Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Dyr beslutsvånda!

Läs Daniel Schutzers debattartikel i Nordmarksbygden 2013-03-21

 

"Den styrande borgerliga alliansen i Årjängs kommun har under många år undvikit att ta viktiga beslut inför framtiden. Skolfrågan är en sådan fråga. Vi socialdemokrater har under de två senaste mandatperioderna hårt drivit frågan om en strukturförändring i skolan. I grunden är det en fråga om rättvisa. Barn och ungdomar i Årjäng ska inte ges en sämre utbildning än unga från andra delar av landet.

Att inte våga fatta beslut är mycket kostsamt. Samtidigt som vi har väldigt många enheter med få elelver så har vi också ett kraftigt eftersatt underhåll i flera av våra skolor. I slutändan har rädslan för att fatta beslut lett till en kraftig skattehöjning som de borgerliga partierna drev igenom i ett sista desperat försök att få i ihop en budget utan att behöva fatta beslut om strukturförändringar. Detta gör att Årjäng nu ligger bland de kommuner med högst skatteuttag i Värmalnd. Vi ligger endast några öre under kommuner som skulle kunna beskrivas som avfolkningsbygder. Det ska inte behövas i en expansiv kommun som Årjäng.

Nu har delar av de borgerliga ledamöteran förstått allvaret och verkar vara beredda att sluta upp kring en politik som kan föra Årjäng framåt och som kan ge barn och unga i vår kommun en bra start. Då får de spott och spe från övriga ledamöter i alliansen som själva inte ens klarar att formulera ett politiskt alternativ. Det enda de föreslår är att vänta med beslut till efter valet 2014. Det skulle alltså innebära ytterligare minst 2 år med ett för högt kostnadsläge och sämre kvalitet.

Inte blir frågan enklare att hantera när man dessutom med ett mycket klent underlg driver igenom en folkomröstning. Till detta kommer också grupper utanför de politiska partierrna som också vill att vi ska vänta med frågan. Det har vi inte råd med! Varför ska Årjängsborna betala dyrt för sämre kvalitete än invånarna i andra kommuner? Här vilar ansvaret tungt på den borgerliga alliansen. Deras beslutsvånda kostar många miljone varje år!

Låt oss istället föra kommunen framåt med investeringar i skolan som finanserieras genom att vi samtidigt ser till att alla barn får gå i en skola stor nog för att både få kompisar och en god kvalitet på allt från lokaler till elevhälsa och pedagogik!"

21 mars 2013

Skriv kommentar
Dela med andra!