Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

En präktig skandal

Näringslivskrönika



En präktig skandal

Extrem kyla står det på löpsedlarna. Frånsett ett antal dagar med 20-30 minus är det väl i övrigt en ganska normal vinter med hänsyn till de breddgrader vi bor på.

Extremt är det däremot på energimarknaden, eller vi hellre skall kalla det en präktig skandal.
Häromdagen kostade en kilowattimme 10 kr, emedan elproducenternas rörliga kostnader ligger kring 20 öre. Snacka om lönsamhet. På årsbasis uppgår EON:s, Fortums och Vattenfalls vinster upp emot 40 miljarder.

Avregleringen av elmarknaden på 90-talet har blivit ett totalt fiasko. Avreglering utan att det blir konkurrens är lika förödande som monopol.
Tre stora operatörer dominerar. Ett oligopol där alla har filosofin att elen skall säljas så dyrt som möjligt på en elbörs - som är så långt ifrån en börs som man kan komma. En börs skall ju vara en marknadsplats med många fristående aktörer, men på elbörsen gör ett fåtal aktörer affärer med sig själva. En börs där priset på några timmar stiger flera hundra procent kan inte annat än betecknas som ett grovt och dyrt skämt.
Att dessa elföretag mår synnerligen bra på bekostnad av konsumenterna - företag och privatpersoner - när konkurrensen i stort sett är satt ur spel, är ju inte så konstigt med de förutsättningar som skapats.

Nästan all elproduktion i Sverige sker genom vatten och kärnkraft – billigt producerad el. Men priset till konsument bestäms av den sist producerade kilovattimmen. Därför köps en liten mängd dyr kolkraft in från kontinenten och vips kan vinsten höjas med hundratals procent. Detta motiveras med att vi inte klarar av elförsörjningen själva. Tacka tusan för detta när man i år valt att serva kärnkraftverk mitt i vintern i stället för på sommaren. Miss i planeringen säger statssekreterare Ola Alterå angående Vattenfall. Kanske är det i stället perfekt planering för att hålla tillbaka produktionen och maximera elpriset.

Utöver oskälig elprissättning så har också våra politiker hjälpt till med att öka elbolagens vinster genom utsläppsrätter. Utsläppsrätterna har man fått gratis och kan sälja eftersom varken kärnkraft eller vattenkraft orsakar koldioxidutsläpp. Men då rätterna betingar ett marknadspris så läggs detta pris på konsumenterna. Kort uttryckt omvandlas en subvention till elbolaget till en kostnad för konsumenterna.

Till råga på allt så utbetalas mångmiljonbelopp i bonusar. Bonus för vad?

Dags för städning!
Börja med att ta tag i den misslyckade avregleringen och skapa en verklig konkurrens, ägarstyr statsägda Vattenfall i en riktning som gynnar ägarna (= svenska folket) och lagstifta mot ”gratisbonusar utan prestation”.


Bo Malm
Ordförande
Nordmarkens Näringsliv
malm.bo@telia.com
 

14 januari 2010

Skriv kommentar

Helt enig med Bo! Bra skrivet. Vi vet alla att avregleringen inte fungerar. Hoppas att det kan startas ett uppror mot elbolagen. <dessa har under ett antal år haft stora okäliga vinster. Vi konsumenter får som alltid betala.

Postat av Thomas Forsberg den 22 februari 2010

Jag är helt enig med Bo, det kanske är dags att starta "Årjängsupproret" på web,i tidningar etc.etc

Postat av Rikard Ohlin den 18 januari 2010

Helt enig med Bo, hög tid att reagera på den "marknad" som inte fungerar.

Postat av Katarina Johannesson den 17 januari 2010

Är det bara Birger och jag som tycker så här?

Postat av Bo Malm den 15 januari 2010

Jag håller med Bo, bra skrivet.

Postat av //Birger den 14 januari 2010
Dela med andra!