Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Välfärden borgarna raserar har byggts upp av och för oss alla

De gångna fyra årens skattesänkningar har givit Dig några hundralappar mer i plånboken. Det kanske inte verkar så mycket för den enskilda människan, men sammantaget har de hundralapparna haft stora konsekvenser för vår gemensamma välfärd.

Du förstår säkert att de 100 miljarder regeringen hittills sänkt skatten med för de som har det bäst, de med jobb och hälsan i behåll, betyder 100 miljarder mindre att fördela i statskassan, vilket obönhörligen har slagit mot de som har det svårt, arbetslösa och sjuka.

"Välfärd" kan vara ett svårgreppbart, diffust begrepp, och den borgerliga regeringen gör sitt bästa för att förminska och förvanska ordet. Låt oss därför prata om vad välfärden innebär i praktiken, och vad dina hundralappar i skattesänkning betyder i verkligheten.

De där hundralapparna betyder att Ditt barnbarn får mindre personal på dagis, och måste vara i en större barngrupp, där hans behov inte blir sedda.

Din MS-sjuke arbetskamrat som borde få del av den sjukförsäkring vi alla gemensamt finansierar tvingas istället söka socialbidrag eftersom hon blivit utslängd från försäkringskassan, då hennes sjukdom råkar vara längre än ett år.

Din skoltrötte son i klassen med alldeles för många elever får ingen hjälp att klara studierna av fler lärare och lärarassistenter i skolan, och betygen rasar.

Din arbetslösa svägerska som inte hade råd att vara kvar i a-kassan när regeringen shockhöjde avgiften för de yrken med sämst anställningstrygghet och löner får också gå till socialen istället, för att kunna försörja sin familj.

De skenande socialbidragskostnaderna som lämpats över på kommunerna betyder dessutom att Din kommun får mindre pengar kvar att exempelvis lägga på förbättringar i skolan och hemtjänsten. Nu är det nedskärningar som gäller istället.  

Din gamla farfar får inte komma ut i friska luften och röra sig varje dag, eftersom det inte finns resurser till mer personal i äldreomsorgen. Ingen har tid att prata en stund. Ingen doft av nylagad mat sprids på äldreboendet. 

Din mamma, som har slitit ut sig i arbetslivet och betalat skatt i alla år, får vänta längre på sin höftledsoperation, för med minskade resurser i vården ökar köerna igen.

Välfärden är det vi gemensamt finansierar, som vi vill ska finnas där som ett skyddsnät och en hjälp tillbaka när vi går igenom en svår period i livet, välfärden är händerna som ger våra barn en bra start i livet, utbildar våra skolungdomar och ger våra äldre en guldkant på tillvaron.

Detta är den svenska modellen, som vi alla har byggt tillsammans, som vi alla är stolta över, som världens alla länder avundas oss. Betalat av var och en efter förmåga, till hjälp åt var och en efter behov.

Om Du tänker efter lite, så är det väl så Du vill ha det, eller hur?

Nu vill de borgerliga fortsätta sänka skatterna för de som redan har det bra. Kanske får just Du några hundralappar till. Grattis.

Men glöm aldrig att Dina futtiga hundralappar extra i plånboken griper in och försämrar i vardagen för en mängd människor. Kanske inte just för dig, men för människor i din närhet, människor i en redan svår period i livet, människor som behöver hjälp och stöd. Tycker Du verkligen att det är rättvist? Är det värdigt Sverige? Eller skulle du lika gärna klara dig utan de där hundralapparna?

Fundera på det.

Rösta för välfärden den 19 september. 

Daniel Markstedt (S)

13 september 2010

Skriv kommentar

Ja det är lustigt hur historielösa vissa är.

Jag kan inte påminna mig några shockhöjda a-kasseavgifter för utsatta yrken, skenande socialbidragskostnader som äter upp kommunens budget, eller stupstockar i sjukförsäkringen för allvarligt sjuka under tidigare mandatperioder. För några sådana vansinnigheter fanns inte innan den borgerliga regeringen fick makten att montera ned välfärden, oavsett vad du inbillar dig, Tessan.

Att vi rödgröna kämpar för minskade barngrupper i barnomsorg och skola och har pressat ner köerna i lanstinget som den förra borgarstyrda landstingsledningen skapade tillsammans med ett enormt underskott i budgeten är också fakta. Samt att dessa reformer hotas av borgerliga skattesänkningar.

Det mest lustiga är nog hur blind man blir av blå dunster i ögonen.

Se rött istället, så blir världen vackrare! :)

Postat av Daniel Markstedt den 15 september 2010

Det lustiga är att precis så där såg det ut även före alliansen tog över och då hade vi ändå högkonjuktur och den röda sidan hade haft åtskilliga år på sig att ordna upp välfärden....

Postat av Tessan den 15 september 2010
Dela med andra!