Start
Nyheter Nyheter Insändare Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

SISTA RONDEN?

SISTA RONDEN?

Mitt husorgan (törs man använda det ordet utan att bli stämplad gubbsjuk?) sedan åtminstone 60 år tillbaka, Travronden, har gjort en stor läsarundersökning och med den som grundval knipsat bort de startlistor och resultat som tidigare tillhandahölls i tidningen. De uppgifterna hämtas enligt chefredaktör Joakim Svensson snabbare och bättre genom en mobil app som man kan ladda ner till såväl iPhone som Android.

Jojo, kan man säga. Men hur gör vi som inte har varken iP eller And? Det lär väl finnas en och annan halvrutten åldring i stugorna som inte är uppkopplad via läsplatta?

Även jag har gjort en stor läsarundersökning i denna fråga, men den enkäten gav helt motsatt resultat. Alla fem jag frågade ville ha resultatlistorna kvar. En gissade att Rondenbasen nog kände vinddraget bakifrån från den mäktiga intressegrupp som enligt ryktet planerar att starta en helt ny obunden travtidning. (Hur obunden en sån avisa nu kan bli med röst- och penningstarka ägare i bakgrunden?) ”Något måste vi hitta på!” tänkte väl Jocke.

Själv klagar jag inte för jag disponerar tjänstedator och går med rappa pekfingrar in på Svensk Travsport/Tävlingar/Tävlingskalender, där allt finns att tillgå betydligt överskådligare än i papperstidningen. Med bestraffningar och allt, vilket gläder en skadeglad surgubbe.

Upprymt glad blir jag när jag ser att Ronden rökt fredspipa med Åke Svanstedt. Pipan har varit släckt i sju hela år, alltsedan tidningen skrev elakt i samband med den s k grisfösarrättegången. Åke fälldes som bekant i tingsrätten för grisföseri men fick upprättelse i hovrätten. Fällningen ägnades massor av utrymme, medan frikännandet inte blev lika uppmärksammat. Med nytt folk i tidningsledningen har Åke omprövat sin bojkott och medverkar i en öppenhjärtig intervju, författad av Patrick Sjöö.

Om skribenten är släkt med den i våra trakter kände travprofilen
P.W.Sjöö vet jag inte. P W vann som bekant Årjängs Stora Treåringslopp en gång i tiden med Sjöjungfrun på nytt personligt rekord, 2.18,3, till 25 ggr pengarna. Förstaprisets 500 kronor var mycket pengar 1946.

Den moderne Sjöö är en av oss många som oroar sig för avfolkningen på våra travbanor. Patricks recept har jag aldrig hört förr: Öppna stallbackarna för dem som är intresserade! Förslaget går alldeles på tvärs mot allt man hört förut, där det gällt att - i spelsäkerhetens namn (magnecyl till hästarna) och för att förebygga olyckstillbud - hålla stallbacken så ren som möjligt från löst folk med eller utan barnvagnar. Men det kanske blir så tunt med folk på publikplatserna att det inte blir nån svårare trängsel om alla flyttar över till stallplanen? 

Jag är böjd att hålla med Sjöö om att det med små medel borde gå att tillgängliggöra stallbackarna för publik, framförallt ungdomar. Det torde i inte ringa grad motverka den totala förgubbning som allvarligt hotar travsporten.

 

PS. En ganska högljudd läsarkrets efterlyser bildmaterial från förorten Bôtten, som jag tycks ha nämnt ganska ofta i olika sammanhang. Jag ska försöka hitta nånting, men det var nog helt enkelt så att ingen tyckte att området var värt att ödsla film på. Egentligen märkligt eftersom procentuellt sett ovanligt många bemärkta personer har fostrats där. 

11 december 2016

Skriv kommentar
Dela med andra!