Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Gunilla Andersson om att coacha människor framåt i livet.

Gunilla Andersson om att coacha människor framåt i livet.

Kort om Gunilla: (från hemsidan)

  • En social utbildning i botten
  • Drygt 25 års erfarenhet från ett stimulerande och inspirerande yrkesliv. Den mesta av tiden som chef på olika nivåer inom kommunal förvaltning.
  • Diplomerad samtalsterapeut i psykosyntes
  • Certifierad coach
  • Diplomerad förändringscoach
  • Certifierad organisationscoach
  • Certifierad jobb & karriärcoach
  • Certifierad Health SCORE användare

Beskriv dig själv:
– Jag var den äldsta av fem syskon som växte upp i Dalsland, där jag tidigt blev duktig på att ta hand om människor. Jag var 10 år när jag visste vad jag ville bli när jag blev stor. Jag bestämde mig för att bli chef på ett ålderdomshem, jag skulle arbeta inom vården. Det började efter min utbildning med ett föreståndarjobb inom äldreomsorgen i Arvika sen rullade det på till Årjäng där jag varit på olika positioner i branschen till där jag är idag.

Kan du berätta lite mer om ditt motto:
”Positiva tankar är en stark magnet för utveckling
och balans i livet och arbetslivet”

- Det har jag med mig hemifrån. Det har alltid varit så för mig. Vi kan bli det vi vill, vi kan nå dit vi vill, det är tankar som styr oss, allting har flera sidor. En stark tro på oss barn skickade nog våra föräldrar med oss.

Hur arbetade du fram dina nyckelord;
”Vision, motivation och lust”

– Jag klurade lite på det… Vad har drivit mig i livet, vart vill jag komma?
Sättet, Det börjar med en vision, där alla steg mot drömmen/visionen är delmål.

Motivationen är glädjen och fokus att ta sig dit.

Lusten, det ska vara roligt på vägen.

Hög arbetslöshet och lågkonjunktur i världen just nu, är det rena julafton för dig?
– Både och, i början av året kändes konjunkturen av, kommuner och företag hade inte råd att satsa. Nu har det ökat med chefer och grupper som behöver coaching igen, i o m att det har blivit förändringar i en del organisationer. Arbetet med privatpersoner har ökat, jag har även öppnat en filial i Arvika med mycket jobb där också.

Awilja har fått avtal som extern jobbcoach hos arbetsförmedlingen, berätta mer.
– Arbetslösa kan välja en jobbcoach att coachas av i tre månader där man ”trimmas” personligen, i sitt arbetssökande. Det är viktigt att man mår bra för att söka jobb. Vi jobbar individuellt med stöd, ser vilka egenskaper de själva besitter. Man får individuell coaching som kan innebära hjälp med att göra en bra CV, skriva personliga brev och intervjuträning. Vi tittar över det egna nätverket och ser till möjligheterna och olika jobbsökningsvägar.

Inspirationsseminariet " Att hitta sin egen kraft”, vad innebär det?
– Det är en föreläsning som handlar bl.a. om mål i livet, där vi arbetar med konkreta verktyg för att nå dit. Vad vill jag eller vi? Vad vill företaget nå, vilken förändring krävs?

Satsar företag på liknande friskvård för personalen?
– Nej, min uppfattning är att de inte är så bra på det. Det finns ett hälsoprogram som man kan använda som en mall för att se vad personalgruppen behöver. Som man sen kan arbeta vidare med. Vad främjar hälsa och arbetsglädjen på just vår arbetsplats? Framgångsrika företag satsar på sin personal!

Hur ser du på stresshantering kontra andning?
– Andningen är jätte betydelsefull. Att syresätta kroppen är viktigt. Jag ser att kroppen, själen, känslan, tanken måste fungera ihop för blir det obalans någonstans så blir det obalans i resten också.

Vad kan du ge för råd till en som hamnat utanför eller inte är i systemet..?
Inget arbete, inget bidrag, inga pengar, ingen utbildning… vart börjar man?

– Då blir mitt råd att sätta sig ner och se över hur man levt sitt liv och vart man vill komma. Försöka kolla över vem som kan hjälpa en, se över nätverken. Jag tycker man ska sätta upp realistiska delmål. Prata med dina vänner för den sociala biten är oerhört viktig! Försöka tänka positivt och se sig själv när man står vid sitt mål.

Blir ett stort och brett kontaktnät viktigare och viktigare jämfört med en bra cv?

– Ett bra kontaktnät är a och o i allt, hela tiden. Jag tror att det är viktigt med den inställningen tidigt i livet, att man redan som ung lär känna människor. Vi formas ju som små och det sitter i sen. Det är alltid bra med både ett bra CV och positiva rekommendationer som man kan visa upp och ha med sig framåt i livet.

Hur ser du på de ungas situation i Kommunen?
– De har det jättetufft nu. Det är inte alla som vågar prova att lämna tryggheten i Årjäng heller för att utforska och utvecklas på annan ort. Det vore nyttigt och kul att skapa ett forum där unga fick chansen att prova sina idéer och sitt entreprenörskap, det är en spännande tanke.

Skulle man kunna ha mer coachning i skolan?
– Det tror jag absolut! Personlig utveckling och social kompetens är viktigt att utveckla tidigt.

Hur ser du på den relativt låga utbildningsnivån i kommunen?
– Forskning och undersökningar visar på att vi har en låg utbildningsnivå. Det positiva är att fler nu utbildar sig och sen kommer tillbaka hit, tar med sig ny kompetens hit. Det är viktigt att Årjäng utvecklas. Högre utbildning är aldrig fel.

Gunilla brinner idag för företagande och företagsutveckling och är bla. ordförande i affärsnätverket Clarorna, vice ordförande i Nordmarkens Näringsliv samt har en styrelseplats i Årjängs kommuns näringslivsråd.
Coachar du dig själv?

– Ja absolut! Annars kommer jag inte framåt. Jag brukar, terminsvis, kolla vart jag är på väg. Jag vill så otroligt mycket och då är en egen handlingsplan och organisationsförmåga viktigt!

Hur vet man att det är dags att ta det lugnt?
– Man måste lyssna på kroppen, och känna sig för! Om man känner sig energilös ska man våga göra ingenting om det är det man har behov av. Människor behöver lugn, man ska låta alla sinnen ta in lugnet. Den balansen är viktig.

Vilka är dina visioner just nu?
– Visionen från början är en Vård och Omsorgs akademi och det jobbar jag på att det ska gå i uppfyllelse.

Awiljas tjänster:
Jobb och karriärcoaching
Ledar- och medarbetarutveckling genom coaching och handledning.
Teamutveckling.
Förändrings– och organisationscoaching.
Rehabilitering och förebyggande insatser.
Stresshantering och personlig utveckling.
Terapi, stöd– och krissamtal.
Utbildningar och föreläsningar.
Projekt och konsultuppdrag.
Våga byt karriär eller våga starta eget.
Gunilla arbetar med kommuner, företag och privatpersoner.


Hennes hemsida hittar du på www.awilja.se

Jaha, undra vad jag ska bli när jag blir stor… Jag kan helt klart erkänna att samtalet med Gunilla har väckt många tankar i min skalle. Jag tycker att du också ska sätta tankarna i spinn, det är spännande att se vart framtiden tar en, och vart man låter sig själv ta vägen i framtiden.

Text: Fredrik Bodin
Foto: Fredrik Bodin
091105
Skriv kommentar
Dela med andra!