Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
 SLUSEJAZZ I LENNARTSFORS I STRÅLANDE JUNISOL

SLUSEJAZZ I LENNARTSFORS I STRÅLANDE JUNISOL

Äntligen! utbrister man som hängiven älskare av gladjazz … äntligen gynnade vädrets makter den traditionsenliga PAML-konserten som äger rum sista lördagen i juni varje år. PlanArbeidernesMusikLag från Oslo har de tre, fyra senaste åren fått blåsa och knäppa på sina instrument i hällande regn och skrämmande torden. Så icke i år! Nu sken en hjärtevärmande sol över onda och goda, fast som vi uppfattade det var det enbart goda som hittat till slussen i Lennartsfors för att avnjuta årets slusejazz. Och det till rekordantalet 259, inräknat de 18 kanotister som i väntebassängen helt oväntat fick en musikupplevelse innan portarna öppnades till det 7 ½ meter nedanför belägna Lelång. Besökssiffran har vi stämt av med slusskontrollanten Marie, så den är garanterat certifierad. Arrangör Målfrid uppgav siffran 258 ½, men den har vi korrigerat.

PAML hade kvällen före haft en spelning i Smôga, dit definitivt inga klåpare får tillträde. Med succén nu i åtanke behöver man sannerligen inte befara att den mångåriga traditionen, slusejazz i Lennartsfors, kommer att brytas. Stående och sittande ovationer avslutade Oslograbbarnas konsert och den allmänna meningen var att alla besökare redan vet vad de har för sig sista lördagseftermiddagen i juni 2016.

Det är Trankilsborna Målfrid Myhr och Trond Johan Hübertz som står som arrangörer för slusejazzen och under en weekend huserar de Tronds tidigare arbetskamrater på Statsplanekontoret i Oslo. Musikalisk leder är Per Andersen och han gör verkligen ett gott jobb, fast han aldrig arbetat på Planarbeidsetaten. Flera av killarna börjar faktiskt komma upp i 60-årsåldern men till humöret verkar de definitivt vara åtminstone 30 år yngre. Vår fasta tro är att det är musiken som håller dem ungdomliga!
 



Redan kl 11.30, en och en halv timme före start, var de första åhörarna på plats. Målfrid längst t h sköter placeringen, medan Trond i österländskt inspirerad huvudbonad underhåller damer.

 



Sillerudsbaserade S/S Hamfri, ångvisslar för att kungöra att inledningsnumret är nära förestående.

 



Övre slussbassängen och spegelblanka Lelång gör sitt bästa för att dra till sig uppmärksamheten, men nix! Allt intresse ägnas gladjazzen.

 

 

De absolut bästa platserna, dit de verkliga kännarna söker sig, är belägna på västsidan Kanalen.

Helt utan förvarning utbryter hyllning av en tjej som råkar ha födelsedag just den 27 juni. Populärt!


 

Text: Bengt Kroken Nilsson
28 juni 2015
Skriv kommentar
Dela med andra!

Bilder från förr

Kulturredaktionen har gjort en djupdykning i Årjängs historia och samlat material från en svunnen tid. Bildarkivet kommer att fyllas på efter hand. Vyerna kan vara svåra att platsbestämma i vissa fall, så...

Läs vidare ...

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Female Box Sweden Norway 10 November 2019

Många klubbar har få tjejer/damer, och har därmed svårt att få bra sparring. Klubbarna måste ofta resa utomlands på olika samlingar, något som är både tidkrävande och dyrt.

Läs vidare ...
Interjakt öppnar butik i Årjäng

Interjakt öppnar butik i Årjäng

På fredag smäller det. Interjakt slår då upp portarna och inviger den nyinredda jaktbutiken i Åslanda. Invigningen pågår mellan kl 10:00 och 17:00 och under dagen kan man ta del av flera andra utställare och aktiviteter.

Läs vidare ...

Sportarkivet

Sportarkivet visar bilder från idrottsprestationer, sporthändelser, idrottsevenemang, stora som små, nya som gamla, eller annat sportrelaterat med anknytning till Årjängs Kommun/Nordmarken. Har du också en bil...

Läs vidare ...

Future Fighter boxing camp

Vi deltog även i år på Sveriges största breddläger i Höllviken som ligger söder om Malmö. 

Läs vidare ...