Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

IDAG SKÖLJER VI NER LUNCHEN MED VATTEN

GOASTE KRANVATTNET

I skogen en fågelvägskilometer norr om Årjängstravet skapades Môsevattne (Mossvattnet) i tidernas begynnelse. Något senare anlades en ledning över Krustjärn och vidare genom Backas mäktiga sandbankar ner till tätorten Årjäng, som alltsedan dess åtnjutit det som alla menar är Sveriges godaste kranvatten. Nåja, näst bästa då, eftersom Falun målfotoslog oss för något år sedan. 2015 är det dags för en ny tävling, men eftersom vi är rejält grundtränade känner vi oss inte på minsta vis oroade. Skulle vi mot förmodan torska, hittar vi säkert nån travrelaterad ursäkt, illa ledd volt eller trängning i sista sväng. För lös bana. Eller hård.

Absolut BÄST

 

GRYMHET MOT GÖBBAR
Jag är faktiskt en älskare av utomhusbad. På gamla dar (60+) har jag dock alltmer börjat kräva en viss minitemperatur för att glida ner i det våta. Ifjol var det den 1 juni som säsongen inleddes, eftersom gradstocken då visade på 17 vattengrader. Detta erbarmligt usla år 2015, Getens år enligt kineserna, är det fortfarande långt ifrån njutbart i sjön ännu den 1 juli, men enligt gällande regelverk (Göbbkonventionen) MÅSTE premiären avverkas senast då. Så är det. I samband därmed har jag sparat ett månadsgammalt urklipp ur NWT, som fått mig att fundera om inte Barnkonventionen torde ha ett eller annat att säga åt Frykenhållet till.

GRYMHET MOT BARN
Jag är så glad att jag mig veterligt inte har några barn i Sunne. När nu säsongen för utebad närmar sig läser jag att ungarna där tvingas att utomhus traska de 18 meterna till omklädningsrummet efter att ha bibringats simundervisning i utepoolens 25-gradiga vatten. Visserligen kan simkunnnighet vara en viss tillgång om man drattar i sjön, men lunginflammation, har Sunne-BUN hört det ordet? Bara ett par mil bort erbjuder ju vänorten Torsby en uppvärmd inomhushall. Själv kommer jag att tänka mig noga för, innan jag vältrar mig ut i Lelångs vatten i sommar. Att man lever, om man nu gör det, är faktiskt ett under.

FOTNOT
Inte mindre än en (1) trogen läsare har oroligt frågat hur hen gör därest hen råkat missa ett Blädder. Vi har det raka svaret:
Alla Blädder hittar man även på Årjängsportalen (arjang.nu).
Inte mindre än en (1) helt annan annan läsare frågar var hen får tag i nostalgiböckerna som Tankesmedjan Årjäng Förr sammanställt. Men herregud, människa, de finns ju överallt! (Travmuseet, WW Sparbank, Lennart på Mâten osv)

TILLYKKE MED DAGEN!
Denna dag, torsdagen den 2 juli 2015, är en BEMÄRKELSEDAG. Många lever i den villfarelsen att det viktigaste firarobjektet är Rosa, eller hennes lillsyrra Rosita, vilka idag får slafsa i sig namnsdagstårta tills de storknar. Men långt betydelsefullare är en FÖDELSEDAG. B.B.S.Sugarlight tog nämligen just denna morgon för 6 år sedan sina första stapplande steg och bör, eftersom han gillar morötter, få frossa i gulrotkake efter behag. Tillykke med dagen!

Sexåring som på denna högtidsdag laddar upp med morotstårta inför Årjängs Stora Sprinterlopp om 9 dagar. Foto Erik Widén

 


BILDNINGSGLAPP
Arbetsgruppen Blädder & Wargh ber att få tacka för den goda uppslutningen kring midsommardagens stora tipstävling. Ett par tippare har gnällt över den orättvisa poängberäkningen. Men vem har sagt att livet ska vara rättvist? Att bara två (2) tippare hade alla 12 rätt visar med all önskvärd tydlighet att Pisarapporten om den svenska skolans kris var helt rätt ute. Skäms, Janne (Björklund, skolminister FP)!


VI HYLLAR NORDMARKENS MÄSTARE

Göran Axelson

Av en ren slump råkade vår fotograf fånga årets NORDMARKSMÄSTARE just när han i mobilen förhörde sig om Gunnar Kyléns dagsform inför midsommardagen. Gunnar skulle mot slutet av dagen sätta sig upp bakom Noa Star och gav tummen upp. GÖRAN AXELSON, sportchef emeritus, tog gud i hågen och dängde in 1990 V 1000 P och fick oddsen 7.20 resp 2.35. på Åmålshästen och fick vinnaroddset 7.20 och 2.35 på plats. Det räckte till att förvisa den sedan tävlingens början stort ledande Anders Erlandsson till silverplats. Även om dennes Nettan Viking (1000V) i sista loppet hade vunnit, hade emeritusen blivit mästare, fast då bara med nos.

Detta var på intet vis Axelsons (med 1 s) första klassbetonade spurt. På 1970-talet hade han nämligen en egen häst som hette just SPURT, f 1971 e Butch Hanover – Bibi Frances, en slitstark herre med karriären 150 st 17 – 16 -15, 154.815 kr. Den hade han köpt billigt av Holger Professorn Andersson, i vars proffsstall Göran under högstadietiden varje eftermiddag gjorde sina lärospån inom travsporten. Trivdes bättre där än hängande över läxböckerna, påstås det. Som kusk deltog han i Amatör-EM på Vincennes med två mycket hedervärda fjärdeplatser som resultat. Given som sportchef, när den befattningen blev ledig.

Åter till NM. Ett snyggt spel gjorde Marie Jonasson som med 10.000 platskronor på hemmahästen Lacrimosa kunde ha hamnat på en slutsumma runt 28.000, men oturligt nog blev Ove R Andersson fast lite för länge på innern och slutade fyra. Hedersomnämnande, Marie! Och en liten försynt applåd för Tony Hilmersson, något av en moralisk mästare i fjol, som inför slutomgången låg 3:a och satsade allt han ägde och hade, 4611 kronor, på 6-oddsaren Tenna Dreamcatcher/Kent Persson.
Vi gratulerar Mästaren och alla andra i toppen. 20 (tjugo) spelare blev helt utan fiktiva pengar i tävlingen. Dom är det allt lite synd om.

Här är kvartetten i topp:

1. Göran Axelson 13.847
2, Anders Erlandsson 10.400
3. Keith Nilsson 1.380
4. Johannes Youssef 1.164
 


 

29 juni 2015

Skriv kommentar

Alltid lika läsvärt men jag reagerar mot att du Kroken har anammat detta tredje kön som någon vettvilling har hittat på. Mig veterligen finns det två kön i människornas värld, HAN och HON något tredje gives icke.

VARFÖR i hela friden ska vi uppfinna det tredje. IDIOTISKT enligt mig.

Postat av Walter Christofferson den 8 juli 2015
Dela med andra!