Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

MYCKET KLÄSSBOL

En inte så liten smula förvånad blev jag, när jag bänkad framför På Spåret fick höra att värmländskan var den fjärde sexigaste dialekten i vårt land. Vilka som kom på pallplats sa inte Lindström, eller om jag förträngt det.

Några föraningar om denna hedersamma placering hade jag absolut inte. Tvärtom har jag i alla tider tyckt mig uppleva motsatsen. När jag i ungdomen försökte väcka intresse hos det som då - detta var länge sedan - kallades ”det täcka könet” fick jag ingen vidare respons. ”Jag hör att du är norrman, men varifrån i Norge kommer du?”

Och vilken dialekt är det egentligen som får det att spritta till? Den som talas i Blomskog, kanske? I Rök längst ut i Sillerud? Tätorten Årjäng är det i alla fall inte, det vet jag av egen erfarenhet. Och definitivt icke Kristinehamn, Lusasken. Möjligen kan det vara Ekshärad eller Skattkärr.

 

När jag bläddrar i den förträffliga månadstidningen Minnenas Journal, får jag helt gratis lösningen. Den heter KLÄSSBOL! Därifrån kom Gustaf Raskenstam, vår genom tiderna mest kände solochvårare. Han var förlovad med 28 damer samtidigt, hos vilka han, hela tiden på resande fot, höll lågan brinnande. En logistikens mästare, min själ! Ytterligare ett hundratal kvinnor träffade han sporadiskt utan att äktenskapslöfte behövde avläggas. Gemensamt med dem alla var att de gärna öppnade både kammardörr och börs för den tjusige värmlänningen.

VAD HADE GUSTAF?
Kan det ha varit nåt annat än Gustafs charmiga Klässbolsdialekt kvinnorna föll för? Tror inte det. Han hade visserligen tangorabatt, men det är vi ju många som testat utan större framgång. Lätt överviktig var han också, men det har i varje fall inte hjälpt mig. Nej, klart som korvspad, det är Klässbol som gäller!

Nu efterlyser jag en CD-skiva, där min polare Pähr eller någon annan klässboling brer på för fullt. Här ska tränes fôlkmål!!!

 

 


HEJ OCH VÄLKOMMEN, PAULA!
Paula Pettersson, hästtjejen som är lika hemmastadd i sadeln som i sulkyn, är ny på Årjängstravets sekretariat – VÄLKOMMEN! Hon har rötterna i Klässbol och behärskar rätt dialekt om hon tvingas därtill. Att ovannämnde Pähr, kyrkvärd och allt, är i rakt uppstigande led inblandad (morfar), ser jag som ett klart plus. Och mormor Vivan, Årjängstjejen, min syssling på mödernet! Du har, Paula, verkligen att brås på. Och färsk Romme-seger gör sig bra på CV:n. I Borlänge har banne mig Pähr aldrig vunnit löp! I varje fall inte med Magic Bråten. Jag har frågat Lars-Inge och han håller med mig.

 

FEEDBACK

Tacksam för alla kommentarer. Så många som möjligt! Det här collaget vet jag inte hur jag ska tyda. Anar nog något jävelskap. Jag har fått det mig anonymt tillskickat.  Tack i alla fall! 

  

1 januari 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!