Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Ten And Out


En enda gång har ett dussin (mest engelska) amfibiebilar passerat min veranda. De tackade nej till slussning och förfogade sig landvägen upp till Stora Le. Väckte mitt och andras stora intresse. Året var 2005. Fotot, knäppt från balkongen, är i privat ägo.

VERANDASITT
Jag minns inte om jag nämnt det, men jag bor vid en sluss. Med risk att bli klandrad för textreklam vågar jag nämna att slussen ingår i Dalslands Kanals system.Jag brukar sitta på verandan, rulla tummar och vinka till båtfolk. Och kanotister. Den nu förlidna sommaren passerade fler båtar än i fjol men något färre kanoter. Nu är slussningssäsongen över. Då blir jag tvungen att hitta annan sysselsättning. Som idag till exempel när jag helt plötsligt fick för mig att lösa publikkrisen inom travet.

LOCKA FOLK TILLBAKA
Företrädare för Makten brukar med jämna mellanrum efterlysa åtgärder för att locka tillbaka travpubliken till arenorna. De är alltid andfådda, för de kommer rusande från sammanträden där de just sjösatt nån ny spelform av lotterityp som ska fresta nya och gamla spelare. Och hålla dom kvar i soffan, långt från banan. Hyckleri? Nej, nej, så får man inte säga.

SLITSTARKA GUMMOR OCH GUBBAR

Folk man möter vid sina travbanebesök är statistiskt sett slitstarka individer. Hur förklarar man annars att de uppnått så ansenlig ålder? Åtminstone hälften av dem har passerat 60-årsstrecket, en del med råge. Hur ska vi kunna behålla dessa trofasta på publikplats, när den s k naturliga avgången hela tiden jobbar i diametralt motsatt riktning?

HÖGRE PRISER?
Ska vi höja prissummorna? Nja, knappast. Solvalla körde härförleden 14 uttagningslopp till Kriteriet och Oaks med 100.000 kronor i förstapris och landets absolut bästa 3-åriga varmblodshästar bak startbilsvingarna. Ettusentrehundratrettisju travsportälskare mötte upp. Om stallfolk, kuskar, tränare och ägare till de 162 elithästarna är inräknade i de 1337, vet jag inte. I så fall får vi minska med 500.

LÄGRE PRISER?
Kan rätta vägen vara att sänka priserna? 10.000 kanske räcker? Ja, möjligen. Årjängs marknadslördag bjöd på ett breddtrav med 10 lopp à just 10.000. Då kom 3.318 för att titta på 99 travare några snäpp under elitklass. Matchade ungefärligen Vallas 3524 under kriteriedagen 25/9, då det delades ut 15.308.000 i prispengar (plus förstås många millar till skickliga premiechansare). Men minskar vi priserna för mycket, och kör med brödrostar rätt över, då hamnar vi på istravsnivå, drygt 200 hästbitna, och det är väl ändå i underkant. T o m onsdagarnas V86 samlar ju mer folk; Åby 601 pers för en vecka sedan och Solvalla 1089.

UTLOKALISERING
Hugger man av den gordiska knuten genom utlokalisering? Kriteriekvalen till Årjäng, Färjestad eller Åmål? Ingen dum tanke, publikplatserna skulle otvivelaktigt fyllas, men det medför ju längre transporter för hästar och människor från Mälarregionen, där plånböckerna är fetast. Dessutom vore det synd om 1337 stockholmare. Nej, denna gåta är oss för svår. Att gå till ytterlighet och låta finalaspiranterna mäta sina krafter i cyberspace, ingående som en totalupplevelse under en helkväll i TV med boost och boast och trippel jackpot, det skulle nog dra spel men möjligen inte skipa sportslig rättvisa.

NYA SPÄNNANDE SPEL
Nej, vi får nog göra som vi brukar. Vi lägger till några extra V75-omgångar och kläcker nåt nytt, spännande spel.
 

När sommarens sista kanot försvann under bron åt Töcksforshållet, hade jag det: Ten And Out – tippa sista odiskade kusen i tio lopp! Vinn två sportbilar och ett kilo kaffe om du är ensam om åtta rätt!!!


FRAMTIDSBILD
Nya spelformer måste till, det är vi överens om. Annars klarar vi aldrig att avfolka! När så vår sista travbanebesökare (se bilden) stapplar hem tycker jag att vi belönar honom på nåt sätt. Tio frispel på nåt nätcasino skulle nog sitta gott!
 

26 september 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!