Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

TVÅ DET KLAFFADE FÖR

     

Ett par med djupa rötter i vår bygd upplevde full klaff under den gångna marknadshelgen. Vi kan börja med PETER ÅDEFORS, 46, som på lördag tog en trippel, vad jag kan erinra mig hans första här i Årjäng (?) och fortsatte med ytterligare en vinst på söndagen. Det betydde ju förstås ett rejält skutt uppåt i banans championliga, där han nu inför sanningens ögonblick, finaldagen, tronar på en sjätteplats.

Peter har verkligen att brås på. I stamtavlan har han 30-,40- och 50-talens stora föregångsgestalt Paul Albinsson och ett annat proffs i familjen är hans farbror, Örjan, liksom Paul även han en gång i tiden Årjängschampion. Pappa Roland var förresten ingen dålig hästkarl han heller, även om han aldrig tog steget in i proffslägret.

Peter kör alltid ytterst vårdat, med hästens väl för ögonen, och man ser ytterst sällan hans namn i kolumnen Bestraffningar. Nu tog han i Årjängs Marknadslopp ledningen direkt med Zirkonia och drog undan i ett tempo som var exakt lagom för att vålla henne minsta tänkbara besvär men göra det svårt för den jagande flocken att hinna ikapp. En säker längd i mål är ett idealavstånd.

Marknadslördagen innebar en trippel för Peter Ådefors. Hästarna var Windy Cindy, Golden November och Global Runaway. Intervjuare: Johannes Youssef.

FULL KLAFF ÄVEN FÖR MICK

Den andre nordmarkingen med fullklaff är MICK BJÖRNSON, han som tränar ovan nämnda Zirkonia, familjehästen som syster Berit och svåger Tommy tillsammans med K-G Edman står som ägare till. I 60:e starten kom andra segern för denna dotter till Mörtvedt Jerkeld. Hon är det verkliga Nordmarkenbygget med anor väldigt långt tillbaka. Sigurd i Skränes Solvina, Vinalill och Vincilill finns där i rakt uppåtstigande led, och mormor Vintrona uppföddes av Anna Carin Falk, innan Karin, Arne, Berit och Michael övertog ruljansen.

Zirkonias första triumf kom nästan på dagen för 3 år sedan, under marknadssöndagen även då. Den gången satt oldtimern Karl-Gösta Edman i sulkyn och han blev i och med det den äldste som segrat i ett svenskt reguljärt travlopp. 77 år, 5 månader och 19 dagar var han vid tillfället, om jag adderat rätt.

Tränare Mick Björnson med sin ömt vårdade ögonsten

TOTAL MISS FÖR BOKSLÄPPARE
Nordmarking nummer 3 i fokus var jag själv. Gjorde totalt bort mig när Göran Axelson och jag på lördagen som huvudförfattare av Från 50 till 80, Årjängstravets jubileumsbok, svarade på moderator Kjell Ericssons frågor i anslutning till boksläppet.
I ett som jag bedömde det obevakat ögonblick behövde jag ur näsan pilla bort en irriterande s k buse, när jag helmissade och så när träffade högerögat. Det kunde ha gått riktigt illa! Jag får skylla på rampfeber i en ovan situation.

Men boken sålde bra och mottagandet bland recensenterna är överlag mycket positivt.

 

Karlstadfotografen Ulf Nordström fångade olyckstillbudet. Detta foto hade jag hoppats slippa få se.

20 september 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!