Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Plåtslagaren på Hagvägen

Plåtslagaren på Hagvägen

Att bocka plåt är ingen konst, i alla fall inte för Rolf Hammarström. Men om man beskådar de detaljer som han knackat fram genom åren så är det ändå nära till hands att kalla det konstverk.

Duktiga plåtslagare är det många som är, men att bli riktigt skicklig inom hantverket tar däremot många år. Rolf Hammarström från Årjäng har gått den långa vägen och äger idag en stor erfarenhet och gediget kunnande inom hantverket.

Chevrolet -57

Under sin ungdom sysslade Rolf med mopeder och bilar på sin fritid och kanske var det där någonstans som intresset för formning av plåt väcktes och som senare kom att bli firman RH Metal Fabrication.

 

I lokalen på Hagvägen har det funnits verksamhet ända sedan 1970 då Rolfs far Åke startade sin smedja. Rolf tog över verksamheten 1990 och har sedan dess styrt verksamheten mot att vara ett mer renodlat plåtslageri.

Diskbänk i koppar

Även om fordonsreparationer är övervägande i produktsortimentet så gör Rolf även fina inredningsdetaljer såsom diskbänkar och fläktkåpor. Det verkar egentligen inte finnas någon begränsning inom något speciellt område. Så länge det gäller plåt och stål så fixar RH Metal det som kunderna önskar.

I slutet av nittiotalet åkte Rolf till USA för att fördjupa sig än mer i hantverket och deltog i en kurs för bilplåtslagare i Detroit.

Kunderna är många och kommer från hela Norden. De fordon som lämnas in för renovering är av varierande slag och dess skick är förstås också av varierande kvalité. Oinvigda skulle nog i vissa fall förpassat materialet direkt till Båstnäs. Men så länge ägaren anser att värdet på bilen, efter renovering, kommer att vara högre än kostnaderna för restaureringen så finns det jobb för RH Metal Fabrication. Affektionsvärdet har förstås också stor betydelse för kunderna. Renoveringsobjekten är främst av äldre klassiska modeller och betingar för det mesta, i renoverat skick, ett ansenligt värde.

Porsche 356

För tillfället är det Porsche och Volvo P1800 som gäller för Rolf. Arbetsytorna täcks för närvarande av flera klassiska modeller. Eller i alla fall konturerna av dåtida sportbilar. Man kan nog närmast beskriva några som rena stålskelett.

Det finns två Porschar 356 1960 och 1964 i lokalen. Den ena användes som racingbil av Arne Lindberg på 60-talet och ska också restaureras enligt förlagan.

Volvo P1800

Graden av arbetsinsats beror på karossens skick. Ibland byts hela underredet eller skärmar och huvar och ibland endast en dörrsida. Det kan ju tyckas enkelt att byta plåt i en dörr men med alla radier och diametrar som måste stämma så är det ett nog så tidskrävande jobb att få fram den rätta formen. Ett av de nuvarande projekten har Rolf arbetat med i ca 2 år och han bedömer att det ska vara klart under 2015. Därefter får billackerare och inredare ta vid och göra sitt, innan ägaren åter får sätta sig vid ratten.

För att nå de exakta formerna används flera olika maskiner. En Eckold plåtsträckare, svets och det Engelska Hjulet är hjälpmedel en plåtslagare inte klarar sig utan.

 

Det är inte bara bilar som renoveras när det gäller fordon. Även HD motorcyklar förekommer och då handlar det i regel om en ny tank eller nya skärmar.

-Intresset för att renovera och bygga om Harley Davidsson fick ett uppsving i samband med den kända TV-serien från Orange County USA men efterfrågan på just HD avtog tyvärr påtagligt efter den senaste finanskrisen, säger Rolf.

Antalet veteranfordon som är i behov av en grundlig plåtrenovering borde ju bli färre efter varje färdigställd restaurering men att Rolf ska bli utan jobb är ingen fara. Alla bilar blir ju äldre, så även nya Porschar. Och än finns det en del renoveringsobjekt kvar ute i ladorna som förr eller senare upptäcks de av den rätta entusiasten. Om inte annat så kanske tidigare renoverade bilar återvänder då många idag används som rallybilar i liknande rally som Midnattsolsrallyt.

Om några år kanske Volvo 140 är lika eftertraktade som P1800 är idag.

Se även www.rhmetal.se
 

Text: Christer Nilsson
Foto: CN/Rolf Hammarström
6 december 2014
Skriv kommentar
Dela med andra!

Bilder från förr

Kulturredaktionen har gjort en djupdykning i Årjängs historia och samlat material från en svunnen tid. Bildarkivet kommer att fyllas på efter hand. Vyerna kan vara svåra att platsbestämma i vissa fall, så...

Läs vidare ...

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Många klubbar har få tjejer/damer, och har därmed svårt att få bra sparring. Klubbarna måste ofta resa utomlands på olika samlingar, något som är både tidkrävande och dyrt.

Läs vidare ...
Interjakt öppnar butik i Årjäng

Interjakt öppnar butik i Årjäng

På fredag smäller det. Interjakt slår då upp portarna och inviger den nyinredda jaktbutiken i Åslanda. Invigningen pågår mellan kl 10:00 och 17:00 och under dagen kan man ta del av flera andra utställare och aktiviteter.

Läs vidare ...

Sportarkivet

Sportarkivet visar bilder från idrottsprestationer, sporthändelser, idrottsevenemang, stora som små, nya som gamla, eller annat sportrelaterat med anknytning till Årjängs Kommun/Nordmarken. Har du också en bil...

Läs vidare ...

Future Fighter boxing camp

Vi deltog även i år på Sveriges största breddläger i Höllviken som ligger söder om Malmö. 

Läs vidare ...