Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender
Anhörigföreningens paneldebatt
2018-09-25 15:00 17:30
Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Lean=Samsyn

Lean, vad är det? Alla pratade om Lean och frågade om vi hade Lean produktion. Jag började känna lite obehag men var samtidigt nyfiken på vad alla andra gjorde som inte vi gjorde.

Om man slår upp Lean i ett lexikon får man förslaget ”mager” eller ”snål”.

Det blev med tiden ganska stressande att ständigt få frågan från ägare och chefer om vi hade Lean produktion. Året var 2007 och räddningen kom från IUC i Arvika. Vi fick frågan om att gå med i ett nätverk som skulle jobba med Lean eller som de kallade det ”Effektiva arbetsplatser”.
Arbetet kom igång, vad skönt, äntligen kunde jag säga att vi jobbade med Lean.

En konsult började jobba med oss och vi drog igång det man kallar för 5 S (Städa, Sortera, Standardisera, Strukturera och Skapa vana).
Vi kunde ganska snart se stora förändringar. Men vad var det som drev förändringen? Nyhetens behag, konsulten eller vad var det? Hur som helst, allt kändes bättre.

Veckorna gick och det blev vardag igen men nu gick det helt plötsligt inte lika lätt som i början. Vad var min roll som chef? Skulle vi städa ännu mer och varför? Många funderingar och diskussioner med kollegor som hunnit längre på resan resulterade i att jag såg två viktiga ingredienser i Leanarbetet; standardiserat arbete och mål.

Nu började jag förstå. Allt var sunt förnuft och bygde på tydliga mål och standardiserat arbete. Alla metoder som 5 S, ”S.M.E.D”, ledarutbildningar, pulsmöten osv är ju bara verktyg för att nå målen.

Viktigast för en Lean verksamhet är enligt mig att skapa samsyn om vilka mål och prioriteringar vi har. Sedan kan man ta hjälp av alla verktyg som finns för att på ett standardiserat sätt jobba vidare.

Även om vi bara börjat resan så känns det nu riktigt bra och oj vad mycket avvikelser som dyker upp när man istället för att fråga efter lösningen frågar vad som var bristen i den standard vi har kring arbetet som förorsakade avvikelsen.
Styr inte på verktygen utan på målen och ifrågasätt standarden när något går snett.

Ett stort tack till IUC.

Ola Svensson
Hanza Precision

4 november 2011

Skriv kommentar

Finns det fler företag som är intresserade av det som Ola skriver om så ska ni veta att IUC Wermland just nu håller på att starta upp en ny omgång av leanprojektet. Kontakta bo.warg@iucwermland.se, tel 0706816275.

Postat av Bosse Warg, IUC Wermland den 4 november 2011
Dela med andra!