Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Skogen - vårt gröna guld

Nordmarkens Näringsliv är en organisation som omfattar och står öppen för alla branscher och näringar i vår bygd. Jag har fått uppdraget att skriva denna månads krönika i NB. Eftersom jag många gånger tidigare har uttalat mig om och beskrivit de flesta näringar i vår kommun inom både handel, industri, turism etc, , skall jag denna gång hålla mig till en av våra största och äldsta näringar, nämligen skogsnäringen. Skogen är vårt lands och vårt läns största resurs. Denna näring ger oss de i särklass största exportinkomsterna och bidrar därmed i hög grad till vår välfärd.

Om man går längre tillbaka i tiden så användes skogsråvaran främst till bränsle och byggnadsmaterial för hus, redskap, möbler, båtar mm. Detta förhållande varade ända fram till industrialiseringen av vårt land. Då kom skogens användningsområde att breddas till att gälla även massa och papper. I ett något senare skede har andra produkter som plywood, board och spånskivor och industribränsle kommit in i skogsindustrins sortiment. Därtill har bl.a. limträ och andra förädlade träprodukter vunnit stora framgångar på marknaden..

Utöver detta är skogen en plats för många andra aktiviteter som jakt, bär och svampplockning samt i övrigt en plats för olika slags rekreationer. Skogen fungerar också som lungor när den suger upp olika luftföroreningar och skapar nytt syre. Inte minst i våra dagars diskussioner om klimatpåverkan är ju skogen en stor mottagare av koldioxid. Skogen utgör därför grunden till en god miljö.

När det gäller arbete och sysselsättning så är många både direkt och indirekt beroende av skogsnäringen. Detta gäller i själva skogsbruket, det gäller i sågverksnäringen och det gäller skogsindustrin i övrigt. Därtill finns det många som tillverkar maskiner och annan teknik till skogsindustrin och skogsbruket. Sammantaget gör detta att skogsnäringen generar många arbetstillfällen. Även om antalet anställda i själva skogsbruket har minskat i och med utförd mekanisering så är skogsbruket fortfarande en viktig sysselsättningsfaktor. Detta gäller såväl för enskilda skogsägare som anställda hos skogsägarföreningar, skogsbolag, entreprenörer och skogsstyrelsen. Dessa jobb finns också ute i glesbygd vilket gör dem speciellt betydelsefulla.

Samma förhållanden gäller våra olika sågverk, som också är placerade på landsbygd. Vi har t..ex. Moelvens sågverk i Årjäng och Edane, vi har Hilmer Andersson i Köla. Dessa välskötta verk tar tillvara vår skogsråvara och förädlar den till fina träprodukter, där stora delar går på export till andra länder. Dessa sågverk ger också många arbetstillfällen både direkt och indirekt. Förädlingsgraden har ökat och kommer att fortsätta öka framledes.

Vi har också maskintillverkare som t.ex. Lennartsfors AB som tillverkar småskaliga skogsmaskiner som säljs över en stor marknad. Detta ger arbete i en ren glesbygd. Myrvolds Maskiner säljer sedan maskiner för bl.a. skogsbrukets räkning till en stor kundkrets.

Under senare år har trädbränslet kommit att spela en allt större roll. Privatpersoner har väl kanske alltid i olika omfattningar eldat med ved. Numera är det många privata som även eldar med pellets. Den största ökningen av trädbränslet finner man hos industrin och i värmeverk Där har ökning var enorm och i stor omfattning även ersatt oljan och därmed bidragit till en bättre miljö.

Jag har här berört några områden där skogen är viktig för oss. Det finns många fler som skulle kunna räknas upp, men jag vill med detta understryka skogsnäringens stora betydelse för oss,

Vi tänker kanske inte så ofta på detta . Skogen, skogsföretagen, sågarna etc de finns bara där som något alldeles självklart. Denna näring är dock så viktig för oss att den bör få den erkänsla den så väl förtjänar. För enbart i vår kommun är det många personer som är direkt eller indirekt beroende av skogsnäringen. Till detta kommer alla fina och viktiga skogsprodukter som utvinnes och inte minst den källa för rekreation och inspiration som skogen utgör för många.

Allt detta får vi från vår förnämliga och förnyelsebara råvara SKOGEN - vårt gröna guld.

Därför är det viktigt att vi brukar skogen - utan att förbruka - på ett riktigt sätt.
 

Kjell Ericsson

Medlem i Nordmarkens Näringsliv och skogsägare-skogsbrukare

10 november 2009

Skriv kommentar
Dela med andra!