Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Pengar, Prioriteringar – Politik

Pengar, Prioriteringar – Politik
Av Katarina Johannesson Årjäng Fredag 9 September, 2011

Om vi hade obegränsat med pengar behövde vi inte varken prioriteringar eller politik. Men som alla vet så är summan pengar begränsad och då är det nödvändigt att ta ansvar och prioritera.

Beslutet i kultur & fritidsnämnden om en stängning av Töcksfors badhus grundar sig bl.a på det stora investeringsbehovet. För att få badet godkänt krävs minst 2, 3 miljoner i investering. Ändå ser vi ingen möjlighet att utveckla badet i fastigheten p.g.a att fastigheten ser ut som den gör. Bassängen är 12×4 m, 80-120 cm djup. Antalet besökande till bad/gym och bastu är c:a 9.000/år, c:a hälften av besöken är till gym/bastu. När det gäller gymmet finns inte de investerings- och underhållsbehoven utan den verksamheten fungerar väl i lokalerna.

I kommunen finns stora investeringsbehov och vi är tvungna att prioritera. Det gäller att investeringar används där efterfrågan och behovet är störst och kommer så många som möjligt till del. De senaste 5 åren har det investerats c:a 36 miljoner i Töcksfors tätort, varav 26 miljoner på skola/förskola.

Pågående investering i Töcksfors är c.a 30 miljoner i utbyggnad av reningsverket. I kommande investeringsbudget kommer en ombyggnad av räddningsstationen att prioriteras. Där finns idag inga duschar och omklädningsrum för räddningspersonalen. Så Räddningsstationens fastighet kommer att utnyttjas och användas i framtiden men för verksamhet som är bättre lämpad.

Om man ska se framåt är förändring oundviklig, att släppa taget om något för att kunna satsa längre fram när investeringsutrymmet medger. Utveckling innebär förändring. Satsningar måste ske på verksamheter som ligger i tiden, motsvarar dagens behov och som tillför en attraktivitet för många i kommunen.

9 september 2011

Skriv kommentar

Okej, så om jag har fattat det rätt nu som kommer inte Töcksfors brandstation få några nya bilar, utan bara mer utrymme? Det var då inte mycket att hänga i granen.

Postat av Lars Pettersson den 18 september 2011

Räddningsstationerna är dimensionerade för att klara en första insats tills förstärkning kommer från annan station. Förstärkning kan även komma från närliggande kommuners räddningsstationer beroende insatsens omfattning.

Postat av Katarina Johannesson den 18 september 2011

Katarina: Vill även att du lugnt ska läsa den här länken: http://nwt.se/asikter/insandare/article968095.ece

:)

Postat av Lars Pettersson den 15 september 2011

Katarina: Kommer räddningstjänsten "bara" få mer utrymme, eller kommer de eventuellt få nya bilar? Tänkte då på kanske en hävare (stegbil) och en ny tankbil, för den nuvarande är i alla fall från 70-talet... när det nu byggs center och nya stora lägenheter med flera våningar så krävs nästan en hävare, även om de har en i årjäng så tycker jag även att töcksfors bör ha en, bor själv i lägenhet och tror inte bara jag är inte så värst sugen på att vänta in en hävare från årjäng som tar 25 min...

Postat av Lars Pettersson den 15 september 2011

Jens: Årjängs Bostads AB har fått i uppgdrag att projektera för hyreslägenheter i Töcksfors och Årjängs tätorter. Som du nämner är det viktigt att kunna erbjuda alternativa boenden för ungdomar och inflyttning.

Postat av Katarina Johannesson den 15 september 2011

Simundervisningen kommer inte ske i samma omfattning men vår uppgift är nu som tidigare att vi ska se till att eleverna kan simma 200 m i årskus 6.

Postat av Katarina Johannesson den 15 september 2011

Planerna är att ge räddningstjänsten mer utrymme i befintlig fastighet samt att se över möjligheterna till utveckling av gymmet. Det är inte huset som stängs utan bassängen pga av att den är i stort behov av renovering.

Postat av Katarina Johannesson den 15 september 2011

Det gäller att investeringar används där efterfrågan och behovet är störst Lägenheter i Töcksfors finns det kommunala lägenheter att få för en ungdom som just fått jobb och ska flytta hemifrån . tveksamt dom måste köpa en lägenhet av någon av de privata byggherrarnas boende som kostar flera hundra tusen eller upp till någon miljon . behovet av kommunala lägenheter finns eller ? hoppas kommun på att ytterliggare någon privat ska komma till denna lilla håla och investera pengar i lägenheter så dom slipper slänga ut onödiga pengar på Töcksfors .. jag vet flera som sökt lägenhet i Töcksfors men är tvingade att bo i Årjäng för där finns det lediga . smart drag av kommun att få fler att flytta till Årjäng . nej man kan klia sig hår lös av dessa kommunala prioriteringar ..

