Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Fiber från hemmet i full gång

 

”Fiber från hemmet”

Av Katarina Johannesson Årjäng Fredag 2 Mars, 2012
 

Nu är projektet Fiber från hemmet i full gång. Föreningar har bildats och informationsmöten har arrangerats över hela kommunen. Uttrycket ”Fiber från hemmet” betyder precis som det låter; att jobbet och engagemanget kommer från oss själva. Men medfinansieringen som Årjängs kommun fått från Tillväxtverket är en förutsättning att vi tillsammans ska fixa projektet. Den energi och arbetsvilja som redan märkts av är helt otrolig. En kommentar från en äldre herre på ett av mötena var: ”Jag ska vara med”. Han mindes hur det var när samhället elektrifierades och då var det en by i närheten av hans hemtrakt som hade valt att inte ansluta sig och den byn finns inte idag berättade han.

Fullsatt Fibermöte i Holmedal.

Fullsatt Fibermöte i Holmedal.

För att bli medlem i nätföreningen betalar man 200:- i medlems/årsavgift. När föreningen fått tillräckligt med medlemmar görs en projektering och man får information om vad anslutningskostanden blir, det är först då man bestämmer sig för att vara med. Vi har kommit olika långt i föreningarna men flera närmar sig projektering. Bra bredband är en infrastruktur som är nödvändig för att vi ska ha en levande kommun, där människor kan bo och verka där de vill.

Östervallskog är fiberpionjärerna, med sitt ”Grensnet” och ligger steget före. Här tog man saken i egna händer och såg behovet av bredband för telefoni, data och tv när Telia stängde ner koppartråden. De har gjort ett helt fantastiskt jobb och har själva lyckats få till riktigt bra medfinansiering av offentliga medel. De första fastigheterna är nu inkopplade med 100 mbit/s i ”stockväggen” och detta goda exempel får lysa som vägledning till oss andra.

3 mars 2012

Skriv kommentar
Dela med andra!