Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Hermansson Gräv AB

Hermansson Gräv AB

Hermansson Gräv har en lång historia bakom sig. 1964 köpte Börje och brodern Bengt den första grävaren i Norge för 28.000 kr. Nu ser marknaden och arbetet helt annorlunda ut. Idag har de en imponerande, och nästintill, ny maskinpark (sedan 05) med sex stycken grävlastare, fyra larvmaskiner och en lastväxlare. Den nyaste grävlastaren (inköpt för 3,2 mkr) har en specialkran med en arbetshöjd på 25 meter. Så visst har utvecklingen gått framåt i branschen sedan Börje började sin karriär med att hjälpa till med jordbruk och att gräva diken i skogen.

- Nu Plöjer vi ner kabel, då hade vi bara en skopa. Allt går snabbare nu, det går inte att jämföra med hur vi arbetade då. Maskinerna har verkligen utvecklas oerhört, allt är datastyrt nu. Förklarar Börje om utvecklingen.

Företaget har vuxit under -70, -80 och framförallt på 90-talet, då de 1993 köpte sin första kabelplog och mycket arbete med att plöja ner fiberkabel satte fart på företaget. 2005 stormade Hermansson Gräv upp rejält igen då just stormen Gudrun gick in över södra Sverige. Då stormen lamslog och förstörde stora landområden och många var utan ström i 8-9 veckor.

Per Hermansson berättar: - Vi skickade iväg allt vi hade dit ner. Vi hade precis köpt in nya maskiner som verkligen kom lägligt. Det var ju brist på maskiner där och man körde ner allt som fanns, ända ifrån Norrland, för att kunna röja undan. Sen kom ju stormen Per två år senare? Då fanns det hur mycket arbete som helst för vår del.

Känner ni att ni utför ett viktigt och meningsfullt arbete, då ni ofta är med och skapar grunden till en massa storslagna förändringar?

- Just vid Gudrun så kändes det meningsfullt när man kunde hjälpa till så att folk fick strömmen tillbaka, såg ju resultatet dagligen. När det handlar om att gräva kabel är det mer som ett jobb bara. Säger Per.

Hur ser framtiden ut för företaget?

- Vi ser ju mycket positivt på en eventuell satsning på vindkraftverk, skulle ju innebära mycket jobb för oss. Där den nya stora kranen skulle komma perfekt i bruk. Sen blir det väl fortsatt mycket arbeten med fiberkablar som ju ska in överallt för att fungera bra.

På tal om framtiden, så har ni även börjat sälja varumärket Tranåsbrunnen, vad är det?

- Det är en betongbrunn som man inte behöver gräva ner djupare än en plasttank. En brunn som är betydligt mer barnsäker än plastbrunnarna som bara har ett plast lock som man kan lyfta av. Sen är det ju billigare med en betongbrunn också.

För en massa mer information om brunnen så kan ni kolla på http://www.tranascementvarufabrik.se eller kontakta Hermansson Gräv.

Hermansson Gräv är ett företag med hela 18 anställda och när vi pratar på lågkonjunkturen berättar Börje att: - Vi känner oss inte så drabbade utav det. Det som kan hända är ju att nya företag kommer in och dumpar priserna. Fast det ser bara bra ut just nu, trots lågkonjunkturen. Jämfört med liknade tillfällen andra gånger så var det värre förra gången. Då hade vi precis köpt in nya maskiner som bara blev stående.

Ja, Hermansson Gräv AB är sannerligen ett företag som det går bra för. Detta kan man inte minst se genom den fina utmärkelsen i Dagens Industri där de klassas som ett ?Gasellföretag?.

http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Gasell.aspx%3FgasellWhat%3Dabout

För att bli klassade som ett Gasellföretag gäller det att uppfylla följande kriterier:

En Gasell

  • har offentliggjort minst fyra årsredovisningar.
  • har en omsättning som överstiger 10 Mkr.
  • har minst tio anställda.
  • har de senaste tre åren kontinuerligt ökat omsättningen.
  • har under samma period minst fördubblat sin omsättning.
  • har ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt.
  • har i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
  • har sunda finanser.

- Visst är det kul! Inte många som kan stoltsera med detta! Det är klart att det är en väldig fjäder i hatten. Myser Börje när vi pratar om utmärkelsen.

Jag tänker att Gaseller kan ju faktiskt nå en toppfart på ca 100 km/h?

Så det är väl inte så konstigt att Hermansson Gräv är ett Gasellföretag med tanke på det stora rallyintresset som finns i familjen. Visst vore väl en stenhård satsning mot det kommande Midnattsolsrallyt, som susar förbi Årjäng i juli, vara en självklarhet? Börje ler lite åt min jämförelse och förklarar att han inte har någon bil klar till en sådan tävling.

- Men vi ska allt försöka att komma till start i Lars-Erik Thorps Memorial den 6 juni i Säffle. Sen blir det nog några folkracetävlingar under sommaren.

Ett annat tydligt tecken på att företaget blomstrar är att alla maskiner är ute på jobb. Här ser vi dock en folkracebil som behöver rätas lite efter en hård kamp på banan. Ja, det är väl kanske lite mindre riskfyllt att gräva dikeskanter i skogen i lugn och ro med en grävare, än att plöja upp dem med dyra rallybilar.

Men att företaget kommer att finnas kvar länge är i alla fall säkert då barnbarnet Anton, 6 år, berättar för mig om sina framtidsplaner. Då myser Börje gott igen.

Text: Fredrik Bodin
Foto: Fredrik Bodin
090527
Skriv kommentar
Dela med andra!