Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Norskarna för bra i år

TACK, ÅMÅL! LEVE BRANDT!

Nästan tårögd sitter jag här i min nerslitna redaktionsstol och tummar på ett lunchtravsprogram, ett RIKTIGT travprogram, som ser ut som ett sådant av det gamla, goda snittet, ett på 32 sidor som lätt kan läsas, enkelt förvaras i jackfickan och vid årets slut tillsammans med sina kamrater ömsint bindas in och slutförvaras i Travmuseets biblioteksavdelning till glädje och fromma för kommande släkter och framtida forskare. Det är ÅMÅLSTRAVET som överraskar genom att på detta sätt göra BRANDTDAGEN lite festligare. Inte så lite heller, förresten. Tack, Iia Abenius, Åmål och hela Dalsland, som på detta sätt skapar en goodwill som åtminstone hos mig kommer att vara livet ut!

Vi andra får surmulet hålla tillgodo med den här eländiga avarten, som någon skrivbordsnisse tvingat på oss. Med en välsmord siffernissekäft går det att få igenom vilket förslag som helst. Siffror ljuger inte! Sparar man nån miljon på servicen till de allt mer fåtaliga poseläggar som fortfarande biter sig kvar på publikplats, så kan ju nissarnas bonus höjas nån procent. Pinsamt, enligt min mening.

Direkt till spets körde Truls med det förpliktigande efternamnet Glittum. Han och Claymore kunde sedan utan besvär dra undan till en 5 ½ längders seger. Därmed var Årjängsamatörernas öde beseglat. För denna gång. Längst bak t v levererar Ulrika Axelson och Fire Proof en rykande spurt till tredjeplatsen.

 

NORSKARNA FÖR SVÅRA
Med en solid ledning (108 – 87) i ryggen efter första halvleken i maj månad kom Jarlsbergs glada amatörer på besök för att tampas med sina Årjängskollegor i match nr 20 genom åren. Ett penibelt utgångsläge för värmlänningarna. Spiken i kistan hamrade Truls Glittum omgående dit i första avdelningen med örebroaren Per Fromells formhäst Claymore, och Anders Jahre fullbordade den norska dubbeln med Dream Va Bene. Värsta hotet mot gästerna borde ha varit Miss Åslanda/Håkan Olsson, men de tappade 60 meter och drygt det från start. Sen hjälpte det föga att Jörgen Pettersson i andra avdelningen i någon mån räddade den blågula äran genom att relativt tidigt blåsa till täten med Bra Mizzlycka och därifrån dirigera allt. En ny, bländande vit dress översållad med blåa stjärnor, gjorde sig bra på vinnarbilden. Jörgen har just nu den enastående segerprocenten 66,7. På tre starter detta år har han vunnit två gånger, första gången med 3-åriga Bravivivicimo vid hennes tävlingsdebut i mitten av maj.

Vi sätter stort värde på att amatörerna på ömse sidor Kölen fortsätter att ha detta årliga utbyte. Naturligtvis kräver det mycket jobb att få allt att klaffa, det är ju inte helt enkelt alla gånger att ragga häst till lopp där ägarna inte får välja kusk på förhand. Om vi med kulramens hjälp räknat rätt blev 2016 ett tappat år för Årjäng med 155 – 207 i baken. Men det är bara att bryta ihop och komma igen. Revansch 2017. Lycka till!


 

Verkliga stöttepelare i Årjängs Amatörförening är den här trion. Solveig Persson, hon som var så framgångsrik med Kinge Bläsen, har visserligen lagt av med själva kuskandet men finns kvar som kuttersmycke och drivande kraft i föreningen, Inge Albinsson, uppväxt med travhäst på Sögårn i Backa, travhästägare och allmänt påläst, klubbens PR-chef, samt Jörgen Pettersson, den som ägnar all kraft åt uppfödning och start av travhästar från sitt Camp Brattås. Här stilig i bländande sprillans ny dress, så fläckfritt vit att den skulle ha passat i hans tidigare liv som konditor. Han räddade den svenska äran i amatörmatchen genom att vinna med sin Bra Mizzlycka.

 

 

 

 

 

30 augusti 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!