Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

TA AV DOM MÖSSORNA!

PEDAGOGISKT DEBATTINLÄGG

Inte för det att jag någonsin grottat ner mig i PEDAGOGIK, men man kan inte undgå att med något års mellanrum se rubriker om PISA-rapporter, där det talas om att svensk skola är så usel. Fast just i år drogs mungiporna upp på f utb.min. major Björklund och hans efterträdare menige Fridolin, för 2016 ser siffrorna aningen bättre ut. Eftersom jag hela tiden suttit inne med lösningen på alla inlärningsproblem, småskrattar jag för mig själv. Lösningen är: TA AV DOM MÖSSORNA!

Att just Pisa ska tillmätas så stort värde är för mig ofattbart. Deras kampanil påminner om den tapetsering jag med hjälp av goda kamrater (Skogström, Carlénsson) gjorde i sommarstugan den minnesvärda natten 25- 26 juni 1959, då våran Ingo bankade skiten ur Floyd. Den tjusiga mönstertapeten vi anbringade lutade mer och mer för varje våd ju längre den varma, vätskekrävande, kvällen led. 

Min gamle scoutledare Skollärare Gottfrid Rinstad röt alltid: HAR DU ÄGG I MÖSSAN, GOSSE? om någon missade att hälsa via mössavtagning. Att i skolsalen sitta med skallen täckt, vilket numera är standard, var något helt otänkbart. Man skrämde oss och påstod att gamla överfurirer var i stort sett skalliga därför att de ständigt bar båtmössa, utom- som inomhus. När jag på I2 tjänade fosterlandet 1950-51 gjorde jag en egen Pisaundersökning och fann att påståendet stämde. Att skrämma nutida ungdomar med håravfall av militär typ är emellertid meningslöst, eftersom en bar skalle numera är högsta mode och något som väldigt många eftersträvar. Nej, här krävs hårda nypor och integritetskränkande TVÅNG. Bort med kepsarna så att multiplikationstabellen tar sig in i skallen! Sen knäcker vi lätt som en plätt Sydkorea i nästa Pisaturnering.

Om jag nån gång i framtiden väljer lärarkallet så kommer jag att agera enligt min övertygelse. Keps av! Att bli hudflängd i massmedia, JO-anmäld och pariastämplad, det är smällar jag får ta. Stolt och rakryggad kommer jag att stå där vid skampålen. Barhuvad!

Mycket talar för att det måste vara svårt att bibringa en sån här elev kunskaper av bestående värde. Ser man inte lite kocko ut med mössa?


 

8 december 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!