Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Två stora starka

Två stora starka

Att värma upp inför träningen genom att dra en pall lastad med 200 kg är inget för en vanlig Svensson. Nej är man på den nivån så bör man heta Johansson eller Hansson, och förstås Jimmy eller Johnny i förnamn.

Klister

Jimmy Johansson och Johnny Hansson är båda Strongman-utövare från Årjäng och de tränar just nu för fullt för att toppa formen inför kommande SM-tävlingar. Och de är starka, alltså starka på riktigt. Starka som björnar är en bra jämförelse men den räcker ändå inte till. Vikten på de redskap de lyfter under träning och tävling är lätt att se i siffror men om man verkligen försöker tänka sig in i att lyfta 320 kg i marklyft så förstår man att det är riktig urkraft det handlar om.

Strongman är en tävlingsform där man genom en rad olika styrkemoment tävlar om att vara den starkaste mannen. Det kan röra sig om att lyfta flera hundra kilos tunga stockar eller att dra en buss eller lastbil. Även om det finns vissa återkommande grundmoment så kan tävlingsmomenten variera stort från tävling till tävling. Deltagarna är ovetande om vad de behöver träna extra på eftersom tävlingsgrenarna delges bara några veckor innan det är dags.

 

3 i rad, 135 kg, 145 kg, 165 kg

För den som känner till sportens svenska affischnamn Magnus Samuelsson så känner man säkert också till att han vann VM i just denna sport och blev korad till Världens Starkaste Man 1998.

Att träna för att bli starkast i Sverige är inte helt enkelt. De traditionella gymmen kan stärka en strongman utövare i grunden men för att kunna prestera så bra som möjligt under tävling bör även träningen efterlikna en tävling.

Betongklot fyllda med stål

Träningsredskapen är svåra att få tag på och ofta får man vara ganska händig för att få till så tävlingsliknande redskap som möjligt. De hemmagjorda träningskloten väger mellan 135- 165 kg.

Jimmy är i toppskiktet i sin klass ”Sveriges Starkaste Man -105 kg”, men har likt Johnny i dagsläget en sjunkande form. Att den fysiska formen är i botten är förstås helt enligt beräkningarna då han just nu är inne i den sista tuffa träningsveckan innan nästa SM-deltävling (14:e maj). Siktet är inställt på topp tre i samtliga fyra SM-kval för att på så sätt ta sig vidare till SM finalen i Lund.

Jimmy Johansson

Johnny, ”Jätten från Årjäng” (matchvikt 160 kg), tävlar i den större och tyngre öppna klassen där de allra starkaste I Sverige gör upp. Även Johnny rankas till topp tre I Sverige men med den skillnaden att för hans del saknas viktbegränsning. Johnny är alltså en av Sveriges absolut starkaste män. Johnny har också han fyra SM-kval framför sig och en topp-tre placering krävs även här för att till slut nå finalen. Målet är att efter SM-finalen på High Chaparal den 20:e augusti tituleras Sveriges Starkaste Man.

Johnny Hansson

För att de ska nå toppform inför sommarens SM-tävlingar kommer träningen från nu och fram till deras första kval vara mer anpassad för återhämtning. Enligt planen ska toppformen infinna sig på tävlingsdagen vilket förhoppningsvis innebär personliga rekord.

Styrkan och viljan är på plats, så även målbilderna. Hur tävlingsresultaten utfaller återstår att se. Men med den målmedvetna träningen och noggranna förberedelserna finns alla förutsättningar för att både Jimmy och Johnny kommer att nå den yttersta toppen i sina klasser under kommande tävlingssäsong.

Även Årjängsborna kommer att få ta del av Strong Man-showen. Under Hästkrafthelgen i juli arrangeras nämligen en av de fyra SM-deltävlingarna på torget i Årjäng. En stor del av sverigeeliten kommer att vara på plats, så även Eurosports ordinarie strongman-kommentator.

Tävlingen i Årjäng är en viktig milstolpe på vägen mot SM-final för både Jimmy och Johnny och båda utlovar de lyft och show utöver det vanliga, förhoppningsvis inför en stor och entusiastisk hemmapublik.

https://www.facebook.com/johnny.hansson.9

https://www.facebook.com/jimmy.johansson.90410?fref=ufi

Träningssläde med 390 kg

Text: Christer Nilsson
2 maj 2016
Skriv kommentar
Dela med andra!
Nordmarksjul utan nattkorv

Nordmarksjul utan nattkorv

Årjängs Marknad/Nordmarksjula väckte uppmärksamhet även på 40-talet. I tidningen "Se" från 1944 publicerades följande bildreportage. Reportaget är skrivet av journalisten Alma Braathen, även kallad Brodjaga.

Läs vidare ...

Förberedande läger inför Ungdoms-EM

Den 8-10 september var vissa utvalda ungdomar & juniorer på ett förberedande läger inför Ungdoms-EM (17-26 September) och Boxam Youth 2017 (19-24 September). 

Läs vidare ...

FUVO Sommargala 2017

Lördag 24 juni var vi iväg på sommargalan på Opaker i Akershus, Norge. Galan var utomhus i strålande sol och vackra omgivningar vid älven Glommas bredd, och det var totalt 10 matcher som gick av stapeln.

Läs vidare ...
Future Fighter Boxning Camp VIII

Future Fighter Boxning Camp VIII

2-5 juni arrangerades Future Fighter Boxing Camp nr 8! Vi har varit med sen starten 2010, och det var ett grymt bra läger återigen.

Läs vidare ...

Full pott för Värmland i Oslo!

I vanlig ordning åkte Box Team Nordmarken in til Oslo för att tävla lördag 18 mars. Vi mötte upp BK 1925 från Karlstad, och åkte ihop med deras tränare Bosse Kihlström och hans boxare Kristofer Nilss...

Läs vidare ...

Amanda Nertsrand Anderssons första match

Amanda Nerstrand Andersson gick sin första match i Oslo, lördag 14 januari.

Läs vidare ...