Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS
Niorna Vet Ingenting

Niorna Vet Ingenting

Niorna Vet Ingenting

Det är fullt upp för niondeklassarna på Nordmarkens skola dessa dagar, då de under kommande vecka har premiär för sin version av den traditionsenliga föreställningen ”Nians Show”, eller ”Nians Kabaré” som den kallades i Töcksfors. 

Numera kallas det varken show eller kabaré utan istället Shobaré. Shobaré är helt enkelt en sammanslagning av Silbodalskolans ”Show” och Töcksfors skolas ”Kabaré”. Och som rubriken antyder har årets Shobaré titeln ”Vi vet ingenting”

Förberedelserna har pågått under flera veckor och med tidigt fokus på främst manusarbete, så det är först nu under den gångna veckan som repetitionerna på scenen tagit fart på allvar.

Alla arbetsgrupper bakom föreställningen såsom manus, rekvisita, ljud/ljus, smink, marknadsföring, skådespelare mm måste bemannas och eleverna har själva fått välja i vilken grupp de vill ingå. Alla grupper är förstås lika viktiga då det gemensamma målet är att få till en så bra föreställning som möjligt.

Kreativiteten har flödat såväl på scenen som i slöjdsalarna där kostymer och rekvisita producerats. Även några av ljudeffekterna som spelas upp under Shobarén är producerade av eleverna själva och inte heller här har något lämnats åt slumpen. Autentiska ljud från bilar på is kan utlovas.

Anders Hoff, lärare på Nordmarkens skola, berättar att årets Shobaré inte har någon röd tråd eller speciellt tema utan att den istället består av en rad fristående sketcher, dans akter och musikaliska inslag.

-Utan att avslöja för mycket kan jag säga att det blir några skämt om lärare förstås och kanske en och annan A-traktor, fortsätter Anders.

Anders passar även på att berömma samtliga elever för den enorma kreativitet som visats under arbetet med Shobarén och han verkar inte instämma med att niondeklassarna inte vet någonting.

Peter Söderblom, också han lärare, berättar att genom ett samarbete mellan Skapande Skola och Nordmarkens Skola har man i år fått hjälp av regissören Hans Nordström. Hans kommer från Karlstad och där driver han, tillsammans med Lena Jacobsson, teatergruppen Duo Danzeros som jobbar med bl.a. cirkus och barn- och familjeteater.



Hans Nordström ger regi.
(Att nuvarand regissör heter exakt detsamma som den, tyvärr bortgångne Hans Nordström, tidigare studierektorn och främsta drivkraften inom showarbetet under 80 och 90 kan ses som ett något märkligt sammanträffande.)

Premiären går av stapeln nu på onsdag den 22:e februari och föreställningen väntas locka många åskådare. Därför kommer Shobarén att kunna ses vid två tillfällen under samma kväll.

Att den traditionella föreställningen av niondeklassarna fortfarande lever kvar efter ca 50 år säger en hel del om både tradition och lärande. Nians Shobaré är väl värd att bevara enbart för traditionens skull men den innehåller ändå så mycket mer för eleverna än historia. Varje årskull gör sin grej med stort fokus och engagemang. Och att få jobba med ett projekt där så många olika delar ingår, mot en tydlig målsättning kan inte vara annat än lärorikt.

Så om niorna ansåg sig ovetande före arbetet med Shobarén, kan de nu med säkerhet säga att de ändå vet någonting.
 

Text: Christer Nilsson
19 februari 2017
Skriv kommentar
Dela med andra!