Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Vindparken invigd

Vindparken invigd

Intresset var stort när vindparken i Bäckevarv invigdes under fredagen. Ca 800 personer hade letat sig dit. En besökare för varje miljon som projektet kostat kan man konstatera då projektet landat på ca 800 miljoner.

Landshövdingen var där, likaså Rabbaldshede Kraft, Vestas, elbolaget Fortum och representanter från Årjängs Kommun samt den stora skaran åhörare.

Enligt några av de som talade under invigningsceremonin så är vindkraftprojektet i Årjäng det största energiprojektet i Värmland sedan 1962 då dammen i Höljes invigdes.


Det är drygt 20 vindkraftverk totalt om man slår samman områdena Årjäng NV och Årjäng SV. Tillsammans har de kapacitet att producera el till 9700 hushåll på årsbasis.

Vid gynnsamma vindförhållanden, ungefär 10-12 m/s, producerar en snurra ca 3000 kw.
Ett genomsnittligt hushåll i Sverige använder ca 20000 kw. Under 6-7 timmar i god vind har alltså ett vindkraftverk producerat årsförbrukningen för ett svenskt hushåll.

Om vindhastigheten är låg blir effekten avsevärt lägre. Om det blåser 3 m/s producerar ett kraftverk ca 50-100 kw. Men om vindhastigheten dubblas, åttafaldigas effekten.

Marita Närtell, Daniel Schützer, Lars Gustavsson, Weine Johansson, Kenneth Johansson, Tina Kristiansson

Bild delad av Tina Kristiansson


Landshövding Kenneth Johansson
Foto: Tina Kristiansson

Kommunalråd Daniel Schützer

Foto: Tina Kristiansson
 

 

Lars-Åke Johansson och Anders Karlsson, två nyanställda servicetekniker.

 

HAIS stod för parkeringsvaktandet och korvserveringen och hade, med tanke på den stora skara besökare, fullt upp.

Maskinhuset, på toppen av det 120 m höga tornet, väger 197 ton inklusive vingar. Den totala vikten uppgår till nästan 500 ton.

Foto: Tina Kristiansson


 

Text: Christer Nilsson
Foto: Christer Nilsson/ Tina Kristiansson
22 oktober 2014
Skriv kommentar
Dela med andra!

Bilder från förr

Kulturredaktionen har gjort en djupdykning i Årjängs historia och samlat material från en svunnen tid. Bildarkivet kommer att fyllas på efter hand. Vyerna kan vara svåra att platsbestämma i vissa fall, så...

Läs vidare ...

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Många klubbar har få tjejer/damer, och har därmed svårt att få bra sparring. Klubbarna måste ofta resa utomlands på olika samlingar, något som är både tidkrävande och dyrt.

Läs vidare ...
Interjakt öppnar butik i Årjäng

Interjakt öppnar butik i Årjäng

På fredag smäller det. Interjakt slår då upp portarna och inviger den nyinredda jaktbutiken i Åslanda. Invigningen pågår mellan kl 10:00 och 17:00 och under dagen kan man ta del av flera andra utställare och aktiviteter.

Läs vidare ...

Sportarkivet

Sportarkivet visar bilder från idrottsprestationer, sporthändelser, idrottsevenemang, stora som små, nya som gamla, eller annat sportrelaterat med anknytning till Årjängs Kommun/Nordmarken. Har du också en bil...

Läs vidare ...

Future Fighter boxing camp

Vi deltog även i år på Sveriges största breddläger i Höllviken som ligger söder om Malmö. 

Läs vidare ...