Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Tvenne dubbeltrav lyser upp 2017

 

Det är väl inte alltför svårt att se åt vilket håll utvecklingen går inom svenskt trav. Uppåt möjligen för en del, men klart nedåt för småfolket. Till den kategorin hör förstås Årjäng, som under tidernas lopp fått många epitet: småbana, säsongsbana, sommarbana, eventbana och t o m pluttbana. Verksamheten här bygger till stor del på amatörer och deras hästar och när nu amatörtränarnas led glesnar oroväckande får det naturligtvis återverkningar.

Senare ledet i substantivet travsport har ersatts av ordet spel, för det är spelet på hästar – virtuella eller levande – det handlar om. Men att bara bittert sitta och klaga över utvecklingen gagnar föga. Det är som det är. De mesta fantasifulla nya spelformer tillkommer ideligen. Den senaste innovationen heter Top 7, där det gäller att i rätt ordning pricka in de sju första hästarna i ett givet lopp. Men sanna mina ord, detta är inte den sista spännande spelform som med pukor och trumpeter kommer att lanseras! Tjoflöjt, sa Janne Vängman.

 

Nu har tablån över nästa års trav anlänt. För Årjängstravets del försvinner två tävlingsdagar. Föga överraskande, eftersom man vet att alla småbanor lever på nåder och bara kostar pengar. Innan spelbolaget ATG övertog ekonomin skötte varje travbana sina egna finanser med en viss procent på spelet plus ett inte försumbart tillskott i form av s k bråkdelar. Om en häst t ex gav ett vinnarodds av 1.99 betydde det att spelaren för en satsad tvåkrona fick 3 kronor tillbaka eftersom den matematiska utdelningen 3.98 avrundades neråt till jämnt krontal. De 98 örena tillföll travsällskapet. Och många 2-kronor var investerade, eftersom det var den vanligaste valören.

Vi får alltså 17 tävlingsdagar till vårt förfogande. Premiären, som förr i världen var en klang- och jubelföreställning, äger 2017 formen av ett föga upphetsande lunchtrav måndagen den 10 april. Dag 2 är heller inte mycket att hissa flaggan för eftersom den, söndagen den 24 april, är en breddag, och dag 3, söndag 7 maj, är ett nytt lunchtrav.
Man kan alltså utan att anstränga sig över hövan säga, att Årjängs säsong inleds ganska försiktigt. Överhuvudtaget är det under 2017 inte mycket som får det att vattnas i munnen.

Årjängs Kommuns Dag drog för ett dussin år sedan bortåt 4000 besökare, mycket tack vare det här ekipaget, Järvsöfaks och Jan- Olov Persson. Numera är det troligen omöjligt att locka hit stjärnor av den digniteten, för Månprinsen A.M. har inte riktigt samma intresse av att visa upp sig.

Men ett par ljuspunkter lyser upp redan nu, i novembermörkret. Vår Stordag lördag 17 juli, V75-dagen, får vi behålla och dan före, fredag 16 juli, blir det också tävlingar. Hoppas att kommunalrådet Daniel då utropar den förlängda lunchen till Årjängs Kommuns Dag och bjuder alla kommunanställda  på kaffe med baguette.

Ett annat dubbeltrav får också vår uppskattning, Marknadshelgen 16-17 september. Den lördagen brukar det myllra av folk på platserna, vilket garanterar god stämning. Att vi sen inte har mer än ett ynka lunchtrav på midsommarafton, det är bara så surt och himla ynkligt. Det blir till att leva på gamla minnen i stället. Och sitta på huk och falskeligen påstå att små grodorna är lustiga att se.

Men istraven, gott folk, ISTRAVEN! Lördag 7 januari drar Karlanda Travklubb på med sitt arrangemang. Så har de inlett säsongen i stort sett varje år sedan 1894. Tjoflöjt!
 

26 november 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!