Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Landslagstränare besökte Box Team Nordmarken

Landslagstränare besökte Box Team Nordmarken

 

Vänster, vänster, höger. Så lät det i sporthallen under helgen då Värmland-Närke Boxningsförbund och Box Team Nordmarken arrangerade träningsläger.

Det var boxare från sex olika klubbar från både Norge och Sverige som med kort varsel samlats i sporthallen i Årjäng för en helgs träning. Att träningshelgen fick lite högre status än vanligt beror till stor del på att lägrets huvudtränare var självaste landslagstränaren Santiago Nieva, som bland annat tränat Anna Laurell fram till OS 2016.

Amanda Nerstrand får in en rak vänster på Japhet Batilua Issabu

Roar Tangenes som är en av de drivande i Boxteam Nordmarken var så klart entusiastisk över att få chansen att få hit en rikstränare under de tre dagarna och lade därför ner mycket jobb under veckan för att det hela skulle kunna genomföras.


-Men utan hjälp från Best Western Hotel, Broms Café, Ica Supermarket, Coop Extra samt Rincon så hade det inte varit möjligt berättade Roar.Deltagarna, ca 30 till antalet, boxades parvis och fick hela tiden nya moment att öva på. Santiago Nieva delade ut instruktioner och blåste i pipan vilket då symboliserade gongongen. Santiago Nieva och hjälptränarna från de olika klubbarna gick sedan runt mellan de boxande och justerade deras teknik. Anfall, försvar, krokar och jabbar varvades med raka slag från både höger och vänster. Träningen var indelad i flera träningspass om två timmar och man hade även ett teoretiskt pass under helgen. Det var ett högt tempo på träningen och Santiago Nievas närvaro och kunnande satt säkert fina avtryck på deltagarna.

Mikael Tranberg och Harri Tossavainen, 27 år senare.

Det fanns även plats för veteraner under helgens läger. Utan att veta om varandras deltagande så möttes Mikael Tranberg (Årjäng) och Harri Tossavainen åter i Årjängs sporthall. Senast de sågs var för 27 år sedan under junior SM 1989 där de båda möttes i en match i 60 kilosklassen, anordnad i just Årjängs sporthall. Så nostalgin flödade lika mycket som svetten på de båda kombattanterna.

Maham, Box Team Normarken

Box Team Nordmarken bildades 2007 men har trots sin unga ålder ändå etablerat Årjäng på boxningskartan, i både Sverige och Norge. Och efter denna helg så kan man räkna med att klubbens nätverk växt ytterligare. 


Som i alla klubbar och föreningar så kommer det och går medlemmar med jämna mellanrum, men de som hänger i och vill framåt ges genom klubben en bra chans att utvecklas och avancera i sina respektive viktklasser. Mycket tack vare Roar Tangenes. Roar har själv en bakgrund som tävlingsboxare men insåg efter en tid att hans främsta boxningskvaliteter finns i tränarrollen och ägnar idag en stor del av sin fritid åt just Box Team Nordmarken.Amanda Nerstrand Andersson, Japhet Batilua Issabu

Boxning är en utmärkt träningsform för både fysisk styrka och kondition. Alla som vill prova på att boxas och lära sig mer är hjärtligt välkomna till klubben lovar Roar. 

Santiago Nieva och Roar Tangenes

“Santiago Nieva var 2008-2013 i Förbundstränargruppen som ansvarig för Elitgruppen Herr Junior/Ungdom och Rikstränare 2013-2016 Svenska Boxningsförbundet). Tidigare var han landslagstränare och proffstränare i Argentina. Santiago har en gedigen tränarutbildning och har hållit kurser för AIBA (Världsförbundet) i sex olika länder. Han innehar tre AIBA-stjärnor, som är den högsta kompetensen en tränare kan ha. Santiago har även fått fram boxare internationellt, med OS i Rio 2016 som yppersta resultat. Där deltog som känd Anna Laurell i sin andra raka OS-turnering.

Som boxare har han vunnit SM-guld för Hisingens BK (1994) och Narva (1996). Han representerade Sverige på Junior-EM 1993 och EM 1996. Efter flytt till Argentina boxade Santiago på VM och Panamerikanska Mästerskapen 1997 för Argentina. Samma år vann Santiago guld på den prestigefyllda Cordova Cardin-turneringen på Kuba, vilket gjorde att han en tid rankades som etta på AIBA:s världsranking.
 
Santiago var förbundstränare för elitgrupperna för ungdoms- och seniorherrar 2008-2013. Därefter Rikstränare 2013-2016. Båda uppdrag för Svenska Boxningsförbundet.” 

Text: Christer Nilsson
3 november 2016
Skriv kommentar
Dela med andra!

Bilder från förr

Kulturredaktionen har gjort en djupdykning i Årjängs historia och samlat material från en svunnen tid. Bildarkivet kommer att fyllas på efter hand. Vyerna kan vara svåra att platsbestämma i vissa fall, så...

Läs vidare ...

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Många klubbar har få tjejer/damer, och har därmed svårt att få bra sparring. Klubbarna måste ofta resa utomlands på olika samlingar, något som är både tidkrävande och dyrt.

Läs vidare ...
Interjakt öppnar butik i Årjäng

Interjakt öppnar butik i Årjäng

På fredag smäller det. Interjakt slår då upp portarna och inviger den nyinredda jaktbutiken i Åslanda. Invigningen pågår mellan kl 10:00 och 17:00 och under dagen kan man ta del av flera andra utställare och aktiviteter.

Läs vidare ...

Sportarkivet

Sportarkivet visar bilder från idrottsprestationer, sporthändelser, idrottsevenemang, stora som små, nya som gamla, eller annat sportrelaterat med anknytning till Årjängs Kommun/Nordmarken. Har du också en bil...

Läs vidare ...

Future Fighter boxing camp

Vi deltog även i år på Sveriges största breddläger i Höllviken som ligger söder om Malmö. 

Läs vidare ...