Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Krönikör med fukt i vrån

Krönikör med fukt i vrån

Det är inte ofta jag får tårar i ögonen. Det händer egentligen bara mot slutet av svenska, svartvita filmer från 1930-talet när Håkan Westergren eller Adolf Jahr får henne på slutet. Alternativ får korgen. Lika illa det.

Men NU! Så här var det:
Min vän och mentor Gösta Höglind och jag stod en julikväll år 2000 på bron i Lennartsfors och språkade. Vi var båda lika engagerade i hembygdsfrågor och framtiden för kommunens tredje tätort. (Numera vetefanken om inte Svensbyn har rätt att kalla sig så). Då fick jag nåt simmigt i ögonen och yttrade: Här borde vi ha en fontän!
- Här SKA vi ha en fontän! bestämde Gösta. Och DU fixar det. Formulera en skrivelse i morgon dag, och skicka den till kommunen. – Javisst, Gösta, sa jag, för dels var han Ordförande och dels har jag aldrig kunnat säga Nej.

De gångna 14 åren har varit mentalt turbulenta, jag har kastats mellan hopp och förtvivlan. MEN nu är väntan över, under Lennartsforsdagen lördagen den 19 juli 2014 kommer vattenspridaren att under en högtidlig akt invigas till sitt värv, att sprida glädje, skönhet och uppmuntran till generationer av trankölingar och tillresta turister.

Det är då, den 19:e dennes, som det kommer att flöda över. Och förstå mig rätt, det är glädjetårar. Helt övertygad är jag också om att min vän Gösta från sin position högre upp vinkar uppskattande med ordförandeklubban.

TACK, kommunen!

Det här den enda bevarade bilden av de gamla bensinpumparna. I bakgrunden Bergstugan, kafé och pub med verksamheten igång, speciellt nu på sommaren. Rekommenderas. Den nya Ränke-Tappen är placerad på samma ställe. Viktig för lokalbefolkning och inte minst båtfolk. Gynna detta lokala initiativ!

Ett TACK till, och en invigning till. I samma veva som fontänen börjar spruta ska vi få tillbaka vår möjlighet att på orten inköpa bensin eller, om så önskas, diesel till våra bilar. Ränke-Tappen kommer att bespara oss många drivmedelslukande jäktiga tvåmilaturer till tätorten, när nålen pekar på Empty och den gula lampan lyser. Även i denna fråga har kommunen varit oss behjälplig. Som det heter: Hela Sverige ska leva! En stund till.

Bengt Kroken Nilsson, bensindriven krönikör

Text: bengt Kroken Nilsson
7 juli 2014
Skriv kommentar
Dela med andra!

Bilder från förr

Kulturredaktionen har gjort en djupdykning i Årjängs historia och samlat material från en svunnen tid. Bildarkivet kommer att fyllas på efter hand. Vyerna kan vara svåra att platsbestämma i vissa fall, så...

Läs vidare ...

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Många klubbar har få tjejer/damer, och har därmed svårt att få bra sparring. Klubbarna måste ofta resa utomlands på olika samlingar, något som är både tidkrävande och dyrt.

Läs vidare ...
Interjakt öppnar butik i Årjäng

Interjakt öppnar butik i Årjäng

På fredag smäller det. Interjakt slår då upp portarna och inviger den nyinredda jaktbutiken i Åslanda. Invigningen pågår mellan kl 10:00 och 17:00 och under dagen kan man ta del av flera andra utställare och aktiviteter.

Läs vidare ...

Sportarkivet

Sportarkivet visar bilder från idrottsprestationer, sporthändelser, idrottsevenemang, stora som små, nya som gamla, eller annat sportrelaterat med anknytning till Årjängs Kommun/Nordmarken. Har du också en bil...

Läs vidare ...

Future Fighter boxing camp

Vi deltog även i år på Sveriges största breddläger i Höllviken som ligger söder om Malmö. 

Läs vidare ...