Postat av Jens Albinsson Töcksfors den 15 september 2011

Säger samma sak som Jens Albinsson, jag trodde bara att en liten utbyggnad ska ske vid stationen i töcksfors, SAMT toalett, omklädnings rum och dusch, men planerar ni även en helt ny station där? I så fall vore det ju toppen med alla dessa center och nya höga byggnader som kommer :)

Postat av Reine Karlsen den 15 september 2011

Kostnaderna för resorna idag är 90.000:- kr/år... Frågan var vad kosnaden kommer bli? Är det så många kronor ni slutligen sparar?

Många barn i skolorna som ska simma.., och glöm inte alla dagisbarn!!

Fick inte heller svar på om simundervisningen fortsatt kommer vara varannan vecka?

Postat av Cissi Djurberg den 15 september 2011

Katarina vad menar du när du skriver detta .....I kommande investeringsbudget kommer en ombyggnad av räddningsstationen att prioriteras. Där finns idag inga duschar och omklädningsrum för räddningspersonalen. Så Räddningsstationens fastighet kommer att utnyttjas och användas i framtiden men för verksamhet som är bättre lämpad .

Postat av Jens Albinsson den 15 september 2011

Har under de sista 30 åren följt hur elever i Töcksforsområdet lärt sig simma i Töcksfors badhus. Vill nämna att bassängen är mkt passande för simundervisning. Detta vill lätt glömmas bort i badhusdebatten. Har svårt för att tro att simundervisningtiden i Årjäng kommer att räcka till för alla elevgrupper.

Vi har varit stolta över att vi har så hög simkunnighet bland våra elever.

Postat av Monica Brander (lärare i Töcksfors) den 9 september 2011

Skolans simundervisning kommer att ske i Årjängs simhall och utrymme finns för denna verksamhet. Redan idag sker bussning till Årjäng från alla kommunens skolor. Kostnaden för resorna från Töcksfors-Årjäng är 90.000:-/år

Total investering i Årjängs tätort från 2006 tills idag är ca 68 miljoner.

När hotellet i Årjängs byggdes 2007 skrevs ett 10-årigt hyresavtal mellan kommunen och fastighetsbolaget Hotell Årjäng AB gällande bowlinghallen. Ett andrahandskontrakt upprättades med dåvarande arrendator för hyreskostnaden. Verksamheten har bytt ägare och kommunen har därför som delägare i fastigheten tvingats gå in och betala denna hyra. I annat fall hade fastighetsbolaget riskerat att gå i konkurs och kommunen därmed riskerat sitt aktiekapital i hotellbolaget. Diskussioner förs nu med nuvarande arrendator om en betalningsplan.

Postat av Katarina Johannesson den 9 september 2011

Pengar ja... Hur mycket sparas nu då, när alla barn ska bussas till Årjäng varannan vecka för att få sin simundervisning? Eller skär ni kanske ner på simundervisningen också?? Finns det ens tid i Årjängs simhall för alla barn i kommunen?

Postat av Cissi Djurberg den 9 september 2011

"senaste 5 åren har det investerats c:a 36 miljoner i Töcksfors tätort"

Hur mycket har investerats i årjäng de senaste 5 åren?

Är det sant att bowlinghallen får bidrag av komunen?

Hur kan man prioitera en ny brandstation i årjäng före arbetsskor till brandmännen i töcksfors?

Postat av Jimmy Nilsson den 9 september 2011

Information

Även i denna blogg krävs fullständigt namn vid kommentar.

Postat av red Årjängsportalen den 9 september 2011

Tråkigt att så mycket måste läggas ner. Kan förstå er töcksforsbor att ni blir förbannade. Hade jag bott i töcksfors och inte i årjängstrakten så hade jag samlat ihop ett gäng och försökt att bilda en egen kommun, såhär får det inte gå till. fyskäms årjäng!

Postat av Victor Andersson den 9 september 2011

Jeg er en norsk statsborger i töc'ksfors og har bodd her i over 6 år, har jeg under mitt siste årene har sett hvor pengene går og ikke går. 30 millioner over 5 år er ingenting, det er bare räddnignsjänsten i Årjäng disse millionene, er det en skam som Töcksfors utviklet for å kutte ned på alt i Töcksfors. man kan bare håpe at skolen forblir. med mindre den beveger seg både meg og min familie til et annet egnet sted.

Postat av Fin-harald Jensen den 9 september 2011
Dela med andra!