Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Förslag till beslut i fullmäktige 2013-04-29

FÖRSLAG TILL BESLUT I FULLMÄKTIGE 2013-04-29.
 Föräldragruppen för skolutveckling i Årjängs kommun.

Oavsett vilken åsikt man har om hur skolorganisationen ska se ut, borde ni i alla fall vara överens om att åtgärder måste till stånd för skolorna i Silbodal och Töcksfors.

Samtidigt borde ni också kunna bli eniga om att det är omöjligt att genomföra förändringar inom den tidsplan som Jörgen S föreslagit, och samtidigt behålla den kvalité på utbildningen, som både vi föräldrar, lärare, skollagen samt arbetsmiljölagen kräver.

I ett utlåtande från Lärarförbundets lokalavdelning i Årjäng 2013-02-21, skriver man att det redan idag är stora problem I Töcksfors och Silbodal, säger också att ett genomförande enligt förslag från Jörgen S, kommer att skapa oacceptabla arbetsförhållanden för lärare och elever, varför besluten måste tas i rätt ordning.

Det är mycket viktigt att eventuella förändringar blir gjorda på bästa tänkbara sätt, och inte genom panikåtgärder eller dåligt genomtänkta beslut. Vi har ju val hösten 2014, och där kan mandaten komma att ändras. Ensidigt beslutade satsningar kan vara bortkastade pengar, beroende på vem som får majoritet.

Vårt förslag är.
 • Inga nedläggningsbeslut före valet 2014.

 • Åtgärda problemen på låg och mellanstadiet på Silbodalskolan.

 • Bygg en ny högstadieskola, endast anpassad till Silbodalsskolans elever, men planera denna så det är förberett för ytterligare tillbyggnad, om det blir beslut om en gemensam skola i kommunen efter valet 2014.

 • Åtgärda problemen på låg och mellanstadiet i Töcksfors
Fördelar med detta förslag är.

 • Besluten kan ske genom enighet och gemensamma diskussioner, och eventuell ändring av majoriteten vid valet 2014 innebär inte att investeringarna är bortkastade.

 • Förbättringar på skolorna i Silbodal och Töcksfors kan komma igång, och genomföras i rätt ordning och på ett välplanerat och genomtänkt sätt. Under renovering och eventuella tillbyggnadsarbeten, finns möjlighet att temporärt, flytta klasser till bygdeskolorna.

 • Lösningar kan ske i samförstånd och debatten i media kommer att avta.
 
• Tidplanen för fortsatta diskussioner om skolans framtid mellan partier, föräldrar, barn och berörda lärare, blir rimlig vilket är nödvändigt i så viktiga frågor. Det får inte tas några förhastade beslut.
 
• Nästa val får styra fortsättningen, där den valda majoriteten kan ta fortsatta beslut på ytterligare investeringar, och eventuella nedläggningar. Det politiska klimatet blir mycket lugnare.

 • Kan enighet ske enligt förslaget, borde ni också kunna enas om att ni låter den begärda och beslutade folkomröstningen 2013-06-09 utebli, och istället ske i samband med ordinarie val 2014.
Kunde fullmäktige enas om ovanstående på sitt möte 2013-04-29 så kommer vi i gång, samt att viktiga investeringar sker i rätt ordning, och att investerade pengar utnyttjas maximalt.
När så den nyvalda kommunledningen tar över hösten 2014, så är vägen öppen åt båda håll. Nedläggning eller bevarande.


ÖVRIGA NEGATIVA OCH POSITIVA SYNPUNKTER PÅ FÖRSLAG.
 
• Extra kostnader om man delar upp byggandet av högstadieskola i två etapper.
Det blir dyrare då, men ingen vet ju utgången av valet 2014. Får förespråkare av en högstadieskola i kommunen majoritet får vi högre kostnad,
Men blir det den sidan som vill ha två högstadieskolor som får majoritet, då ligger vi helt rätt och inga onödiga pengar är satsade.

Resultatet när ny mandatperiod startar är att alla vägar är öppna, vi har startat åtgärder för låg och mellanstadier i både Silbodal och Töcksfors, Samt att hur mandaten än ser ut så har Silbodal fått sin nya högstadieskola, om än kanske bara till Årjäng med närområdes elever, men alla pengar är rätt satsade, och det i samförstånd och enighet.

 • Respektive parti går till val 2014, och får i denna valrörelse redovisa hur man tänker lösa den fortsatta utvecklingen av skolorganisationen i Årjängs kommun. Då redovisas även hur man tänker sig finansiera sina planer, och hur de praktiskt genomför dessa.

 • Vi får genom detta en lugn politisk utveckling av denna så viktiga fråga. Våra väljare bestämmer sedan i valet 2014, utifrån föreslagna argument och presentationer som varje parti presenterar, hur de vill att vår kommun ska satsa i framtiden.

Med detta förslag anser vi att satsningar kan genomföras på ett väl genomtänkt och välplanerat tillvägagångssätt, varför vi hoppas att ni allvarligt diskuterar våra synpunkter.

2013-03-04.

Föräldragruppen för Skolutveckling.

Cecilia Axelsson. Smolmark.
Mona Jonsson. Silbodal.
Erika Lindell. Holmedal.
Anna Struts. Töcksfors.
Raimon Johansson. Stommen.
Kermith Andersson. Bön.
Sara Tell Andreasson. Blomskog. 

Text: Föräldragruppen för Skolutveckling
5 mars 2013
Skriv kommentar

Det är demonstration den 29. april - i Folkets Hus ? Är inte det et för lite rom ???

