Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender
Anhörigföreningens paneldebatt
2018-09-25 15:00 17:30
Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Några tankar kring gränser?

Försommaren 1945 invaderades gränsbutikerna i Sverige av norrmän.

Butikerna ”tömdes på varor gång på gång” sades det. Då var orsaken en bristsituation i Norge efter kriget och ockupationen.

 

Många minns fortfarande ”margarinresorna” till Norge under 60-70-talet. Svenskarna drog in i Norge och handlade margarin, socker och mjöl. Då var det gyllene tider för de norska gränshandlarna, med butiksetableringar vid gränsstationerna. 

 

Samma var förhållandet vad gäller Danmark. Färjerederierna levde under några årtionden gott på all köpglada svenskar som tömde de danska butikerna på kött och charkuterier. 

Nu är det i stort sett bara alkoholen som är billigare i Danmark. Ock ännu billigare i Tyskland.

 

Gränser ger alltid upphov till handel, och ekonomisk aktivitet, så är det över hela världen. 

 

Visst finns det orsaker att söka i regleringar, i moms och andra skatter vad gäller prisskillnader länder emellan. 

 

Vad gäller Norge är det nog så att så länge oljan flödar och skapar någon slags ”turboekonomi”, lär nog gränshandeln mot Sverige hålla i sig. 

 

Gränshandeln mot Norge omsätter mer än 10 miljarder per år. En nästan ofattbar summa. 

 

Enbart gränshandels försäljning av kött och chark uppskattas till mer än 30.000 ton. Det skall jämföras med den reguljära exporten till Norge som ligger kring 5.000 ton. Gränshandeln med kött är alltså mångdubbelt större än exporten!

 

Strömstad är Nordens Las Vegas skrev Aftenposten för några år sedan. Nej, det har inte med spel att göra. Det var Turismens Utredningsinstitut som hade jämfört hur mycket pengar det strömmar in per invånare i Strömstad jämfört med Las Vegas. Båda kända för att en stor del av omsättningen kommer utifrån. I Las Vegas rörde det sig om 82.000 kronor per invånare och i Strömstad om 390.000 kronor. Detta gör Strömstad till en av de mest turistintensiva städerna i världen, enligt samma institut. 

 

Olav Thon har satsat 350 miljoner i köpcentret på 28.000 kvadratmeter i Charlottenberg. Lika mycket satsade han i Töcksfors tidigare och än mer har han investerat i Nordby i Strömstad. Thons båda Värmlandscentra har seglat upp bland de större jobbskaparna och arbetsplatserna i Västvärmland.


7 december 2010

Skriv kommentar
Dela med andra!