Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Med det rätta miljötänket i tanken.

Med det rätta miljötänket i tanken.

Med det rätta miljötänket i tanken.


Han är delägare och sales manager i företaget (moderbolaget) Clivus Multrum som arbetar över flera delar av världen och som har drygt 70 års erfarenhet i branschen. Jag pratar med Leif om hans produkt och vad som händer i företaget just nu och hur framtiden ser ut.

Hur har den växande miljödebatten präglat företaget de senaste åren?
- Sen det blev nya lagar och hårdare bedömningar av miljöfrågor blev det naturligtvis också en större miljömedvetenhet hos folk. Det blev ju enklar att arbeta med det här och lättare att sälja in enheter. Mina års erfarenheter av hur det sett ut, gjorde att jag fick en klar bild av hur det skulle se ut för att underlätta hanteringen av toaletterna.


Hur ser kundkretsen ut, vilka är det som köper?
- Jag arbetar mot länsstyrelser, kommuner och naturreservat men även mot privatpersoner. Till exempel så är det ett enklare och billigare alternativ när man ska renovera eller bygga sommarstuga.
- Vi arbetar mycket med fastigheter på öar, både på västkusten och i Stockholms skärgård. Skärgårdsstiftelsen satsar på att utveckla öarna med vår teknik, Bullerö och Fifång uppdateras nu. Vi har även avslutat ett arbete på Långön i Vänern där Karlstad kommun investerat i nya anläggningar för båtbuss trafiken.

DANO är störst i landet med ca 200 enheter i sjösystemet och det finns fler som är intresserade av att testa vad Leif har att erbjuda i sitt företag.

- Svenska Turistföreningen provar just nu två stycken enheter i Abisko och en i Helags som ligger långt upp i norra Sverige, för att se hur det fungerar. Blir det positivt resultat så kommer de att fylla alla sina fjällstationer med våra enheter och det skulle ju bli en bra affär.

Hur ser marknaden ut i utlandet?
- Vi har bland annat upprättat en affärsförbindelse i Lyon i Frankrike och har även försäljning i Danmark.

Vad är det som gör er produkt så bra?
- Det är komposterande toaletter som är fria från kemikalier, det behövs varken eller vatten och de är helt luktfria. Det är produkter som utvecklats under många år och nu vet vi att de fungerar mycket bra.

Leif samarbetar även med företaget Alnarp Cleanwater som producerar ett reningssystem som bygger på en kretsloppsanpassad process. Han ordnar även totalentreprenad tillsammans med Årjängsföretaget Rustik Furuprodukter.

Företagsideén ligger bra till nu när miljödebatter och miljömedvetenheten har blivit stor inom många områden och det ser bra ut just nu inför 2012.
- Under 2012 ska jag bland annat arbeta med Åmåls Kommun som vill ha helhetsentreprenad ut på öarna, och sen båtbussarna började i Vänern finns behov av komposteringstoaletter där också. Arbetslaget i Stockholm som installerar och bygger enheter har fullt upp i skärgården och Västkuststiftelsen investerar vidare.

Härligt att höra att det satsas på bra miljöval tycker jag.
Man märker tydligt hur Leif brinner för sitt företag och att han är en entreprenör av rang.
Mina tankar går mot hur en eventuell marknad ser ut i Afrika och Asien där behovet för liknande lösningar borde vara enorm. Ska bli spännande att följa Leifs arbete i framtiden, en framtid som ser mycket ljus ut.
För detta är verkligen ingen skitsak!


Text: Fredrik Bodin
10 november 2011
Skriv kommentar

www.aquatron.se

Postat av Kim Morternsen den 11 november 2011
Dela med andra!