Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
GRISFÖSARE VÄLKOMMET TILLSKOTT I BOKHYLLAN

GRISFÖSARE VÄLKOMMET TILLSKOTT I BOKHYLLAN

Vår kulturredaktion har med stort nöje emottagit ett recensionsexemplar av författardebutanten Per Hagströms redan mångfalt prisade Grisfösare, bikarbonat och en gul Amazon.

Redaktionens medlemmar har med stor grundlighet genomgått boken och kan med rörande enighet till läsekretsen rekommendera densamma, kanske som en julklapp till gamla, travintresserade morfar, 81, eller till hästbitna Emilia, 12, hon som just nu lär sig hästskötselns grunder i Travskolan.

 

Per Hagströms research har det minsann inte varit något fel på. Här nagelfar han ett travprogram från Årjängstravet.

Per Hagström är redan en äldre herre, född 1947, men har kvar ett ungdomligt sinne. Dalslänning är han av födsel och ohejdad vana och skäms inte för det, en trevlig prick med massor av år mitt i travsportens centrum bakom sig. Hans far, Olle, var en habil travtränare som från sin bas i Tösse turnerade runt mellan banorna i Västsverige men även gjorde en och annan avstickare till längre bort avlägsna tävlingsplatser. Per själv har suttit i sulkyn som kusk ett par, tre hundra travlopp, vunnit ett dussin gånger och aldrig varit avstängd för missbruk av körspö. Kärlek till hästen har nämligen alltid varit hans ledstjärna. Sin yrkeskarriär avslutade han några år på posten som travbanechef i Åmål (The Right Way var hans innovation), efter att dessförinnan ha varit en allmänt uppskattad lärare och skolledare. Det författarskap han nu inleder får ses som en bonus, en angenäm krydda på ålderns höst.

 

För en sån här sedel får man 1 ex av Grisfösare… Ytterst rimligt pris. Hade Ingmar Bergman varit i livet, hade han kanske nappat på idén att filmatisera boken?

Personer och händelser i Grisfösare…är många gånger lätta att för en någorlunda flitig travbesökare känna igen, även om Hagström i de flesta fall stuvat om namnen på de uppträdande en aning. Han väjer inte för nånting egentligen, varken ringarhistorier, stötkörning, spelberoende eller – som bokens titel antyder – doping. Och alltihop har faktiskt något av en sanningens prägel. Allt HADE kunnat ske så som författaren skildrar det!

 

Läs själv! På Travmuseet står boken att finna. God Jul!

Kulturredaktör B. Nilsson- Krok

En gul Amazon har fått en viktig plats i Hagströms bok. Den färgen var inte alltför vanlig på våra 60-talsbilar.


 

Text: Bengt Kroken Nilsson, kulturredaktörn
14 december 2015
Skriv kommentar
Dela med andra!
Nordmarksjul utan nattkorv

Nordmarksjul utan nattkorv

Årjängs Marknad/Nordmarksjula väckte uppmärksamhet även på 40-talet. I tidningen "Se" från 1944 publicerades följande bildreportage. Reportaget är skrivet av journalisten Alma Braathen, även kallad Brodjaga.

Läs vidare ...

Förberedande läger inför Ungdoms-EM

Den 8-10 september var vissa utvalda ungdomar & juniorer på ett förberedande läger inför Ungdoms-EM (17-26 September) och Boxam Youth 2017 (19-24 September). 

Läs vidare ...

FUVO Sommargala 2017

Lördag 24 juni var vi iväg på sommargalan på Opaker i Akershus, Norge. Galan var utomhus i strålande sol och vackra omgivningar vid älven Glommas bredd, och det var totalt 10 matcher som gick av stapeln.

Läs vidare ...
Future Fighter Boxning Camp VIII

Future Fighter Boxning Camp VIII

2-5 juni arrangerades Future Fighter Boxing Camp nr 8! Vi har varit med sen starten 2010, och det var ett grymt bra läger återigen.

Läs vidare ...

Full pott för Värmland i Oslo!

I vanlig ordning åkte Box Team Nordmarken in til Oslo för att tävla lördag 18 mars. Vi mötte upp BK 1925 från Karlstad, och åkte ihop med deras tränare Bosse Kihlström och hans boxare Kristofer Nilss...

Läs vidare ...

Amanda Nertsrand Anderssons första match

Amanda Nerstrand Andersson gick sin första match i Oslo, lördag 14 januari.

Läs vidare ...