Ni pratar om grusplats och om rivning ... . Ni vet väl at Skolvägen 1 C är solgt til et lite byggfirmafirma i Töcksfors ? Och var ligger Skolvägen 1 C nånstans ???? Är det den grusplatsen ni pratar om och då som byggfirmaet skal bruke som oppstälningplats medan dom river C-hallen ? Jag bara frågar, jag vet inget svar.

Harald.

Postat av Harald Sande den 25 april 2013

Hej Therese

Föräldragruppen för skolutveckling är en intressegrupp bestående av föräldraföreningar och föräldragrupper från skolorna i Silbodal, Töcksfors, Bön, Holmedal, Smolmark, Stommen och Blomskog.Tyvärr har vi ännu ej några representanter med från Svensbyns eller Signebyns skola, men även dessa ska självklart få möjligheten att vara delaktiga i vårt arbete. Eftersom just Svensbyn och Signebyn är de enda skolor som inte direkt berörs av utredningen så har vi hittills valt att prioritera arbetet med de andra skolorna.

Att du inte fått någon information om Föräldragruppen för skolutveckling kan dels bero på att den är relativt nystartad, men jag tror främst att det beror på att Silbodalskolan, där du har dina barn, inte har någon aktiv föräldraförening. Med på våra möten finns föräldrar från Silbodal, men eftersom dom inte representerar en grupp eller förening så står dom enbart för sina personliga åsikter. En sammansatt grupp med föräldrar fån Silbodalskolan vore mycket välkommet! Sedan som Kermith Andersson skriver i sitt svar på din fråga så bjöds alla föräldrar med elever i grundskolan i kommunen in till en öppen dialog "Fokus på förbättring" i förra veckan, men tyvärr fungerade inte utskicken på Silbodalskolan enligt utlovat varför väldigt få föräldrar nåddes av informationen.

Den sista veckan har Föräldragruppen för skolutveckling startat upp på både Facebook och som blogg. Båda forumen är öppna för alla åsikter. Frågan engagerar många, precis som sig bör när det rör våra barn. Rätt eller fel, ja eller nej, för eller emot. Åsikterna kring den pågående skolutredningen går isär, men oavsett så gäller det att ha fokus på förbättring. Det är vad Föräldragruppen för skolutveckling arbetar för. Du, som alla andra, är hjärtligt välkommen att delta i arbetet som omfattar och rör hela kommunen.

Facebook: "Föräldragruppen för skolutveckling i Årjängs kommun"

Blogg:

fokuspaforbattring.blogspot.se

Hälsningar Cecilia Axelsson, Ordförande Föräldragruppen för skolutveckling

Postat av Cecilia Axelsson den 19 mars 2013

Hej Therese.

Jättebra att du reagerar och hör av dig, vi försökte verkligen att få ut informationen i Årjäng, vi var på Silbodalsskolan med 600 lappar, men vi blev nekade att dela ut dessa av en tillförordnad rektor, senare samma dag skulle dom ändå dela ut våra kallelser, det blev ändå bara till någon enstaka klass.

Mycket tråkigt att du inte fick någon, för som du kan läsa i förslaget så agiterar vi för skolutveckling i hela kommunen, och att det måste startas åtgärder på både Silbodal och Töcksfors, och att saker o ting måste ske i rätt ordning.

Postat av Mvh Kermith Andersson. den 19 mars 2013

Undrar hur många föräldrar som är med i denna grupp? Och om alla föräldrar får vara med eller om den bara ska representera ett fåtal ? Eftersom ni kallar er föräldragruppen för skolutveckling vore det bra om så många föräldrar som möjligt vore med,jag är själv förälder till två barn i högstadiet i Årjäng men har aldrig fått någon info om denna grupp?! hoppas inte detta beror på att jag inte delar era åsikter alls,för då är gruppen inte öppen för alla föräldrar utan endast för de som är emot en nedläggning av byggdeskolor,tyvär är det lite så som jag uppfattar denna grupp,som sagt hur många föräldrar är med och hur kan vi alla få föra fram våra åsikter i gruppen ?

Postat av Theres Tenman den 18 mars 2013

Förnuftet segrar. Enligt Noter! om Ni Vinner Gehör! Bra Tycker En som Tycker Lika! Runar

Postat av Runar Patriksson den 6 mars 2013
Dela med andra!

Sommarvik

För ett par, tre år sedan fick Sommarvik AB köpa fastigheten Strand 1:81, som tidigare kallades
för Torpet.

Läs vidare ...

Visste du att bygga bostäder är den bästa affären för tillväxt i Årjängs kommun?

Att det finns tillgång till lediga bostäder har alltid varit en nyckel för att en kommun ska växa och må bra. Inte minst för inflyttning från andra kommuner, utan även för att utveckla befintligt n&a...

Läs vidare ...

Centerpartiet ser framåt för långsiktighet

Mandatperioden går mot sitt slut och vi i Centerpartiet har arbetat med att driva vår politik och vi ser nu att den styrande majoriteten tagit till sig av våra prioriteringar och närmat sig vårt förslag till budge...

Läs vidare ...

Skolsatsningar

Efter att våra ledamöter har besökt Nordmarkens skola F-6 och Töcksfors skola för att informera oss om situationen vid de bägge skolorna har vi gjort följande bedömning:

Läs vidare ...

DET SKA MYCKET TILL, avsnitt II

Länsstyrelsen versus Tore Larsson, 87. För nån månad sedan funderade jag i en insändare över hur i herrans namn någon beslutsfattare kunde få den befängda idén att ålägga alla ...

Läs vidare ...

MYCKET SKA DET TILL

Arg insändare från Ränken Mycket ska det till, innan jag börjar skära tänder. Men nu händer det. Jag läser i lokalpressen att EU har bestämt att våra vattendrag skall återställas t...

Läs vidare ...