Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Därför ska vi inte en gång till hamna sist i Fairtradekampen!

Nära en halv miljon svenskar deltog i Fairtrade Challenge som skedde i torsdags. Det bygger på att man anmäler in att man Fairtradefikat, alltså druckit kaffe eller ätit/köpt andra Fairtrademärkta varor. Tyvärr utmärker sig Årjäng genom att hamna sist bland de värmländska kommunerna och alltså inte ha haft en enda inrapporterad aktivitet. Här kan du läsa artikeln i VF som inte var så lysande ur Årjängssynpunkt.

Det måste vi ändra på!

Fairtrade är ju ett så enkelt sätt att göra skillnad på. Läs här vad som står på deras hemsida:

"När du som konsument väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på.

Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, t ex i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna. Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

Idag finns det ett brett utbud av Fairtrade-märkta produkter i de flesta svenska butiker, men också på caféer, hotell och andra ställen där det serveras mat och dryck. Det finns Fairtrade-märkt kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice, ris, quinoa, glass, socker, müsli, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, rosor, bollar, och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull. Fairtrade är en oberoende produktmärkning och din garanti för att en produkt uppfyller internationella Fairtrade-kriterier.

Fairtrade Sverige är den svenska representanten i Fairtrade International, som utvecklar kriterier och fungerar som stöd för odlare och anställda i utvecklingsländer. Kontrollerna utförs av FLO-Cert, ett oberoende internationellt certifieringsorgan med ISO65-ackreditering. Fairtrade Sverige har systerorganisationer i ett tjugotal länder. I maj 2010 gick Rättvisemärkt över till att kommunicera det internationella namnet – Fairtrade – även på den svenska marknaden."

Så jättebra! Visst ska vi tillsammans göra Årjäng rättvisare och delta i Fairtradekampen? Ska vi inte sätta upp målet att vara en av de fem bästa Värmlandskommunerna nästa år?

Gunilla Svantorp, ordförande för ABF Värmland som arbetar hårt med Fairtradeverksamhet i Värmland

19 oktober 2013

Skriv kommentar
Dela med andra!