Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Rösta i folkomröstningen!

Den 9 juni går Årjängs kommun till folkomröstning för att säga vad vi tycker om den framtida skolorganisationen. Vi hör många som säger att "det rör inte mig så jag tänker inte rösta" och det bekymrar. För alla Årjängsinvånare är delaktiga i den här folkomröstningens resultat och därför bör vi se detta som vilket val som helst och gå iväg och använda vår möjlighet och också rättighet att rösta.

Vi socialdemokrater har två val i rad haft som löfte att vi måste ta ansvar för framtida generationer genom att inte låna av våra barns och barnbarns pengar på det vis som vi gjort hittills när vi vägrat att göra något åt vår skolorganisation.

Under en 10-årsperiod har antalet skolbarn i kommunen sjunkit med över 200 stycken och trenden fortsätter. Dessutom minskar födelsetalen, från att förr om åren ha haft över 100 födda barn per år är vi nu sedan ett par år nere på 90 födda barn. Trots detta har vi fortfarande 9 låg- och mellanstadieskolor samt två högstadier. Det säger sig själv att ansvarfulla politiker försöker att göra något åt detta.

Så folkomröstningen handlar om något mer än nedläggning av två bygdeskolor. Det handlar om hela bygdens framtid och vilken kvalitet vi ska erbjuda framöver. Det handlar om att barnen oavsett var de bor ska få välja vilka ämnen, vilka moderna språk t ex, de vill läsa och framförallt få välja vilka kamrater de vill umgås med varje dag. Det handlar om att ge lärarna arbetskamrater att diskutera sitt viktiga arbete med i lagom stora arbetslag. Det handlar om att använda de resurser vi har på bästa sätt.

Dessutom är det så att sedan 1998 har nämnderna i Årjängs kommun gått med hela 147 miljoner kronor i underskott. Över 10 miljoner i genomsnitt i underskott per år. Det säger sig själv att vi måste anpassa kostymen efter de resurser vi har.

Så därför är det viktigt att alla vi invånare i Årjäng går och röstar. Oavsett var vi bor. Oavsett om vi har barn eller inte.

För vi måste komma ihåg att demokratin har vi till låns. Så sent som 1892 fanns det 44 kommuner i Sverige där en person hade mer än hälften av rösterna i sin kommun. Och 1908 representerades rikdagen enbart av 10 % av befolkningen eftersom det bara var män med årsinkomst över 800 kronor eller mark som hade rösträtt. Idag har alla vi myndiga personer rösträtt och den ska vi vara rädda om.

Ta ställning! Fråga gärna oss socialdemokrater om du vill veta mer. Men gå och rösta!

Gunilla Svantorp

18 april 2013

Skriv kommentar
Dela med andra!