Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Tilländalupna


Jag vet inte vad facket säger om den här arbetsplatsen och den här utsikten. Härifrån skall man kunna avkunna domar i svåra frågor som fel spår i starten, hängande tömmar, störande oljud och ohörsamhet mot funktionär. Inte nog med detta, här har en individ av musca domestica (husfluga) under travuppehållet gått en ömklig död till mötes i tvåglasfönstrets mellanrum. Ser du henne upptill till höger?

TILLÄNDALUPNA

Tilländalupna är just vad de är, dessa travtomma månader mellan Årjängs årsfinal och Karlandas istrav i januari. Däremellan har faktiskt Silleruds på anor rika travklubb avverkat ett bygdetrav, men det missade jag p g a opasslighet.

Därför är det med glädje jag återser Sveriges vackraste bana och insidan av dess måldomartorn. Där härskar Mats Persson under istravssäsongen och även om han kanske inte är Sveriges vackraste måldomare så är han nog i alla fall den mest kompetente. Mellan varje lopp söker han sig ut på trappavsatsen för att ta sig en rök, vilket är fint och hänsynsfullt gjort med tanke på att åtminstone en av kamraterna, d v s jag, i hela min karriär varit rök-, sprit- och fruntimmersfri och säkerligen nu vid mogen ålder skulle ha tagit skada av passiv rökning. Det fick jag minsann stå ut med under 60- och 70-talen, då vi var sju funktionärer hopträngda i tornet och sex av dem blossade på cigaretter eller pipor från defileringen för lopp 1 till dagens sista målgång. Vem vet vad det kan ha gjort med mina förståndsgåvor?

Sviter efter de 34 dimmiga åren i tornet är nog att jag inte kan avhålla mig från att nyttja helt onödiga ord som tilländalupna (se ovan!), esomoftast och enkannerligen. Själv tror jag bergfast att det är den passiva rökningen som ställer till det. Att som vårt husorgan Travronden häromsistens stava köpeskilling köpeshilling, kan nog också ha en nikotinbaserad orsak (portionsförpackat läppsnus?).

Lika dimmigt som inomhus på 60-talet var det runt hela den snabba och välansade travovalen (Lear i GP skrev alltid så för att hålla sin vän banchefen Hugo Einarsson på gott humör), när Karlanda kallade till tävling. Snö och bitvis frän blåst gjorde att mer än en tredjedel av de anmälda hästarna blev kvar i stallvärmen hemma. Helt förklarligt. Publiken uteblev också till stor del, men 194 pers kunde i alla fall räknas in. Får vi bara vädergudarna med oss, räknar vi med att den siffran ska plussas på betydligt redan nästa lördag, när Holmedal tutar i trumpeterna. Åtminstone borde vi väl nå upp till hälften av Solvallas besökarantal (runt 500) en saxonsdag?


Årets första travlopp var en som vanligt välbalanserad handicap, sammanställd av Sandra Edvardsson. Och årets första vinnare i Årjäng var duktiga Frida Johansson, som efter en perfekt tempobedömning lotsade Brunette af Jäboruder först över linjen.

 

God sport bjöds det emellertid på trots ogynnsamma yttre betingelser. Ingen dubbelvinnare fick vi, så här redovisar jag bara segerekipagen i den ordning de visade upp sig.
1 (ponny A) Brunette af Jäboruder/ Frida Johansson
2. (ponny B) Johny Russ/ Caroline Mattsson
3. Hammars Cina/ Bjarne Albinsson
4. Midnight Joker/ Kenneth Spetsmark
5. Lill Kvikken/ Gunnar Kylén
6. Nordanic/ Kristian Lindberg
7. Gazpower/ Maria E Persson
8. Kapten Scott/ Peter Strömberg
9. Deneb Graff/ Madelene Elgtberg

Fem kallblodiga 3-åringar jagade en inteckning i Magnus Eliassons ståtliga vandringspris. Här gällde det att nå idealtiden 2.00. Äldsteman, Bjarne Albinsson, fyllde 71 i onsdags och firade detta genom att med 1.59,9 nästan pricka idealtiden med Jürgen Nygrens Hammars Cina (längst bak på bilden). Rutinerat! Först i mål var Mats Andersson, men han körde för fort med nr 2 Västerängs Aragon (1,59,2) och var slagen även av hustru Eva, som landade på 1.59,4 med Tåga Viktor.

 

Fotnot 1. När jag nu ögnar igenom dagens funderingar här ovan, märker jag att det blev lite väl lismigt, det där om Mats Persson. Om sanningen ska fram, vore han inte den han är, om han inte vid sin sida hade haft målkamerans datoriserade välprogrammerade handhavare Björn Henningsson, en modern Arne Olsson med en fulländad cyberteknik i sin i skallen inkapslade hårddisk.

Fotnot 2. När Holmedal drar igång nästa lördag får vi förresten en förstärkning på måldomarposten i form av Karlandas rutinerade Rutger Strömberg. Dessutom brukar Holmedal ha med sig en rykande varm sockerkaka, hopkommen av Annika och Ingmar i Tveten.

12 januari 2015

Skriv kommentar

otroligt roligt om passiv rökning.tänk då kroken alla raster i högstadiets lärarrum. med R,Nordblads hemmablandade tobak B.Björnsons pipa L Peterssons kedjerökning L Agnereds ihärdade rökning. L Stenrots gula fingrar.dina lungor är nog värmlands starkaste .

Postat av mvh.H Björnson den 16 januari 2015
Dela med andra!