Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Kreativa lösningar för fler bostäder i Årjängs kommun.

Kreativa lösningar för fler bostäder i Årjängs kommun.
Av Katarina Johannesson Årjäng Söndag 25 Mars, 2012
Kommentarer (0)
Boende är väldigt viktigt för att vi ska vara en attraktiv kommun och det är även viktigt att det finns boendealternativ för olika skeenden i livet. Idag finns det t. ex 930 hyreslägenheter i bostadsbolaget, vilket är ett högt antal om vi jämför med andra kommuner, men ändå finns det kö och de privata aktörer vi pratat med har i stort sett fullt. ”Så bygg fler billiga lägenheter” är en uppmaning som vi politiker ofta får.

Men att bygga nytt och billigt är inte helt enkelt. Den nya lagen för bostadsbolag innebär att produktion av lägenheter måste ske på lika villkor för privata och offentliga aktörer. Hyreskostnaden får alltså inte sponsras av kommunen och det gör att det är svårt att bygga helt nytt. En hyreskostnad för nyproduktion hamnar enligt den senaste kalkylen vi tagit fram på c:a 1 400 kr per m2 vid full uthyrning och det måste jämföras med medelhyran i Årjängs kommun som ligger på ca 850 kr per m2.

Här gäller det alltså att hitta olika och kreativa lösningar. En snabb och prisvärd åtgärd är att flytta kommunala verksamheter, som t. ex barnomsorg från hyreshusen till andra lokaler. Genom en sådan aktion friställs lägenheter. För att ytterligare få fram fler hyresrätter planerar bostadsbolaget att flytta den egna verksamheten under ett tak till Järnvägsstationen och att göra i ordning lägenheter på övervåningen. Därmed räddas också Järnvägsstationen från rivning.

Hur ser efterfrågan och tillgången på bostäder ut de kommande åren? För att kommunen och Årjängs Bostads AB skall få ett bra beslutsunderlag skall en bostadsförsörjningsplan tas fram. Vi ser att den aktuella bostadskön har legat konstant under ett antal år. Det är också viktigt att veta om det är potentiella inflyttare och hur stor del av behovet som är övernattningslägenheter- och rum för korttidsboende. Här kan det förhoppningsvis finnas en kundgrupp för privata uthyrare.

Glädjande finns flera privata aktörer som både har byggt nytt, byggt om och planerar att bygga fler lägenheter. Ett dagsaktuellt exempel är Prästnäset i Töcksfors, där det uppförs 20 bostadsrätter med ett väldigt attraktivt läge. Tillskottet av dessa lägenheter med egna bryggor innebär ett nytt attraktivt boendealternativ som vi hoppas ska generera omflyttning och därmed fler boendealternativ.

25 mars 2012

Skriv kommentar

Ja jag är väll den som har skrivit flest inlägg på denna sida och då måste jag va den som går ut och skriver också att jag var i Kommun huset idag och träffade Katarina och Peter Månsson och jag måste ju säga att det var faktiskt ett av dom trevligare och mest givande möten jag haft . i mailen från Katarina så hade hon och Peter avsatt en timma med mig men det slutade med nästan 3 timmar och det är ju helt klart nått som fler skulle behöva göra för att få en tydligare bild av vad som händer i kommun och hur pengar fördelas mellan dessa samhällen . men jag kan ändå inte sluta fundera på hur ett torg kan kosta dryga 6 miljoner . men allt annat jag fick med mig efter nästan 3 timmar gör att jag sväljer den summan . får ändå ge Peter och Katarina en eloge för bra information om vad som kommer hända i Töcksfors

Postat av Jens Albinsson Töcksfors den 13 april 2012

Håller med Jens, man måste prioritera, Katarina skriver väldigt mycket om vad som skall hända i Årjäng. Jag vet att det även i Töcksfors kommer att flyttas på barnomsogen. Men det generera inte nog med lägenheter, om man med detta förfarande lyckas skapa 5 - 10 lägenheter, så är behovet mångfalt fler. Många

med mig har "tjatat" om fler lägenheter i Töcksfors. Nya affärsidkare i det nya köpcentrat skriker efter lägenheter. Vi har en möjlighet som vi måste ta vara på, det hjälper inte hur många lägenheter man lyckas

skapa i Årjäng när behovet är mångfalt större

i Töcksfors. Katarina hänvisar till det privata byggandet här, men en ungdom kan inte

köpa sig en bostadsrätt. Nej starta omgående,

vi har förlorat nog med tid, byggande av hyreslägenheter i Töcksfors.

Postat av Kenneth C. den 28 mars 2012

Många som sitter och bestämmer i denna kommun skulle behöva gå en kurs i hur man prioriterar kommunala skattepengar i denna kommun ... är det möjligt att lägga ut 6 miljoner kronor på ett torg när det finns en undermålig räddningsstation i Töcksfors som mycket väl skulle behöva dom pengarna .... hur många lägenheter man skulle få för 6 miljoner vet jag inte direkt men säkert 4 st och det genererar 100 % mera i intäckter än vad ett grönområde på torget ger tillbaks .. snälla ni som sitter och bestämmer förstör inte kommun mera än vad som redan är gjort ..och jag hoppas många tar sitt förnuft till fånga och röstar rätt inför näst kommande val ..

Postat av Jens Albinsson den 28 mars 2012
Dela med andra!