Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Alliansen satsar på utveckling av utbildningen i kommunen.

Alliansen satsar på utveckling av utbildningen i kommunen.
Av Katarina Johannesson Årjäng Måndag 25 April, 2011
Kommentarer (0)
Nu pågår diskussioner för fullt om satsningar på skolan. Kommunstyrelsens arbetsutskott hade i veckan besök av Region Värmland där bl.a Kyrkeruds framtid diskuterades. Tydligt är, för att ha en chans, att behålla och utveckla bl.a Kyrkeruds Folkhögskola, Årjängs ungdomsgymnasium och Vuxenutbildning är det samverkan mellan skolorna som är nödvändig. Region Värmland är tydlig i den frågan att ett samarbete med kommunen är avgörande.

Att flytta ihop verksamheterna är en förutsättning för både Kyrkeruds och ÅGY´s framtid. Att oppositionen i kommunen går ut och säger att lösningen är att vi ska sänka hyran för Kyrkeruds Folkhögskola och behålla ÅGY där den är idag innebär att båda verksamheterna dör sotdöden. Ne,j den passivitet vill inte Alliansen ägna sig åt. Vi tror på Årjängs kommun och på att utveckla utbildningarna i kommunen.
.
Utvecklingen av Silbodalskolan utreds också. Vi har tittat på möjligheterna att använda ÅGY´s lokaler till högstadium. Arkitekten har lagt ett förslag som innebär en kostnad för anpassning av byggnader på minst 40 milj. Till detta har vi även tittat på hur infrastrukturen är runt området. För att anpassa till bl.a buss och den gångtrafik som det innebär är förenat med betydande kostnader.

Ytan runt området är också begränsad vilket gör det svårt med utvecklingsmöjligheter. Alliansen anser att det då är bättre att använda resurserna till att skapa bra lokaler och skolmiljö. Vi tittar därför vidare på möjligheten att bygga om och nytt vid befintligt högstadium. Där är infrastrukturen redan på plats och, som tidigare poängterats, även närheten till mat och gymnastiksalar. Denna lösning skulle innebära att det även finns möjlighet till framtida utveckling av området. Som alliansen tidigare sagt behöver man göra en helhetslösning för Silbodalskolan F – 9 och vid en nybyggnad frigörs befintliga lokaler och ytor och därmed möjlighet till en helhetslösning. Arbetsgrupper med bl.a representanter för berörd personal från Förskoleklass till klass 9 kommer att tillsättas och arkitekterna arbetar med förslaget.
.
Det är viktigt att dessa utredningar görs för att få ett bra beslutsunderlag. Det kostar mindre att fundera och ändra innan bygget har startat, sen är det för sent och dyrt. Om det blir bra förslag som kommer fram för ett nybygge vid befintligt högstadium så finns det andra verksamheter inom kommunen som är i behov av ÅGY´s lokaler.

Goldommaster laddar inför loppet på Axvalla, är med ägaren Johan.

Maken till Påskväder kommer jag inte ihåg, varmt som ljuvliga sommardagar. Påskveckan gick fort förbi, jag passade på att ta lite ledigt och åkte nedåt Västra Götaland. Besökte Axvalla travbana där släkten startade med två hästar. Passade på att besöka SAAB museet i Trollhättan, spännande att följa utvecklingen på SAAB, hur det nu kommer att gå för SAAB?

Invigning av Påskrundan 2011, Huset på Strand.

Tillbaka i Nordmarken var det i år igen dags för Påskrundan med start vid Huset på Strand. I år deltog ett tjugotal utställare runt om i kommunen och i Gustavsfors. Vackert väder gjorde turen extra fin. Ser ut som sommaren fortsätter och snart är det Valborg.

Min nye vän på söndagspromenader, Cesar.

26 april 2011

Skriv kommentar
Dela med andra!