Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

OM STIL

LASSE 50, hela Årjäng hurrar 25 oktober

Inte för att jag tror LASSE GRANQVIST läser Årjängsportalen bittida och sent, men det hindrar inte att jag så här i skymundan kan hylla honom på 50-årsdagen  Stående ovationer, Lasse!

Lasse är, därom är jag och stallportsväktare Tommy Gunnarsson på bilden rörande eniga, den i särklass bäste svenskfödde som någonsin har fått en mikrofon i näven. Lika fenomenal i radio som teve, alltid grundligt påläst och aldrig tråkig. Allt kryddat med ett rejält mått av humor. Ännu kortare sagt: Number One!

APROPÅ STIL

Lasse Granqvist har en klart egen stil. Det bör alla ha. Det slog mig i förmiddags när jag städade i redaktionens dammiga gömmor och hittade gamla skrivböcker som - olyckligt nog - inte hamnat på återvinningen i Furskog. Om det är en sanning att handstilen säger mycket om skrivarens mentala egenskaper så har jag all anledning att hysa oro. Till en början vill jag posthumt be min småländske lektor doktor Harald Björkstam vid Karlstad Högre Allmänna Läroverk om förlåtelse. Men att utsätta doktorn för sånt här, det kan egentligen aldrig ursäktas.

Småskolelärarinnan Hulda Andersson och senare överlärare A W Mellby strävade under totalt sex år med min handstil. I  årskurs 6 var resultatet ovanstående prydliga skrivsätt.

Efter 4 år i kommunal mellanskola var nedanstående bedrövliga klotter vad jag kom till Karlstad med. Just det här utsattes lektor doktor B. från Kalmar för. Jag säger bara det, stackars lärare!

 

Inte ett dugg märkligt att doktorn slet fram rödpennan och gav mig B?? på uppsatserna. Det gjorde doktorn banne mig rätt i! Att doktorn sen rödfärgade överallt där jag avvek från det absolut torraste och tråkigaste språkbruket, det säger jag heller inget om. Det kunde jag gott ha, och att tvingas höra doktorn brumma om Beowulf under tre långa läsår, det var ett väl avvägt straff.

(Vem den där jävla Beowulf var, vet jag än idag inte. Vill inte veta heller).

Fotnot. B? var så nära underkänt man kunde komma och B?? innebar att man hade minst ena foten utanför linjen.

EFTERTANKE

I stället för att  plåga lärarkåren med oläsliga kråkfötter borde jag ha hashtaggat metoo med min (latin)klass utbud av granna tjejer. Men ingen Trump-guru fanns att metodiskt leda mig rätt och jag var så osannolikt blyg att jag bara satt där och glodde.

TANKESMEDJAN, TIDSASPEKT
Hade Tankesmedjan Årjäng Förr haft en aning om hur uselt min skrivarkarriär inleddes 1947, så hade jag nog aldrig släppts fram till datorn utan fått nöja mig med att tömma papperskorgar på redaktionen. Just nu är vi i alla fall på relativt god väg att färdigställa Fjaale Boka (Fjärde boken), men är inte säkra på att vi hinner få allt klart till skyltsöndan. Återkommer i detta ärende, angeläget eftersom ett släpp före jul skulle lösa många nordmarkingars julklappsbekymmer.

Fast det förstås, det kanske finns nån nyutgåva av Beowulf att köpa i stället. Det skulle nog morfar gilla.

 


 

25 oktober 2017

Skriv kommentar

Kan nog vara att Lasse Granqvist läser. Vet helt säkert att du har en trogen läsare i Calgary, Kanada.

Postat av Anna Öjstrand den 16 november 2017
Dela med andra!