Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

SKÖNA KRONOR TILL SKÔJARBACKANE

Per Nilsson och Yippie Chic skär mållinjen och ger ATG den efterlängtade chansen att dela ut sin första GRAND SLAM. Bra PR för spelbolaget och ett hyfsat tillskott i Tobbes plånbok. Och ett stort GRATTIS från Kroken.

VAD ÄR DET MED MÅLERI?
Det är nåt med måleri och Årjäng som förbryllar mig. 1980 drog Erik på Näver, 50, in en storvinst på V64, jag vill minnas 2,6 miljoner kronor. Erik drev Eriks Färg och hade ett halvdussin målare anställda. Nu, 36 år efteråt, är det nästa entreprenör i måleribranschen som står där totalt ensam om en med penningvärdets fall inräknat ungefär motsvarande peng, 10 millar. Och hur gammal (eller ung?) är Torbjörn Arenander? Jo, 50 år!

Erik hade inte ens en sexa den gången det begav sig, men han var ensam om att ha 5 rätt. Med sena tiders konfiskationsregler, läs JACKPOT, hade dock större delen av hans vinstpengar flyttats till nästkommande vecka för att tjäna som morot för storspelarna då. 1980 fick han behålla sin rättmätiga vinst. Det var bättre förr!

VARNINGSKLOCKORNA RANG
Att det skulle rassla till i totomaskineriet den här gången var ingen överraskning. Det gick att läsa i söndagsprogrammet: ”Nu vill jag till andra, riktiga spelare, rikta en varning: Just den här tävlingsdagen brukar det märkligt nog braka till på toton. Den väl påläste skribenten hänvisade till Burning Loves skrällseger för exakt 5 år sedan och nämnde även den unge Per Nilsson, som med nästan ospelade Dahlia Mic knep andrapriset den gången. Nu kan man säga att historien upprepar sig, för just denne Per Nilsson var den som med 52-oddsaren Yippie Chic satte punkt för V64an och gav Grand Slam till den ende som hade med henne på kupongen, Tobbe Arenander, Skogsvägen, Årjäng. Jubel i Skôjarbackane och hela Årjäng!

Erik på Näver, han sålde sin rörelse till Leif Turesson, som kuriöst nog var en av dem som bidrog till Tobbes succé, eftersom han deläger och tränar Troll Sindy, 44-oddsaren som var en av de sex vinnarna under den gångna söndagen. Ganska omedelbart sadlade (hm!) Erik om och köpte travhäst, Harold Key, med vilket han framgångsrikt kuskade (hm igen!) runt i Sverige på lördagarna. Han satsade dessutom seriöst på uppfödning hemma på gården i Högerud och producerade många bra hästar, varibland flera V75-vinnare, alla med kennelnamnet Näver. Näverns Johan var bara en av flera. Näverns Carolin en annan.

Huruvida Torbjörn kommer att satsa på trav på samma jordnära sätt som Nävern gjorde, det återstår att se. Han kanske behåller Tobbes Måleri och köper sig en flottare villa i stället? Att han är sällsynt initiativrik, den saken är i alla fall klar. En skröna vet berätta att han, 10 år gammal, fick tag i en bunt travprogram som han utanför entrén reade ut till halva priset, innan nån upptäckte att de härrörde sig från föregående tävlingsdag. Likt de flesta skrönor har nog denna mycket begränsat sanningsvärde, men om den vore sann visar den på en frejdighet och ett entreprenörskap av hög klass.

Det var inte bara Tobbe som trivdes i söndags. Skogens Dag gynnades av vackert solväder och publiksiffran 1526 får sägas vara acceptabel i dessa avfolknings tider. Banan är i utmärkt skick, vilket två nya banrekord antyder. Johan Untersteiner tog det ena, 1,13,3a, för 3-åriga h/v med Gandhi Boko och redan nämnda Troll Sindy/ Per Ludvig Nilsen det andra för äldre ston, 1.23,3 volt, efter dramatiska sista 30 m, då redan segerklara Trons Ila och Guli Glöd båda galopperade.

Nu ser vi med tillförsikt fram emot lunchtravet tisdag den 6 september, mest kanske därför att det då är bara elva dagar kvar till ögonblicket då vi får kasta oss över Från 50 till 80, jubileumsboken, och leta sakfel. Håll ut!

Men Per Nilsson vann två lopp till. Det första ingick i Wången Cup och där var han favorit med Edindy, tränad av Kristian Lindberg och ägd av ett glatt gäng från Nordmarken med Daniel Galic som anförare.

22 augusti 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!