Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Full fart på Årjängs Travskola

Full fart på Årjängs Travskola

Full fart på Årjängs Travskola

Årjängs Travskola

På Årjängs Travskola planeras det för fullt inför vårens kursstart som infaller vecka 8. Veckan efter är det sportlov och då har Travskolan laddat upp med extra aktiviteter för alla åldrar.

Travskolan i Årjäng drivs av Nordmarkens travsällskap/Årjängstravet som är en ideell förening. Idag jobbar det ungefär fem ledare och sju assistenter med verksamheten.

Johanna Karlin är Travskole- och ungdomsansvarig och har det huvudsakliga ansvaret och det finns även en person som är stallansvarig och som har huvudansvaret i stallet. På Travskolan finns det givetvis också hästar som jobbar, de är sju stycken varav en stor häst, tre russ och tre Shetlandsponnyer. De gör ett bra jobb och belönas med mat, husrum och kärlek.



Alla ledare och assistenter samarbetar bra tillsammans vilket gör att stämningen blir bra och verksamheten fungerar som den ska. Det finns en bra struktur och ett bra upplägg som alla trivs med. De som jobbar med Travskolan försöker hela tiden hitta på nya saker och uppdatera hemsidan, Facebook och bloggen så ofta som möjligt så att de som är intresserade stimuleras och håller sig uppdaterade.



På Travskolan går det omkring 50 elever i veckan när terminerna är igång och det är det bästa elevantalet någonsin. Det är viktigt med lagom stora elevgrupper med minst en ledare och assistent, detta bidrar också till att stämningen på Travskolan blir bra.

Kurserna pågår under 14 veckor per termin, varje lektion är på två timmar och det är åtta kurser i veckan. Enligt Svensk Travsports rekommendationer så är kurserna uppdelade i olika nivåer; järn, koppar, brons, silver, guld och så finns även licenskurser för ponny och stor häst, vuxenkurser och prova-på kurs. Eleverna börja på den nivå som de känner sig bekväma med och Travskolan låter alla utvecklas i sin egen takt.



På Travskolan lär man sig hästkunskap, hästskötsel och säkerhet kring hästen. Allt kursmaterial ingår. Det är alltid eleverna som får förbereda hästarna till exempel borsta, visitera och sela. På kursen får man givetvis rida och köra men fokus ligger på travsporten. 



Ledarna uppmuntrar att eleverna på Travskolan tar licens för att köra trav. Ett av målen med Travskolan är att öka intresset för hästar och trav och förhoppningsvis kunna rekrytera in nya intresserade till sporten. De flesta av ledarna och assistenterna har själva gått i Travskolan. Travskolan hjälper även till och uppmuntrar om någon vill skaffa en egen häst eller ger chansen att tävla med ponnyerna som tillhör Travskolan. 



Men det händer mer saker på Travskolan än kurserna. Bland annat så finns Ungdomsstallet, där den som hör till Travskolan och är under 25 år kan stalla upp en häst. Det här konceptet är populärt och Johanna hoppas att det ska växa och bli större. Det är en bra chans för de som inte har möjlighet till att ha en egen häst eller inte har så mycket erfarenhet, då de som jobbar med Travskolan är med och stöttar.



I vinter så har Travskolan gjort ett testprojekt med ett hästskötarsystem där elever har fått ha en egen sköthäst som man kör och sköter om ungefär tre gånger i veckan. Detta för att öka intresset för att en dag köpa sig en egen häst. Projektet har fungerat bra och en av testpersonerna har redan köpt sig en egen ponny vilket gör att projektet förhoppningsvis blir ett permanent inslag på Travskolan.

Under alla lov så anordnas extra aktiviteter för redan existerande elever och för andra som inte går på Travskolan men som är intresserade. Alla är välkomna, från nybörjare till amatörer och även vuxna. Under sportlovet så kommer det bland annat att vara ett prova-på-tillfälle och du kan komma till Travskolan och se hur hästarna har det under dagen. Du kan läsa mer om Sportlovsaktiviteterna på hemsidan.



Läs mer om sportlovsaktiviteterna här>>


Det finns fortfarande platser kvar för vårens kurser med start vecka 8, främst för Knattar i åldern 3-6 år men också i Järnkursen för de som har fyllt 7 år och uppåt. Kom ihåg att även vuxna kan börja på Travskolan! I dagsläget planeras en vuxenkurs med körning av både ponny och stor häst.

På Travskolans hemsida www.travskola.se finns det mer information om kurserna, sportlovsaktiviteterna och allt annat.

 

För mer information eller anmälan kontakta Johanna Karlin johanna.karlin@arjang.travsport.se, 0573-638563 eller besök Travskolans hemsida.

Av Emma Aronsson 2013-02-08 

Text: Emma Aronsson
Foto: Johanna Karlin
11 februari 2013
Skriv kommentar
Dela med andra!

Bilder från förr

Kulturredaktionen har gjort en djupdykning i Årjängs historia och samlat material från en svunnen tid. Bildarkivet kommer att fyllas på efter hand. Vyerna kan vara svåra att platsbestämma i vissa fall, så...

Läs vidare ...

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Många klubbar har få tjejer/damer, och har därmed svårt att få bra sparring. Klubbarna måste ofta resa utomlands på olika samlingar, något som är både tidkrävande och dyrt.

Läs vidare ...
Interjakt öppnar butik i Årjäng

Interjakt öppnar butik i Årjäng

På fredag smäller det. Interjakt slår då upp portarna och inviger den nyinredda jaktbutiken i Åslanda. Invigningen pågår mellan kl 10:00 och 17:00 och under dagen kan man ta del av flera andra utställare och aktiviteter.

Läs vidare ...

Sportarkivet

Sportarkivet visar bilder från idrottsprestationer, sporthändelser, idrottsevenemang, stora som små, nya som gamla, eller annat sportrelaterat med anknytning till Årjängs Kommun/Nordmarken. Har du också en bil...

Läs vidare ...

Future Fighter boxing camp

Vi deltog även i år på Sveriges största breddläger i Höllviken som ligger söder om Malmö. 

Läs vidare ...