Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Vi tar fighten för kommunens, regionens och landets bästa


I Centerpartiet tog vi fighten, trots hårt motstånd från KD, M och L, för att ge kommunens alla barn och unga en skola som lever upp till kraven i skollagen. Vi tog också fighten för bygget av en ny simhall. Efter satsningen på kommunens hög-mellan- och lågstadieskolor samt förskolor vill vi nu gå vidare och satsa på Holmedals och Svensbyns skolor som är i stort behov av renovering. Vi vill också satsa på att barn och unga ska hitta det roliga med att läsa för att öka läsförmågan.

Centerpartiet är det parti som alltid tar fighten för landsbygdens bästa både på riksplanet, regionalt och lokalt. En del vill påskina att Centerpartiet övergett landsbygden men på frågan om hur kan de inte ge några svar.

KD är väl det parti som främst odlar myten om att vi skulle ha övergett landsbygden och i sin iver att övertala väljarna att så är fallet startat ett ”bondeförbund”. Sent ska ”syndarn” vakna för i sin höstbudget lyckades inte KD, SD och M klämma fram en enda krona i stöd till landets hårt pressade bönder eller andra landsbygdsatsningar.

Då satte sig Centerpartiet vid förhandlingsbordet och lyckades få fram en nödmiljard till bönderna. Det verkar onekligen som att Socialdemokraterna har större förståelse för att vi behöver mat för dagen än partierna långt ut på högerkanten. Centerpartiet föreslår också sänkt skatt på förnybara drivmedel inom reduktionsplikten samt fördubblad dieselnedsättning för jordbruket. Enbart dessa satsningar uppgår till 3,5 miljarder kronor och är viktiga för att se till att landets bönder ska kunna producera mat till en rimlig kostnad. Med det osäkra läge som råder i vår omvärld måste landets bönder också producera mer mat än idag då Sverige i princip bara är självförsörjande på fyra livsmedel: morötter, lök, mjöl och ägg.
Att ha mat för dagen och kunna äta sig mätta är en mänsklig rättighet som inte bara ska gynna de med stor plånbok som riskerar bli fallet om vi inte stöttar landets bönder.

Centerpartiet har också förhandlat fram en ny lagstiftning om stärkt äganderätt med regeringen. MP ville inte se denna lagstiftning men eftersom det var en uppgörelse i Januariöverenskommelsen så stod S upp för den. Denna lagstiftning släppte KD, M och SD igenom eftersom man inte vågade gå emot skogsnäringens uttryckliga önskan om att detta måste genomföras.

Strandskyddslagstiftningen var likadan även om vi gärna hade velat se ännu mer långtgående lättnader i strandskyddet så var det ändå ett steg i rätt riktning. Centerpartiet försökte få ledamöterna i utskottet att rösta för det som de tyckte var bra och stryka det de inte tyckte om. I stället gjorde KD, M och SD upp med V och röstade ner lättnader i strandskyddet. Det är nog så att
det kom för nära valet och då blir politisk taktik viktigare än vad som är bäst för landsbygden.

Vår riksdagsledamot Daniel Bäckström och hans partikamrater har kämpat hårt för landets och landsbygdens bästa, inte minst när det gäller rovdjurspolitiken, äganderätten, skogen och jordbruket. Att då höra Ebba Bush stå i TV och säga att C och MP under åtta år motarbetat skogsägare känns minst sagt ledsamt. I Centerpartiet vet vi att landsbygdsfrågorna kräver hårt arbete mer än att visa upp sig på bild i fina kläder med brutet gevär över axeln. I Centerpartiet är vi inga populister utan hårt arbetande politiker som tänker längre, ser verklighetens utmaningar och möjligheter och hellre sätter oss vid förhandlingsbordet för att få till en utveckling som är bäst för hela landet, regionen och kommunen.

Anette Eriksson, Thord Andersson
Centerpartiet i Årjäng
   

9 september 2022

Skriv kommentar
Dela med andra!