Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender
Anhörigföreningens paneldebatt
2018-09-25 15:00 17:30
Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Kan man bli för gammal för en iPad?

Jag har under många år använt datorer både bärbara och fasta, telefoner och massvis med tekniska lösningar. Jag har också lagt ned oproportionerligt mycket tid på att läsa manualer och tekniska beskrivningar – det har alltid varit kul och inte minsta betungande. När jag sen behärskat tekniken har jag känt mig oerhört nöjd.
Den senaste tiden har dock en viss tekniktrötthet börjat infinna sig som jag upplever som mycket störande. Tålamodet att läsa manualerna har minskat, jag har avsagt mig alla e-fakturor, jag sparar mer papper i pärm än tidigare mm.
Får några veckor sen passade jag dock på att skaffa mig en surfplatta, en iPad och gjorde som jag varit van, startade upp och provade, läste manualer, testade och så vidare.
Till en början var jag mäkta imponerad men ju mer jag ville göra med den desto mer anade jag att något inte stod rätt till. T ex saknas möjlighet att stänga av ett program – det finns inget kryss att klicka på som man är van från andra datorer och program.
Det var efter en del sökande på internet på olika forum som jag insåg att jag måhända blivit för gammal, att jag inte som ett barn till fullo anpassar mig till situationen. På frågan om varför det inte går att stänga av ett program utan bara låta det ligga i bakgrunden blev svaret från en betydligt yngre användare på nätet; ”varför skall du stänga av programmet – iPad’en stänger av dessa själv när minnet tar slut – inget du behöver tänka på. Under tiden har ju dem mycket snabbare tillgängliga än om du stängt av dem”.
Efter några sekunders irritation insåg jag att svaret egentligen var helt logiskt och fullständigt naturligt om man inte fastnar i gamla vanor och konventioner.
Efter denna händelse har jag vinnlagt mig om att släppa lite av hur det har varit och mer öppet omfamna nya lösningar och känner omedelbart att detta fungerar bättre.
Jag kan heller inte låta bli att tänka på andra situationer i företagandets vardag där man lätt fastnar i tekniska resonemang om vad inte kan göras och hur mycket mer kreativa resultat skulle nås om man ägnade mer kraft åt målet än vägen.
Allt nytt är inte bra men man blir aldrig för gammal för en iPad om man väljer att koncentrera sig på vad som skall göras och inte på hur.

Skrivet på min iPad för Nordmarkens Näringsliv

Mikael Swartz

4 april 2011

Skriv kommentar
Dela med andra!