Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

TOM TILL TUSEN

TUSENKLUBBEN, DÄR HITTAR MAN DE BÄSTA!

Att komma stickande med en aldrig så noga ifylld ansökningsblankett duger inte alls, om man vill vinna inträde i Tusenklubben. Nej, då gäller det att lära sig allt om hur en travhäst ska skötas, tränas och framförallt köras i lopp. För det är bara när en med svensk licens försedd kusk vunnit 1.000 travlopp som hen blir accepterad som fullvärdig medlem i denna exklusiva församling.

En som är väldigt nära sitt inträde i Tusenklubben är TOM HORPESTAD, som enligt en rubrik i Årjängstravets jubileumsbok kom hit som en stormvind för 19 år sedan. Nu är han, ännu inte fyllda 50, bara en handfull segrar från 1000.

Gunnar Nordin, mellanbrodern i den berömda brödratrion, var nr 3 i klubben och han får representera den sextett som deltog i den historiska matchen på Färjestad 1964, embryot till Tusenklubben. "Eleganten" kallades han ofta, inte utan orsak. Här har han värmt sin energiske lille kämpe, Gay Noon inför ett storlopp på Färjestad. 

Per den 1 november 2016 har 89 herrar (inte en enda kvinna!) tagit klivet in i 1000-klubben. Den förste var Gösta Nordin 1956, platsen var Solvalla och hästen hette Inez Ford. Året efter kom Åbys Algot Scott (med Frazer, helbroder till Codex, som för Sören Nordin vann Årjängs Stora 1955).

Hasse Svennehed på ATG har hjälpt mig att ta fram uppgifter, vilket inte alla gånger är helt enkelt. I forntiden var ju registreringen av travtävlingar inte på långt när lika utvecklad som nu i dataåldern. Att nå tusenstrecket var dessutom mångfaldigt svårare förr, då det tävlades bara nån enstaka gång i veckan, oftast söndagar, och de flesta större banor stängde för sex veckors sommarsemester. En så dominerande gestalt som vår egen Paul Albinsson hamnade därför ”bara” på drygt 500 segrar, en summa som arbetsnarkomanen Björn Goop matchade på ett enda år, 2006, då han nådde den rent otroliga siffran 501.

Så här kul kan man ha det på Travmuseet. Tom i glada vänners lag flankeras av tränarkollegan Jonas Moberg t .v. och Årjängstravets ordförande Alf Albinsson.

1000-klubben som idé föddes i Värmland (se ovan), på Färjestad närmare bestämt. Där arrangerades år 1964 en tränarmatch mellan den sextett som dittills vunnit 1000 gånger eller fler: Gösta, Gunnar och Sören Nordin från Solvalla, Algot Scott och Ragnar Thorngren från Åby och arrangörsbanans Folke Hjalmarsson. Folke var alltså Värmlands första tusenklubbare. Till hemmapublikens förtjusning var det också han som vann det här första mötet mellan giganterna.

Nr 89 i den illustra klubben är en norrlänning, Umåkers John Östman, som vann inträde i juli detta år. En hel del talar för att TOM HORPESTAD kan bli Nr 90. Vi håller tummarna!

Tom Horpestad har under årens lopp haft många stjärnor i sitt stall, men den klarast lysande är i alla fall Gazza Degato, som riktade hela Sveriges blickar mot Klevane utanför Årjäng när han den 5 september 2004 hemförde Svenskt Travderby. Bilden är från midsommarfirandet på hemmabanan.

 


 

27 oktober 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!