Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Landslagstränare besökte Box Team Nordmarken

Landslagstränare besökte Box Team Nordmarken

 

Vänster, vänster, höger. Så lät det i sporthallen under helgen då Värmland-Närke Boxningsförbund och Box Team Nordmarken arrangerade träningsläger.

Det var boxare från sex olika klubbar från både Norge och Sverige som med kort varsel samlats i sporthallen i Årjäng för en helgs träning. Att träningshelgen fick lite högre status än vanligt beror till stor del på att lägrets huvudtränare var självaste landslagstränaren Santiago Nieva, som bland annat tränat Anna Laurell fram till OS 2016.

Amanda Nerstrand får in en rak vänster på Japhet Batilua Issabu

Roar Tangenes som är en av de drivande i Boxteam Nordmarken var så klart entusiastisk över att få chansen att få hit en rikstränare under de tre dagarna och lade därför ner mycket jobb under veckan för att det hela skulle kunna genomföras.


-Men utan hjälp från Best Western Hotel, Broms Café, Ica Supermarket, Coop Extra samt Rincon så hade det inte varit möjligt berättade Roar.Deltagarna, ca 30 till antalet, boxades parvis och fick hela tiden nya moment att öva på. Santiago Nieva delade ut instruktioner och blåste i pipan vilket då symboliserade gongongen. Santiago Nieva och hjälptränarna från de olika klubbarna gick sedan runt mellan de boxande och justerade deras teknik. Anfall, försvar, krokar och jabbar varvades med raka slag från både höger och vänster. Träningen var indelad i flera träningspass om två timmar och man hade även ett teoretiskt pass under helgen. Det var ett högt tempo på träningen och Santiago Nievas närvaro och kunnande satt säkert fina avtryck på deltagarna.

Mikael Tranberg och Harri Tossavainen, 27 år senare.

Det fanns även plats för veteraner under helgens läger. Utan att veta om varandras deltagande så möttes Mikael Tranberg (Årjäng) och Harri Tossavainen åter i Årjängs sporthall. Senast de sågs var för 27 år sedan under junior SM 1989 där de båda möttes i en match i 60 kilosklassen, anordnad i just Årjängs sporthall. Så nostalgin flödade lika mycket som svetten på de båda kombattanterna.

Maham, Box Team Normarken

Box Team Nordmarken bildades 2007 men har trots sin unga ålder ändå etablerat Årjäng på boxningskartan, i både Sverige och Norge. Och efter denna helg så kan man räkna med att klubbens nätverk växt ytterligare. 


Som i alla klubbar och föreningar så kommer det och går medlemmar med jämna mellanrum, men de som hänger i och vill framåt ges genom klubben en bra chans att utvecklas och avancera i sina respektive viktklasser. Mycket tack vare Roar Tangenes. Roar har själv en bakgrund som tävlingsboxare men insåg efter en tid att hans främsta boxningskvaliteter finns i tränarrollen och ägnar idag en stor del av sin fritid åt just Box Team Nordmarken.Amanda Nerstrand Andersson, Japhet Batilua Issabu

Boxning är en utmärkt träningsform för både fysisk styrka och kondition. Alla som vill prova på att boxas och lära sig mer är hjärtligt välkomna till klubben lovar Roar. 

Santiago Nieva och Roar Tangenes

“Santiago Nieva var 2008-2013 i Förbundstränargruppen som ansvarig för Elitgruppen Herr Junior/Ungdom och Rikstränare 2013-2016 Svenska Boxningsförbundet). Tidigare var han landslagstränare och proffstränare i Argentina. Santiago har en gedigen tränarutbildning och har hållit kurser för AIBA (Världsförbundet) i sex olika länder. Han innehar tre AIBA-stjärnor, som är den högsta kompetensen en tränare kan ha. Santiago har även fått fram boxare internationellt, med OS i Rio 2016 som yppersta resultat. Där deltog som känd Anna Laurell i sin andra raka OS-turnering.

Som boxare har han vunnit SM-guld för Hisingens BK (1994) och Narva (1996). Han representerade Sverige på Junior-EM 1993 och EM 1996. Efter flytt till Argentina boxade Santiago på VM och Panamerikanska Mästerskapen 1997 för Argentina. Samma år vann Santiago guld på den prestigefyllda Cordova Cardin-turneringen på Kuba, vilket gjorde att han en tid rankades som etta på AIBA:s världsranking.
 
Santiago var förbundstränare för elitgrupperna för ungdoms- och seniorherrar 2008-2013. Därefter Rikstränare 2013-2016. Båda uppdrag för Svenska Boxningsförbundet.” 

Text: Christer Nilsson
3 november 2016
Skriv kommentar
Dela med andra!
Nordmarksjul utan nattkorv

Nordmarksjul utan nattkorv

Årjängs Marknad/Nordmarksjula väckte uppmärksamhet även på 40-talet. I tidningen "Se" från 1944 publicerades följande bildreportage. Reportaget är skrivet av journalisten Alma Braathen, även kallad Brodjaga.

Läs vidare ...

Förberedande läger inför Ungdoms-EM

Den 8-10 september var vissa utvalda ungdomar & juniorer på ett förberedande läger inför Ungdoms-EM (17-26 September) och Boxam Youth 2017 (19-24 September). 

Läs vidare ...

FUVO Sommargala 2017

Lördag 24 juni var vi iväg på sommargalan på Opaker i Akershus, Norge. Galan var utomhus i strålande sol och vackra omgivningar vid älven Glommas bredd, och det var totalt 10 matcher som gick av stapeln.

Läs vidare ...
Future Fighter Boxning Camp VIII

Future Fighter Boxning Camp VIII

2-5 juni arrangerades Future Fighter Boxing Camp nr 8! Vi har varit med sen starten 2010, och det var ett grymt bra läger återigen.

Läs vidare ...

Full pott för Värmland i Oslo!

I vanlig ordning åkte Box Team Nordmarken in til Oslo för att tävla lördag 18 mars. Vi mötte upp BK 1925 från Karlstad, och åkte ihop med deras tränare Bosse Kihlström och hans boxare Kristofer Nilss...

Läs vidare ...

Amanda Nertsrand Anderssons första match

Amanda Nerstrand Andersson gick sin första match i Oslo, lördag 14 januari.

Läs vidare ...