Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

110 år av landsbygdspolitik

Centerpartiet har varit en avgörande röst för landsbygden i över 110 år. Landsbygden med världens mest klimatsmarta jordbruk ger oss vårt dagliga bröd. Landsbygdens skogar, som täcker cirka 70 procent av Sveriges landyta, kommer att spela en viktig roll i att fasa ut det fossila. Dessa näringar måste få långsiktiga och bästa tänkbara förutsättningar att fortsätta verka.

Klimatomställningen kommer efterfråga att landsbygden levererar mer klimatsmarta varor och tjänster till Sverige och övriga världen. Det gäller inte minst jord- och skogsbruket. Landsbygden kan till stor del bli lösningen i klimatomställningen. Landets hundratusentals privata skogsägare gör i dag stora insatser för att vårda och bruka skogen ansvarsfullt. Med rätt politik kan vi använda klimatomställningen som en hävstång för tillväxt, innovationer och nya jobb i alla delar av landet. Miljö och tillväxt går hand i hand.

Tack vare Centerpartiet har vi i budgeten för 2022 förhandlat fram helt avgörande stödmiljarder till det svenska lantbruket. Sedan 1 juli finns det mycket efterlängtade krisstödet på plats, som innebär mer pengar till landets bönder och en maxad dieselnedsättning enligt vad EU tillåter. Dieselnedsättningen återbetalas retroaktivt från 1 januari i år och gäller i 1,5 år framåt. Samtidigt läggs nu mer pengar i stöd för animalieproduktion. Det här är helt nödvändiga miljarder för att inte livskraftiga lantbruk ska slås ut.

Vi vet att landets bönder har små marginaler. När priserna skenar behövs handlingskraft och beslut – inte populistiska slagord eller Instagraminlägg om ”hjärtlandet”.

Faktum är att Centerpartiet har varit den starkaste rösten för att stärka gles- och landsbygdens näringar under hela mandatperioden. Vi har tagit ansvar för företagens ekonomi under pandemin och fått på plats stora satsningar på bredband, vägar och järnvägar. Vi har sett till att stärka äganderätten för landets skogsägare. Vi förhandlade fram ett lagförslag om lättnader i strandskyddslagstiftningen som kunde ha förändrat strandskyddet i grunden om inte M, KD och SD velat annorlunda. Lagförslaget innehöll inte allt det som vi i Centerpartiet ville men var ändå ett steg i rätt riktning. Nu är vi tillbaka på ruta ett.

Kraften från våra jord- och skogsbrukare är helt avgörande för ekonomin, den regionala utvecklingen och klimatet. Vi måste se till att ge dem de bästa tänkbara förutsättningarna att fortsätta bygga Sverige starkare och grönare. Även nästa mandatperiod är Centerpartiet den enda garanten för att fortsätta stärka Sveriges gröna motor – landsbygden och de gröna näringarna. En röst på Centerpartiet är en röst för landsbygdens och de gröna näringarnas bästa.

Anette Eriksson (C)
Thord Andersson (C)
   

22 augusti 2022

Skriv kommentar
Dela med andra!