Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Vårmarknad, fibermässa och invigning

Vårmarknaden i Årjängs centrum bjöd inte på det bästa vädret, i alla fall inte under lördagen, men utbudet i övrigt lockade ändå många besökare.



Det fanns tivoli, trollparad, lotterier, mat, dryck och godis och en hel del utställare från både lokala företag och föreningar. Centrumorganisationen stod som arrangör och hade lyckats mixa utbudet så att där fanns något för alla.

Under lördagen arrangerades även en fibermässa inne i hotellets restaurangavdelning. Det var Årjängs Nät som stod värd för mässan och de hade i sin tur bjudit in olika företag som passade på att visa upp sina tjänster och produkter.


Nordmarkens fiberförening, NFF, fanns också på plats och kunde svara på många olika frågor angående uppkopplingsfasen som nu pågår på landsbygden.

Många frågor riktades även till Ånet i anknytning till den tidigare utskickade intresseanmälan för fibernätet i centrala Årjäng.

Tjänsteleverantörer fanns också på plats och kunde informera om de olika tjänstepaketen som finns att välja på. Eftersom nätet är öppet för olika leverantörer så finns det ett stort utbud att välja bland när det gäller tv, internet och telefoni.

I samband med fibermässan så var det även officiell invigning av fibernätet.

Byggnationen av fibernätet i Årjängs kommun har pågått under flera år och nu kan man äntligen konstatera att det är ljus i tråden.

Annelie Petterson, VD för Årjängs Nät AB, är mycket nöjd med resultatet och riktade stort tack till alla medlemmar, områdesrepresentanter, entreprenörer, föreningsstyrelser, markägare och inte minst till Nordmarkens Fiberförening NFF. 

Daniel Schützer, Annelie Pettersson, Björn Alsmark.

NFF, med ordf Björn Alsmark i spetsen, är en paraplyorganisation bestående av representanter från de olika fiberföreningarna som ingår i projektet. NFF:s syfte har varit, och är, att verka som en gemensam part i de förhandlingar och frågeställningar som uppkommit genom projektets gång. Allt för att uppnå och behålla den solidariska idé som är en av grundpelarna i hela projektet. 

Det är ett mycket stort projekt som genomförts i kommunen och som jämförelse så skulle man kunna koppla ihop Globen i sthlm med Ikea i Haparand, med den fibertråd som nu finns installerad i projektet, enligt konferencier Rikard Ohlin.

"Och härmed förklaras fibernätet invigt" Kommunalråd Daniel Schützer hade äran att symboliskt svetsa fibertråden.

Kommunalråd Daniel Schützer (S) invigningstalade och började med att rikta tack och beröm till sin företrädare Katarina Johannesson (C) som under sin tid som kommunalråd var den som tog initiativ till att projektet över huvud taget kom igång. 

Daniel Schzutzer, Marita Närtell, Annelie Pettersson, Björn Alsmark, Katarina Johannesson

Daniel Schützer påtalade även vikten av god infrastruktur och var glad att Årjängs Kommun ligger så pass långt framme med fibernätet jämfört med många andra kommuner i Sverige.

Just nu är projektet i den avslutande inkopplingsfasen och antalet anslutna abonnenter ökar markant för varje vecka. De allra flesta abonnenter väntas bli uppkopplade inom andra kvartalet 2015

Man kopplar för närvarande upp en nod i taget i en förening åt gången och går därefter vidare till nästa förening och nod. En nod är stor som en telefonkiosk och det finns mellan 2-5 noder i varje förening. Varje nod sprider sedan ut signalen till de mindre skåp som finns utspridda med större frekvens inom respektive område. De mindre skåpen skickar sedan signalen vidare till abonnenterna som ligger närmast.

Aktuell turordning för de olika noderna finns att läsa på arjangsnat.se
 

Text: Christer Nilsson
26 april 2015
Skriv kommentar
Dela med andra!