Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Äntligen är det ”Sommar i Årjäng!”

Äntligen är det ”Sommar i Årjäng!” Så tänker jag nu när vi är mitt i det vackra, varma och ljusa men också har så mycket härligt framför oss. Från mitt arbetsrum ser jag ut över de vackra skogsåsarna, som är så typiska för vår kommun. När man färdas i kommunen slås man av vilken kuperad, sjörik och vacker bygd vi har.

Under året som gått har det utgivits två sockenböcker, en om Karlanda och en om Sillerud. Det är två mycket intressanta och värdefulla verk som visar på de förutsättningar som gällde i våra bygder förr i tiden. Vår kommun - med sin speciella geografi - var isolerad och till vissa delar fattig, innan infrastrukturen gjorde sitt intåg. Vägar har genom åren funnits i olika skepnader, kanalen var en led som öppnade upp mot stora världen. Detta påminns vi om i det årliga ”Amerikabrevet i Blomskog”. Elektriciteten kom för att stanna, tåget kom och gick och nu är det dags för fiber. Landsbygdens utveckling är helt enkelt beroende av infrastruktur.

För etablering och bosättning i hela vår kommun gäller det att antingen förflytta sig fysiskt på ett effektivt sätt och idag inte minst att kommunicera med omvärlden genom fiberns hasighet. Först ut med att bygga den ”elektroniska Motorvägen” var Östervallskog som redan kopplat upp sig och nu följer de övriga kommundelarna efter i en strid ström. Detta viktiga, ideella engagemang som sjuder i våra bygder för fibern, bådar gott för en framtid i ”ljusets hastighet.”

På tal på hastighet så går för andra året i rad en ”Hästkraftshelg” av stapeln i Årjäng i samband med Årjängs Stora Sprinterlopp och V75. Nu är traditionen ett faktum, en gång är ingen gång och två gånger är en vana; så nu hoppas vi på en fortsatt tradition men en fartfylld fest mitt i sommaren, där hästkrafter av olika slag satsar på att komma först.

Motor är som sagt en stor tradition i vår kommun och vi får även i år besök av Packmopedsturnén. Den stannar till i Sillerud i början av augusti och Holmedagarna bjuder på veteransbilsrally första helgen i juli.

Ett nytt stort tillskott för besöksnäringen är etableringen av ytterligare dryga 20.000 kvm handelspark i Töcksfors. Här finns nu, tillsammans med Konsum Värmlands nya satsning i Töcksfors tätort, ett för vår kommuns storlek enormt utbud av handel vilket är mycket värdefullt bl.a ur sysselsättnings-synpunkt.

Hjärtat i vår kommun är det aktiva och engagerande föreningslivet som på olika vis förgyller tillvaron för alla oss som bor och vistas här. I Karlanda har byalaget ett späckat program med aktiviteter och underhållning. Lennartsfors bjuder även i år på bl.a ”Slusejazz” vid kanalen och i Västra Fågelvik är sockenstugan öppen för att mätta magen. Utan dessa eldsjälar skulle inte ens fiber ha sitt berättigande för det är just dessa eldsjälar som driver utvecklingen framåt.

Till er alla önskar jag en riktigt glad sommar.

21 juni 2012

Skriv kommentar
Dela med andra!