Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Den nya industrin

”Den nya industrin”

Den nya industrin – hur man kan skapa lönsamma, växande företag på landsbygden. Statssekreterare Marita Ljung besökte Årjäng.

Fredagen den 2 september besökte statssekreterare Marita Ljung från Näringsdepartementet Årjängsfabrikerna HANZA Elektromekan och HANZA Precision för att studera ett projekt där nya arbetstillfällen skapas på landsbygden genom ett nära samarbete mellan näringsliv, kommun och lokal bank.

Projektet – Den nya industrin – har startat i Årjäng och när Hanza tog över Elektromekan efter rekonstruktion för snart 2 år sedan låg varsel ner till 70 från 120 anställda. Idag arbetar 120 personer på Elektromekan och rekrytering pågår för att anställa fler.

HANZA´s koncernchef, Eric Stenfors, presenterade idén bakom projektet och klargjorde tydligt vad som är Sveriges största naturtillgång, innovationer. För att den svenska industrin ska ligga i framkant när det gäller utveckling och innovationer gäller det att vi har kontraktstillverkning i närheten. Hanza har därför satsat på tillverkning med hög teknik på hemmaplan och förlägger produktion i större serier som vi inte har möjlighet att konkurrera med till baltikum. På detta sätt säkerställer man industrin i Sverige och vår viktiga naturtillgång, innovationer. Idén bygger också på att Hanza ska vara totalleverantör till kunder varför man också förvärvat Precision i Årjäng. Precision i Årjäng är stora på finmekanik och här byggs fastigheten till med 1000 kvm för en nyinvestering i maskiner. Också här pågår rekrytering av ny personal. En av de viktigaste faktorerna är den goda tradition och kompetens som finns bland de anställda.


Marita Närtell tillsammans med Ragnar Kjeserud, ordförande, André Kjeserud, produktionsledare, och Rubi Kjeserud, VD i Askim Stenindustri AB.

Askim Stenindustri AB bygger ny industri i Töcksfors. Det andra industribygget på kort tid som etableras i Töcksfors. Det är mycket glädjande att företagen väljer vår kommun för sin satsning. Askim Stenindustri utökar sin verksamhet och företaget kommer att ha kvar sin verksamhet i Askim. Byggnaden kommer att bli på c:a 2.500 kvm kommer man att investera i en ny modern produktionslinje för bl.a bänkskivor i Composite. När fabriken är i gång kommer det att bli c:a 10 anställda.

Sammanfattningsvis är det en mycket positiv bild av hur industri kan utvecklas på landsbygden och att jobben blir fler.

18 september 2011

Skriv kommentar

Går det ens att få köpa badhuset om någon ville göra det ? nej det gör det inte kommun redan har bestämt sig för att lägger dom ner badhuset i Töcksfors så MÅSTE dom bygga ut i Årjäng för antalet badgäster har ökat . ytterliggare ett bra drag av kommun att få till nått stort och fint i Årjäng . sen är man en besviken skattebetalare som måste va med och betala i detta j.vla torg .

Postat av Jens Albinsson Töcksfors den 20 januari 2012

Du lyser med din frånvaro, Kenneth. Då blir det svårt för majoriteten att besvara dina påhopp.

Postat av Kenny S den 16 november 2011

Kenneth - skriv här vad det är du vill spara på för att få tillbaka ditt badhus!

Postat av Kenny den 10 november 2011

Glömde ju länken http://www.nwt.se/ekonomi/article973119.ece

Postat av Jens Albinsson Töcksfors den 23 september 2011

En bra länk där det visar att dom Norska företagen som investerar i Töcksfors inte bara är norskar utan även anlitar svenska företag att hjälpa till ..... det handlar ju ändå om att marknadsföra lilla Töcksfors och det är skoj att det blir svenskar som får göra det . hur mycke marknadsförde Årjängs kommun Töcksfors med sitt lilla stick som dom delade ut för ett tag sen ? jag har inte lyckats få tag på ett sånt sticka så jag har kunnat kolla men någon vet säkert ?

Postat av Jens Albinsson Töcksfors den 23 september 2011

Jag är svensk som veckopendlar till Norge för att jobba och varje helg jag kommer hem så känner jag mig stolt över den expansion som sker i Årjängs kommun, jag tycker det är cool att se utvecklingen i tider som faktiskt fortfarande är kristider.

Postat av Thorill Pettersson den 20 september 2011

Positivt att industrin vill etablera sig i

Töcksfors, men var finns kommunen med sina

satsningar. Nedragning av badhus, ev. skolor

mm. Nej våga satsa även från kommunen,

men finns viljan?

Postat av Kenneth C den 20 september 2011

Angående pengar o politik, det som du skriver i din inlaga ser för mig lite underligt ut. I

Libyen fanns det gått om pengar men diktatur,

är det dit vi är på väg? 522 personer boende

i Töcksfors med omnejd, som har en annan önskan, dessa tar du ingen hänsyn till.I Kultur och fritidsnänmdens budget har jag redan funnit 400 000 som kan tas bort, handlar om viljan att ha badhuset kvar, verkar som att den inte finns, att ta bort badhuset har varit högt på din lista.

Postat av Kenneth C den 19 september 2011
Dela med andra!