Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

15 år med nämndminusresultat i Årjäng håller inte!

Vi socialdemokrater har valt att inte lägga oss i bråket mellan de fyra borgerliga partier som styr Årjängs kommun. Men nu går det inte att vara tyst längre. Inte när allt som skrivs om bråket i olika medier har ett tydligt budskap ”det är socialdemokraternas fel alltihop” eller ”det bedrivs socialdemokratisk politik”. Låt oss påminna invånarna och de borgerliga politiska partierna om historien. Ett återkommande bekymmer i den kommunala ekonomin år efter år har varit att nämnderna skridit över sin budget. Nämndresultat är det bästa beviset på om man har rätt kostym eller inte i en kommun. Vad som sker i kommunens nämnder är det som visar den ekonomiska styrkan eller svagheten i en kommun, sista raden i resultaträkningen kan ju påverkas av oförutsedda inkomster/utgifter.

Vi båda kom in i Årjängspolitiken 1998, vi gör vår fjärde mandatperiod som kommunpolitiker, och nämndresultaten visar på minusresultat under alla våra år som aktiva oppositionspolitiker. Det handlar om allt från 2 miljoner till över 20 miljoner minus på enstaka år. Se bilagd figur.

Detta har samtliga borgerliga partier och deras företrädare varit med och hanterat eftersom man styrt kommunen. År efter år har man sett att ekonomin inte kommer att hålla och man har valt att blunda och hoppas på gudskelov. Det var länge sedan vi socialdemokrater insåg att vi hade för stor kostym. Två val i rad har vi gått till val på att göra något åt detta. Två val i rad har vi ökat vår väljarandel. Det sista valet med över 10 %, något som ledde till att vi idag är Årjängs största parti. Det måste betyda att det finns många invånare där ute som tycker som vi, att kommunens ekonomi måste säkerställas långsiktigt. Det handlar inte om enstaka skolor, det handlar om kommunens bärkraft ur ekonomisk synvinkel för många år framåt.

Att man lämnar sina platser som förtroendevalda, applåderas för detta och sedan framställs som hjältar känns märkligt när man under många år varit delaktiga i att styra kommunen och inte tagit ansvar för en långsiktig ekonomi genom att våga fatta de strukturella beslut som varit nödvändiga. Vi väntar fortfarande på avhopparnas alternativ till ekonomisk lösning för kommunens bekymmer. För det kan väl inte vara deras allvar att en skattehöjning är den lösningen? I det läge vi befinner oss i kan det jämföras med att kissa i byxorna och är alltså inget realistsikt alternativ överhuvudtaget.

Vi socialdemokrater anser att vi har väljarnas uppdrag att föra en socialdemokratisk politik och med den utgångspunkten försöker vi alltid medverka till bra beslut, vare sig vi är i majoritet eller opposition. Kommunen och invånarnas bästa är vår utgångspunkt. Och vår utgångspunkt är att vi är en kommun, inte olika delar som ska slåss sinsemellan. Om den styrande borgerliga majoriteten för många år sedan hade vågat fatta de strukturella beslut som behövdes så hade Årjängs kommun säkerligen inte befunnit sig i den situation vi är, utan som de flesta andra Värmlandskommuner kanske haft både ny skola och ishall idag. Tyvärr är vi inte i det läget och frågan är om vi någonsin kommer dit med en borgerlig allians vid styret.

Gunilla Svantorp (S) Riksdagsledamot, 2:e vice ordförande i Kommunfullmäktige i Årjäng


Kristina Kristiansson (S) Gruppledare för (S) i Årjäng 

Text: Gunilla Svantorp och Kristina Kristiansson
4 november 2012
Skriv kommentar
Dela med andra!

Sommarvik

För ett par, tre år sedan fick Sommarvik AB köpa fastigheten Strand 1:81, som tidigare kallades
för Torpet.

Läs vidare ...

Visste du att bygga bostäder är den bästa affären för tillväxt i Årjängs kommun?

Att det finns tillgång till lediga bostäder har alltid varit en nyckel för att en kommun ska växa och må bra. Inte minst för inflyttning från andra kommuner, utan även för att utveckla befintligt n&a...

Läs vidare ...

Centerpartiet ser framåt för långsiktighet

Mandatperioden går mot sitt slut och vi i Centerpartiet har arbetat med att driva vår politik och vi ser nu att den styrande majoriteten tagit till sig av våra prioriteringar och närmat sig vårt förslag till budge...

Läs vidare ...

Skolsatsningar

Efter att våra ledamöter har besökt Nordmarkens skola F-6 och Töcksfors skola för att informera oss om situationen vid de bägge skolorna har vi gjort följande bedömning:

Läs vidare ...

DET SKA MYCKET TILL, avsnitt II

Länsstyrelsen versus Tore Larsson, 87. För nån månad sedan funderade jag i en insändare över hur i herrans namn någon beslutsfattare kunde få den befängda idén att ålägga alla ...

Läs vidare ...

MYCKET SKA DET TILL

Arg insändare från Ränken Mycket ska det till, innan jag börjar skära tänder. Men nu händer det. Jag läser i lokalpressen att EU har bestämt att våra vattendrag skall återställas t...

Läs vidare ...