Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
LINDBÄCK AKTUELL DEN DAG SOM IDAG ÄR

LINDBÄCK AKTUELL DEN DAG SOM IDAG ÄR



 Vår utsände kulturreporter rapporterar. För fotot svarar Birgitta Albinsson.



Caroline Eriksson höll sin församling fängslad i över en timme, när hon berättade om Lindbäck och sin bok Inga gudar jämte mig

Silbodalsprästen, det är väl vår meste kändis genom tiderna. Det var en enorm sensation när det för 150 år sedan uppdagades att Anders Lindbäck, vår aktade kyrkoherde, med hjälp av arsenikspetsat nattvardsvin hjälpt ett antal församlingsbor att lämna jordelivet.

Vilka var Lindbäcks bevekelsegrunder? Var han en allt igenom ond människa? Eller var han en idealist, en människovän som med sina alldeles egna metoder ville befria gamla och sjuka från svåra lidanden i livets slutskede?

Vid en välbesökt föreläsning på biblioteket tisdagen den 19 mars hade Erik Ulriksson från Kulturnämnden nöjet att hälsa välkommen till en kvinna som ingående forskat i gåtan Lindbäck och som utan att påstå sig ha alla svar även författat en bok om honom, INGA GUDAR JÄMTE MIG.

CAROLINE ERIKSSON, en 39-årig beteendevetare och socialpsykolog från Täby, kom att läsa om Anders Lindbäck och blev fascinerad av hans gestalt. Hon hade redan tidigare med intresse studerat historiska brott och debuterade som romanförfattare 2013 med DJÄVULEN HJÄLPTE MIG om en annan bestialisk gärning, Yngsjömordet. Man kan väl gissa att Lindbäcksboken med tiden kommer att följas av flera personliga tolkningar av hemskheter i en serie som kanske kan komma att kallas SVENSKA MORD.

Lindbäck kom från ytterst torftiga förhållanden i Brålanda i Dalsland och var under sin uppväxt utsatt för mobbning, inte minst för att han var son till den för tjuvaktighet kände Skinke-Sven, som fått sitt öknamn just för att han olagligen tillgripit en skinka. Sonen Anders hette från början Svensson, helt i enlighet med den tidens gällande namnskick men antog under studietiden ett annat efternamn, ett som inte knöt honom till Skinke-Sven.

Eftersom Anders tidigt visade sig äga vad som kallades läshuvud, fick han trots familjens misär tack vare nådegåvor från sockenbor och släktingar gå läsvägen. När han 1861 tillträdde befattningen som kyrkoherde i Silbodal, verkade det som om framtiden låg ljus framför honom, även om folket i bygden var fattigt och dryckenskap florerade här liksom för övrigt överallt i landet. Just spritmissbruket bekämpade kyrkoherden särdeles energiskt, inte minst i samband med Årjängs marknad. I motsats till många andra ville han dock trots det myckna superiet under marknadsdagarna inte förbjuda själva marknaden, eftersom det där fanns möjlighet för folk att ett par gånger om året inhandla varor till skäliga priser. Han hyste således en vällovlig önskan om sina församlingsbors ekonomi.

Om det var samma omsorg om socknens penningpung som gjorde Lindbäck till seriemördare, det vet ingen. Ville han helt enkelt spara på de sociala utgifterna genom att ta bort ett och annat rotehjon? Eller var han, som han själv hävdade när han försvarade sig i Långelanda tingshus, bara en människovän som hjälpte arma stackare över till bättre tillvaro i ett land där ingen nöd rådde och inga bekymmer längre plågade? I det fall som ledde till avslöjandet av hans ogärningar, hans barndomsvän, den i prästgården inackorderade Anders Lyséns hastiga frånfälle, verkade det i alla fall vara som att egen ekonomisk vinning spelade in.

Caroline Eriksson är mycket noga med att betona att hennes bok inte gör anspråk på att komma med nya, revolutionerade forskarrön. Det är helt enkelt en spänningsroman, där hon visserligen bygger på kända, bevisade fakta och data, men utifrån dem fritt spinner vidare. Så här skulle det kunna vara, menar hon, men hon påstår inte att det var så.

Ett viktigt inslag i boken är det triangeldrama som man kan ana sig till i Lindbäcks hushåll. Däri ingick nämligen även en Johanna Ågren, en ungdomskärlek (?) till Anders. Hennes ställning var hushållerskans, men just spelet mellan de tre har Caroline Eriksson ägnat stort intresse. Att de båda kvinnorna, hustrun Fredrika Charlotta och Johanna Ågren efter husfaderns tragiska bortgång fortsatte att bo och leva tillsammans är kanske också intressant.

Mot slutet av föreläsningen fick åhörarna ställa frågor och framföra synpunkter i ämnet Silbodalsprästen. Författaren själv ville veta om minnet av 1865 fortfarande var levande i bygden. Talades det t ex i skolsammanhang om Anders Lindbäck, under hembygdslektioner t ex. Svaret blev ett klart NEJ. Ingen kunde erinra sig att hans namn överhuvudtaget hade nämnts under skoltiden. Märkligt, egentligen. Caroline Eriksson och alla vi andra frågade oss varför.

 



Bibliotekets föreläsningssal var smita full. Inte en stol var ledig. Vid en rask uppskattning fick vi antalet tillstädeskomna till 68. Starkt jobbat, Caroline!

Text: Bengt Kroken Nilsson
Foto: Birgitta Albinsson
21 mars 2015
Skriv kommentar
Dela med andra!

Bilder från förr

Kulturredaktionen har gjort en djupdykning i Årjängs historia och samlat material från en svunnen tid. Bildarkivet kommer att fyllas på efter hand. Vyerna kan vara svåra att platsbestämma i vissa fall, så...

Läs vidare ...

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Många klubbar har få tjejer/damer, och har därmed svårt att få bra sparring. Klubbarna måste ofta resa utomlands på olika samlingar, något som är både tidkrävande och dyrt.

Läs vidare ...
Interjakt öppnar butik i Årjäng

Interjakt öppnar butik i Årjäng

På fredag smäller det. Interjakt slår då upp portarna och inviger den nyinredda jaktbutiken i Åslanda. Invigningen pågår mellan kl 10:00 och 17:00 och under dagen kan man ta del av flera andra utställare och aktiviteter.

Läs vidare ...

Sportarkivet

Sportarkivet visar bilder från idrottsprestationer, sporthändelser, idrottsevenemang, stora som små, nya som gamla, eller annat sportrelaterat med anknytning till Årjängs Kommun/Nordmarken. Har du också en bil...

Läs vidare ...

Future Fighter boxing camp

Vi deltog även i år på Sveriges största breddläger i Höllviken som ligger söder om Malmö. 

Läs vidare ...