Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Hembygdsgården i Årjäng, en oas.

Hembygdsgården i Årjäng, en oas.

Silbodals Hembygdsförrening höll traditionsenligt årsmöte för några helger sedan på plats i hembygdsgården i Årjäng. Avgående ordförande Christer Carlson klubbade igenom året som gått med bl.a en verksamhetsberättelse som toppades med firandet av en välbesökt Midsommarafton och en loppis mitt i varmaste juli . Det konstaterades även att att kön för dop och andra arrangemang har växt och att miljön som hembygdsgården kan erbjuda blir mer och mer populär.

Året som kommer blir inte sämre utan börjar med Valborgsmässofirande med tillhörande vårtal och musik. Som sedan följs upp med midsommarfirande med aktiviteter för barnen, fiskedam och lotteri samt beklädnad, resning och dans kring midsommarstången. Loppisen som i år genomförs den 24 juli kommer i år utökas med en utställning av Lappmakarna som visar upp och säljer sina alster. Vid samtliga tillfällen så finns självklart en kaffeservering med hembakade godsaker.
Den nya styrelsen klubbades också igenom, avgick gjorde som sagt Christer Carlsson som avtackades med lovord. Ny ordförande blev Lennart Wilhelmsson och som nya styrelseledamöter valdes Annelie Ruus, Veronica Danielsson och Birger Pettersson Wiik. Sedan tidigare i styrelsen sitter Tore Persson, Iris Johansson, Gun-Britt Persson, Annalena Carlsson, Olle Silfors och Christina Nilsson.

Avgående ordförande Christer Karlsson

Som mindre rolig del i årsmötet har föreningen efter många års dialog fått kommunstyrelsen beslut att i Årjängs Kommun inte finns några medel till Långelanda Tingshus som föreningen är lagfaren ägare till. Silbodals församlings enda K-märka byggnad historiskt omskriven bland annat genom domen mot ”giftprästen”.


 

Kommunens svaga intresse för byggnadshistoriska minne gör att föreningen inte ser någon annan utväg än att kontakta Länsstyrelsen Värmlands som är ytterst ansvarig för K-märkta byggnadsminnen för hjälp med avyttring och avveckling av denna del i verksamheten . Detta var ett enigt årsmötesbeslut som dock måste tas över två årsmöten. Vilken konsekvens det i förlängningen innebär för Tingshuset i Långelanda är ingen som i nuläget vet.

Kort historik om Hembygdsgården

Högst på Kyrkåsen ligger hembygdsgården med hänförande utsikt över sjön Västra Silen och ett landmärke i Årjängs kommun. Läget anses som ett av västra Värmlands vackraste.Byggnaderna representerar historia från sjutton och - artonhundratal med tillhörande föremål från hushåll och jordbruk. Storstugan köptes av August Andersson och flyttades från Gördsbyn i Holmedal och uppfördes 1934 på dess nuvarande plats. Stommen är dock enligt bevarade anteckningar från början av 1700-talet. Stugan är uppförd som en del andra bondgårdar i Nordmarken men med en del förändringar. Då bland annat ny skorsten samt att det ursprungligen var torvtak med underlag av näver, vidare är nog fönstersättning ändrad. Vatten och toalett är indraget.
Föreningen har fyllt 75 år med cirka 200 medlemmar och bjuder traditionellt vår och midsommarfirande och bevarar i utställningshallen föremål från bygden som förhoppningsvis skall vara till intresse för kommande generationer.

Pågående ordförande Lennart Wilhelmsson


Artisten Lars Eriksson vid ett av hans många besök vid Tingshuset i Långelanda.

Är du intresserad av Hembygdsföreningens verksamhet eller vill använda det vid dop, bröllop eller annat evenemang är du välkommen att kontakta någon i föreningen. Välkomna!

Text: Birger Wiik // Christer Carlsson
Foto: Birger Pettersson Wiik
9 maj 2011
Skriv kommentar

Uh vilket gnälligt inlägg av "boende i området". "äldre med rollator och dom med barnvagnar måste gå i diket......" Vad är det för trams?! Låter som om vägen är mer trafikerad än E-18.

Postat av den 30 juli 2011

Hembygdsgården här alltid varit en oas men de senaste åren har charmen börjat att försvinna, skogdungen är borta kvar är massor av kvistar och grenar. Fågellivet har nästan försvunnit, Gröngölingen syns inte till längre. Den fina och rofyllda skogen med skogsstig har blivit en bilvväg som gör att både äldre med rollatorer och dom med barnvagnar måste gå i diket för att inte bli överkörda. Charmen försvinner undan för undan med biltrafiken på skogsstigen och skogavverkningen. Tråkigt för både djur och människor :(

Postat av boende i området den 3 juni 2011
Dela med andra!
Bilder från förr

Bilder från förr

Kulturredaktionen har gjort en djupdykning i Årjängs historia och samlat material från en svunnen tid. Bildarkivet kommer att fyllas på efter hand.

Vyerna kan vara svåra att platsbestämma i vissa fall, så kommentera gärna om fler upplysningar finns.
 

Läs vidare ...

Interjakt öppnar butik i Årjäng

På fredag smäller det. Interjakt slår då upp portarna och inviger den nyinredda jaktbutiken i Åslanda. Invigningen pågår mellan kl 10:00 och 17:00 och under dagen kan man ta del av flera andra utställare och aktiviteter.

Läs vidare ...

Sportarkivet

Sportarkivet visar bilder från idrottsprestationer, sporthändelser, idrottsevenemang, stora som små, nya som gamla, eller annat sportrelaterat med anknytning till Årjängs Kommun/Nordmarken. Har du också en bil...

Läs vidare ...
Future Fighter boxing camp

Future Fighter boxing camp

Vi deltog även i år på Sveriges största breddläger i Höllviken som ligger söder om Malmö. 

Läs vidare ...

Amanda tog hem det i Oslo!

Den 14 mars var det dags för en ny tävling i Oslo, där de arrangerar en serie galor varje säsong. Teamet bestod av Amanda Nerstrand Andersson och vår tränare Morten Pettersen.  Siri Rundberget, IF Ørn...

Läs vidare ...

Götes Grill byter ägare

Allting har en ände men korven den har två. Hur många ändar Götes Grill har vet man inte, men att Göte och Patrik nått sin ände i korvbranchen står klart, då de nu på torsdag serv...

Läs vidare ...