Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
GRISFÖSARE VÄLKOMMET TILLSKOTT I BOKHYLLAN

GRISFÖSARE VÄLKOMMET TILLSKOTT I BOKHYLLAN

Vår kulturredaktion har med stort nöje emottagit ett recensionsexemplar av författardebutanten Per Hagströms redan mångfalt prisade Grisfösare, bikarbonat och en gul Amazon.

Redaktionens medlemmar har med stor grundlighet genomgått boken och kan med rörande enighet till läsekretsen rekommendera densamma, kanske som en julklapp till gamla, travintresserade morfar, 81, eller till hästbitna Emilia, 12, hon som just nu lär sig hästskötselns grunder i Travskolan.

 

Per Hagströms research har det minsann inte varit något fel på. Här nagelfar han ett travprogram från Årjängstravet.

Per Hagström är redan en äldre herre, född 1947, men har kvar ett ungdomligt sinne. Dalslänning är han av födsel och ohejdad vana och skäms inte för det, en trevlig prick med massor av år mitt i travsportens centrum bakom sig. Hans far, Olle, var en habil travtränare som från sin bas i Tösse turnerade runt mellan banorna i Västsverige men även gjorde en och annan avstickare till längre bort avlägsna tävlingsplatser. Per själv har suttit i sulkyn som kusk ett par, tre hundra travlopp, vunnit ett dussin gånger och aldrig varit avstängd för missbruk av körspö. Kärlek till hästen har nämligen alltid varit hans ledstjärna. Sin yrkeskarriär avslutade han några år på posten som travbanechef i Åmål (The Right Way var hans innovation), efter att dessförinnan ha varit en allmänt uppskattad lärare och skolledare. Det författarskap han nu inleder får ses som en bonus, en angenäm krydda på ålderns höst.

 

För en sån här sedel får man 1 ex av Grisfösare… Ytterst rimligt pris. Hade Ingmar Bergman varit i livet, hade han kanske nappat på idén att filmatisera boken?

Personer och händelser i Grisfösare…är många gånger lätta att för en någorlunda flitig travbesökare känna igen, även om Hagström i de flesta fall stuvat om namnen på de uppträdande en aning. Han väjer inte för nånting egentligen, varken ringarhistorier, stötkörning, spelberoende eller – som bokens titel antyder – doping. Och alltihop har faktiskt något av en sanningens prägel. Allt HADE kunnat ske så som författaren skildrar det!

 

Läs själv! På Travmuseet står boken att finna. God Jul!

Kulturredaktör B. Nilsson- Krok

En gul Amazon har fått en viktig plats i Hagströms bok. Den färgen var inte alltför vanlig på våra 60-talsbilar.


 

Text: Bengt Kroken Nilsson, kulturredaktörn
14 december 2015
Skriv kommentar
Dela med andra!
Bilder från förr

Bilder från förr

Kulturredaktionen har gjort en djupdykning i Årjängs historia och samlat material från en svunnen tid. Bildarkivet kommer att fyllas på efter hand.

Vyerna kan vara svåra att platsbestämma i vissa fall, så kommentera gärna om fler upplysningar finns.
 

Läs vidare ...

Interjakt öppnar butik i Årjäng

På fredag smäller det. Interjakt slår då upp portarna och inviger den nyinredda jaktbutiken i Åslanda. Invigningen pågår mellan kl 10:00 och 17:00 och under dagen kan man ta del av flera andra utställare och aktiviteter.

Läs vidare ...

Sportarkivet

Sportarkivet visar bilder från idrottsprestationer, sporthändelser, idrottsevenemang, stora som små, nya som gamla, eller annat sportrelaterat med anknytning till Årjängs Kommun/Nordmarken. Har du också en bil...

Läs vidare ...
Future Fighter boxing camp

Future Fighter boxing camp

Vi deltog även i år på Sveriges största breddläger i Höllviken som ligger söder om Malmö. 

Läs vidare ...

Amanda tog hem det i Oslo!

Den 14 mars var det dags för en ny tävling i Oslo, där de arrangerar en serie galor varje säsong. Teamet bestod av Amanda Nerstrand Andersson och vår tränare Morten Pettersen.  Siri Rundberget, IF Ørn...

Läs vidare ...

Götes Grill byter ägare

Allting har en ände men korven den har två. Hur många ändar Götes Grill har vet man inte, men att Göte och Patrik nått sin ände i korvbranchen står klart, då de nu på torsdag serv...

Läs vidare ...