Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

TRUR DI EN DRITER PENGAR ?

När Messômmar-Kalle skulle delbetala sin skatt blev han av postkassörskan tillspord om han inte ville erlägga hela summan, tjugo kronor, på en gång i stället för de tio han tänkt sig, fällde han, uppges det, de ord som blivit närmast bevingade: Trur di en driter pengar?

(Lägg gärna märke till det hövliga di, där en mindre belevad person skulle ha använt du).

Leif Östling, en av vårt näringslivs toppar, är en man av Kalles kynne. Han ifrågasätter också skattebördorna, om än hans ton inte är lika verserad som Kalles: Vad faen får jag för pengarna?

Kalle drog sig fram genom enstaka körslor med häst och vagn och jag törs påstå att han inte hade särskilt många kronor undanstuckna i madrassen i sin lilla kåk på Hagvägen. Leffe lär förvara sina slantar i skatteparadiset Malta. Båda fick/får säkert slita för brödfödan, fast på olika sätt. Men frågan är befogad: Vad fick Kalle, resp får Leffe för sina skattekronor?

Kalle erhöll lite kommunal hjälp på gamla dar, men Leif? Kommer han någonsin kunna få valuta för sin insats? Hinner han bli sjuk länge nog innan han jobbat ihjäl sig? Tänk om han måste byta strupe på Karolinska? Sånt kostar, men räcker det?

Här drabbas jag av ett samvetsstyng: Leif skjuter naturligtvis till en del av kostnaden för min dagliga Trombyl! Varför ska han behöva det, vi känner ju inte varandra? Ge mig Maltaadressen så kommer det euro ögonaböj!


Travets amatörer en glesnande skara. Eddie Aronsson, här med sitt ess Vinsy (Pavin-Alfa), får representera. Det färgstarka paret från idyllen Ärtemark en mil norr om Bengtsfors har lämnat oss för länge sedan och deras glansperiod är ett halvsekel bort. Då – på 60-talet - fanns i Sverige tredubbelt så många travamatörer som 2017. Fotografen heter förstås Erik Widén, Fisk-Erik.

FLER EKONOMIBASERADE SUCKAR
Om Östling tillhör en pressad grupp så är han inte ensam. En annan skara som i stort sett dagligen decimeras är travsportens AMATÖRER. Sedan millennieskiftet har deras antal minskat med mer än hälften, från drygt 7.000 till under 3.500. Orsakerna är många, men tendensen är klar. Stora prisökningar på allting är en orsak: foder, veterinärtjänster, transporter, utselningsavgifter och stallplatser i samband med tävling, byråkrati m m. Lika viktig är nog ändringen i befolkningstruktur; folk har flyttat från landsbygden in till stan. De som finns kvar på vischan blir allt äldre och mäktar inte med den penning- och kraftkrävande hobby som det innebär att matcha en travhäst.

Ingen har presenterat någon som helst lösning för att bevara denna utrotningshotade art. Finns någon lösning? Hjälp!

7 november 2017

Skriv kommentar
Dela med andra!