Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Design i Årjäng

Design i Årjäng

Charlotte, som halkade in på inredningskarriären av en slump för cirka sju år sedan, jobbade tidigare i femton år "med papper i kommunhuset". Det var Steve Olsson (Optimera) som visste att hon var intresserad av inredning och att hon hade hjälpt lite folk med tips osv. som frågade om hon ville prova på att byta bana och sälja kök istället.

Sen gick hon Marbodals utbildning i fyra steg (nu finns det även ett femte steg) där hon lärde sig mer om färgval, ritningar och om inredningsteknik.

Min personliga favoritstil (och ja, jag skulle faktiskt tycka att det vore jättekul om man med obegränsat mycket pengar fick gå lös på att inreda ett hus, men säg inte det till någon!) är den asiatiska stilen. Framförallt tycker jag om just kök och badrum i just denna stil, vilken är din favoritstil Charlotte?

 • Jag tycker också om den asiatiska stilen med mörkt trä osv. Jag har väl Indiska som en utav mina favoritaffärer.

Vi kommer in på olika typer av stilar och jag frågar hur den Nordiska stilen står sig?

 • Våra nyanser, med ljust och svalt i den Nordiska stilen är populärt.

För t ex Amerikaner är något "typisk svenskt" väldigt inne, det är det nästan alltid, precis som vi ser på det asiatiska. Sen är det många Nordiska formgivare som är mycket populära med sina möbler som är "inne".

Ett mycket intressant uttryck som jag tycker är spännande är Fengshui, vad säger du om det?

 • Det står ju för trivsel, ordning och reda, inga "onödiga" prylar. Att man ska rensa bort saker man inte gillar och att inte ha för mycket möbler som gör rummet trångt. Rensa undan saker du inte använder. Jag använder mig inte mycket utav det, i kök måste det ju vara mer praktiskt, fast det är klart att det finns nog där utan att jag tänker på det förklarar Charlotte och skrattar härligt ?

Man märker att hon verkligen brinner för detta. Hon visar i sitt uppvisningskök (som finns hos Nordmarkens Kakel i gamla Palladium) hur olika ett fönster kan se ut bara på hur man placerar sakerna i fönstret. Undrar hur jag skulle ha gjort det? Tycker nästan att det är oroväckande kul att prata inredning med Charlotte, hur ska min hårda karaktär och tuffa attityd komma undan med detta?

Det måste ändå vara svårt att inreda "någon annans hem", förstår att det är viktigt med en bra dialog, men på vilka andra sätt arbetar du?

 • Jag ber dem att försöka plocka ut några personliga saker i rummet, saker de verkligen vill ha kvar. Sen försöker jag arbeta utifrån det. Då kommer man enklare fram till vad de vill ha, vad de är ute efter och vad som passar.

Kan man inreda "fel" så länge man trivs själv?

 • Ett ?fel? kan väl vara att man sprider ut saker så det kan se rörigt ut. Återigen, Fengshui, rensa lite. Oftast är det trevligt med små, personliga förändringar, av det som man redan har, att komplettera med kuddar, mattor eller filtar. Sen är det många som bara vill ha inredningshjälp, lite tips och råd.

Hur arbetar du med miljöfrågor och med ergonomi?

 • Marbodal är ett utav Sveriges miljövänligaste kök med Svanmärkningen. Jag arbetar mycket med just de frågorna, med utdragbara lådor och praktiska lösningar där det ergonomiska spelar mycket stor roll.

Hur mycket använder du dig av datorn i ditt arbete?

 • Hela tiden! Jag använder den till att rita upp i och det blir lättare för kunderna att se hur köken kan se ut.

Vad säger du om jag säger "Arbetsytor och förvaringsmöjligheter i köket"?

 • Många undrar hur många skåp man behöver och då brukar jag fråga hur många serviser de har. Vad utav det använder du? Det är många som har väldigt mycket saker i köket som inte används. Sen är det ju viktigt att ett kök är praktiskt och att det passar just dig.

Vad tycker du om alla "gör-det-själv-hemma-program" som visas på tv?

 • Jag tycker att det är roligt. Fast det kan bli jobbigt när det blir för mycket. Det kan leda till att folk drar igång för mycket och det kan sätta folk i lite knepiga situationer. Jag tycker personligen om Lollo, hon har en lite personlig inredningsstil som jag gillar. Och så gillar jag ju Ernst såklart?

Kan du själv tänka ibland när du är hemma hos vänner eller och hälsar på någonstans att "Här skulle jag ha gjort så här istället!"?

 • Jag tar arbetet med mig överallt! Tänker så hela tiden?

Om vi kikar framåt mot hösten, vilka trender ser du då?

 • Svarta luckor är väldigt populärt, och valnöt i träbänkar. Sen tror jag att folk kommer att vilja ha bättre arbetsbelysning där platta lysrör ger ett bra ljus. Sen är det mycket vitmålat där man blandar olika nyanser, blanka och matta.

Hur ser det ut inför hösten med jobb för din del?

 • Jag har aldrig haft så mycket! Med rotavdraget och med alla de tv-programmen vi pratade om så är det många som fixar i hemmet. Jag håller just på med två stora projekt i Norge, ett i Fetsund och ett i Oslo med nästan 200 lägenheter som ska göras i ordning. Sen är det en del fönsterskyltning vilket också är jättekul! Jag känner absolut inte av lågkonjunkturen, utan det ser positivt ut.

Är det så att det du arbetar med är "varje kvinnas dröm"?

 • JA! Det tror jag i alla fall?

Så ler hon ännu bredare och härligare och jag känner mig sugen på att gå hem och dra ut all skit i badrummen och helt och hållet inreda i asiatisk stil? Fast på vägen hem sansar jag mig, det blir ju för dyrt?

Drar på lite ac/dc i hörlurarna och känner mig manlig igen. Ler för mig själv, drömmen vore ju att köpa en tuff amerikanare för de pengarna i stället? Fast det skulle ju bli en hel del dyrare då men?
En Pontiac GTO -66 med svart klädsel, eller kanske röd. Ska jag ha tärningar eller granar i backspegeln? Det måste ju matcha med de rätta American Racing fälgarna och vilken lack det nu blir på den?.
Hur som helst måste det matcha, visst vill man ju det!

Text: Fredrik Bodin
Foto: Fredrik Bodin
090713
Skriv kommentar
Dela med andra!