Start

ÄNNU MER MELLERUDSMYLLER

Vår fotografiske reporter Karlsson, utskickad i myllret på Stordagen, har ännu mer i sitt arkiv. Vi tackar och tar emot.

Utanför StallRestaurangen, Lisbeth Ekelunds populära lunchställe Buonne Appetitio (med specialitet husmanskost) har bröderna Karl och Bertil Adolfsson slagit sig ner tillsammans med Morgan Byström t h. Där hittar vår mobile reporter de långväga (Charlottenberg) gästerna i behaglig halvskugga.

KARL, 83, världsberömd som Skrot-Kalle, är en sällsynt driftig företagare inom segmentet begagnade bilar, lastbilar, traktorer och bandtraktorer. När Kalle inemot 70-talet köpte travhästar, ofta från Danmark, och började köra lopp, gick det även här raskt framåt för honom och ett tag dominerade han våra snabblopp totalt. Utan chefredaktörens minnesluckor skulle vi ha kunnat på rak arm räkna upp ett halvdussin fler stjärnor än Satopay och Nuss Hanover.

- Föga överraskande är mitt bästa minne från 1976. Då vann jag själv med den pampige, bildsköne fuxen Boett, som jag i en snabb affärsuppgörelse köpt för 25.000 på Solvalla. Vi slog Nick Scott och Bertil Rogell i skiljeheatet och jag kommer ihåg att förstapriset var hela 20.000.

Fotnot. Vi har läst nånstans att hemmapublikjublet den strålande solvarma julidagen -76 från Årjängstravet hördes ända hem till Eda. Detta är en grov överdrift. Man hade uppfattat det i Rudsgården, vid affärn där, en knapp mil norr Koppom, men inte en meter längre nordväst ut. Det känns gott att nu få rätta till denna felaktiga uppgift, som ju egentligen faller på sin egen orimlighet.

BERTIL, 77, funderar länge och väl innan han fastnar för ett speciellt år. Det blir till slut 2001, när Igor Brick tog sitt andra raka sprinterlopp. Året före körde Örjan Kihlström, men -01 satt Stefan Melander själv i sulkyn.
Fast, redaktörn, skriv upp att 1976 var det verkliga höjdaråret!

MORGAN, 71, såg sitt första ÅS i början av 80-talet, men den vinnarhäst som han minns tydligast är Citation, han som tillsammans med Erik Adielsson betvingade Going Kronos 2007. – Tyvärr missade jag Edas Store Son och hans Boett 1976, men jag har hört berättelsen om den historiska händelsen mer än en gång.

22 juli 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!