Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

SPREK 50-ÅRING ÖMMAR FÖR FÔLKMÅL

 

Nu är jag på stridshumör. I de mest oväntade sammanhang, t o m i en erkänt högklassig publikation som Travronden, hittar jag ideligen glas som är fyllda till bredden med t ex champagne. Vad är det för konstiga breda glas? BRÄDDEN heter det om de är fyllda ända upp. Och Selbedalsälva kan vissa vårar svämma över alla BRÄDDAR. Får jag i Ronden se ett hjärta breddfullt av segerglädje igen, svämmar jag över alla bräddar och anmäler till Pressombudsmannen. Skyll inte på en olycklig uppväxt i Stockholmstrakten, bredd-ofoget har spritt sig vida omkring. Hemläxa: Den spanska räven rev en annan räv. Maneter man äter äter man mera sällan.

BREDD anger utsträckning i sidled och kan nyttjas t ex om travlopp som inte siktar på de allra bästa hästarna och de allra mest körvana kuskarna. Det är inom vår sport ett nytt begrepp och togs, när det lanserades för ett par år sedan emot av ganska blandade reaktioner, även om det nog bland folk i gemen var mest positivt. Idag kör vi en hel breddag och till yttermera visso har dagen en folkhälsobefrämjande implikation såtillvida att starten går redan klockan 10 på morgonen. Detta kommer med all sannolikhet att få effekten att nästan alla, arrangörer, hästfolk, funktionärer och publik, tänker sig för en extra gång, innan de fyller sina lördagspilsnerglas till brädden.

En sammanslutning, där bredd och brädd aldrig tillåts sörpas ihop, är dagens jubilar, KLUBB AUGUST, som firar sin 50-årsdag genom att sponsra en av dagens löpningar. I KA saknas f ö i viss mån bredden, enär endast redlige, värmländske män, får inväljas. Kvinnor har alltså ingen möjlighet att vinna inträde, ” stadgarna lägger hinder i vägen, hur gärna vi än ville. Hur skulle det se ut, om vi gick emot stadgarna? Respektlöst!”.

Klubbens syfte är att i alla sammanhang tala väl om Årjäng och alla Årjängsbor (”opphöje te skyane”). Lika viktigt är att ”varke för fôlkmåles bevarane”. Däri ligger avgjort att städse skilja mellan lätena e och ä!

Intagandet av nya medlemmar är ytterst noga reglerat. Aspiranten måste vara känd som en god samhällsmedborgare och dessutom kunna hålla ett tal om ett intresseväckande, näraliggande ämne dvs sig själv. Årsmöte avhålls varje år i augusti månad. Just i går, lördag, var ett sådant tillfälle. Därvid valdes en ny Stor-August för det kommande verksamhetsåret. Hans viktigaste uppgift är helt enkelt att ”ha hann om allt i hele vala”. Under det gångna året fungerade Peter Johansson som Stor-August, men vem som blev hans efterträdare är i skrivande stund en väl förborgad hemlighet.

Så har klubben alltså fungerat i 50 år, allt sedan en grupp framsynta unga herrar, då i 20-årsåldern, enades om att någonting måste göras för uppväxtorten Årjängs bästa. Fyra av dem är fortfarande aktiva: Per Albinsson, Mats Arenö, Lennart Persson och Stig-Göran Nilsson. Att detta var embryot till någonting så stort som det blev, det vågade väl knappast ens grundarna själva hoppas. Men så blev det. Och var gång Stor-August ringer i vällingklockan, kommer de sättandes från alla håll i världen, nostalgikerna som nu är bortåt 40 till antalet.

En av Stor-Augusts uppgifter utöver att ha hand om hela världen är att hitta på något alldeles speciellt inför augustiårsmötet. En gång tävlade man rentav med riktiga travhästar på Årjängstravet. Klas Widegren, vill jag minnas, visade sig ha bästa tömlaget. Han fick ampla lovord av Gugge Nyhlén. Själv hade jag förmånen att som pittoreskt vintage-inslag medfölja på en dagsresa med s/s Omega år 2009. Under färden dryftades allehanda frågor, allt från djupa existensiella sådana till dagsaktuella händelser, allt interfolierat med spirituella inslag som vållade glada skratt. Som grävande journalist gav mig sjöturen mycket. Bland annat stoff till detta Blädder.

Det mesta som Klubb August sysslar med är strängt sekretessbelagt, men när årsmöte är på gång märker vi oinvigda detta genom att klubbens vackra flagga är hissad på KAs ägandes tomt. Den kallas Tomta och är belägen alldeles vid toppen av Mâtensbacken mellan backen och E18. Än så länge obebyggd, men ett tu tre kanske vi får se ett hus där. Då vet vi att 50-åringen breddat sin verksamhet till att även omfatta en klubbstuga.

Blädder fyller sin pokal till brädden och utbringar en SKÅL för Klubb August, den vitale 50-åringen. (Vi har naturligtvis valt ett alkoholfritt alternativ).

Från koja……
Halvvägs till idag, vid 25-årsjubileet, hade Stor-August (jag kan mycket väl tänka mig att det var Ulf Ljungdahl, sittande längst fram t h med sitt kastspö, för han är en hängiven fiskare och naturmänniska) valt vildmarksalternativet Under svåra förhållanden har augustianerna övernattat i det fria och endast livnärt sig på vad naturen har att erbjuda. Lavar och granskott och dylikt. Bryter mönstret gör endast han högt upp till vänster (kan det vara Anders Svensson?), som smugglat med sig en burk pilsner.

 

till slott…


25 senare samlas KA på Bjertorps slott, stadgeenligt iförda mörk kostym och klubbslips. Den slipslöse till vänster är inte fullvärdig medlem ännu. Han heter Tomas Fredriksson och är bara aspirant än så länge. Verkar koncentrerad på sitt inträdestal.


Egen tomt är guld värd
Stolta fastighetsägare under sin anslående flagga uppställda på Tomta före årsmötet 2007. Ser vi fel, eller håller inte den knästående t v en maltdrycksburk (Pripps) i näven? Att hänga ut honom här med namn och allt vore väl för grymt? Det gör vi icke! Du kan väl handtacka oss för detta nån gång, Håkan Albinder!


 

25 augusti 2015

Skriv kommentar
Dela med andra!